用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法
樓主: kp061078
go

分享蒙特梳利教學法 [複製鏈接]

Re: 分享蒙特梳利教學法

Mashi maro,
家庭中的蒙特梳利教育-- 第二軍醫大学出版社

newmum05,
指教就唔咁當喇,大家分享下喇...
我好鐘意做o的小手工..以前讀書修過Art,所以都鐘意DIY.
我主要的木板,木條都係Jusco$10店買.causeway bay個間好大好多選擇,值得一去!

hello,各位
多左好多媽媽分享....

我之前去日本,發覺日本都唔係好興 montessori.. 不過佢地好多木玩具.

happy小米,
你地講個o的montessori幼稚園學費係咪好貴傢??

小米,
哇!! 我睇過你話個幾間montessori school... 好貴呀!! 我邊afford得起呀!!!

只好係屋企自己教下玩下...   

zitaeric,
聽你介絡互動語言能力訓練,我覺得好有興趣...
我仔仔好鐘意睇書..我都發覺唔知點講故事好..講到有o的悶..
多謝你的分享.

happy小米,
我報左19/4個班..不過要今日下午先知有無位.

name -- available time -- venue suggested -- topics interested

1) littlemak -- weekdays 1:30-5:30 OK ga -- 九龍塘又一城 food court -- montessori music edu
2)janjet ----weekdays, sat, (except tue and thu) afternoon ------kowloon side
3)viola_siuba -- anytime -- 又一城的話i prefer pacific coffee -- 0-3 mont home/material DIY & usage ^^
4)kp--Mon and Thur 1:30-5:30 --- 九龍塘又一城 ok-- share my DIY and course

各位,
littlemak 話佢部電腦的 mon 燒左,呢幾日上唔到網,遲o的同大家再聯絡.

weekday 組就由我搞la...
weekday 組好似星期四最齊人,就搞星期四喇..

Name-----19/4 2:00pm ------ 26/4 2:00pm
kitty------ ok--------------------ok

happy小米,
進進好叻..等我星期四上完語言互動訓練再同你分享講故事..

我的俊俊佢可以自已插晒o的珠仔係有穴個板上面...對佢來講真係好難..初初插一粒都好難..我就放埋一邊用第二個方法引導佢...試過好多次的失敗,終於有一日佢好開心咁插哂..所以我好明白你個份喜悅...   

各位聽日見面的媽媽,
viola,happy,ejbj,cm93002,PMbaby,evan01,janjet,
prucat

有o的媽咪已有我的contact number.無的我PM比我的 mobile phone no.你地...有乜事就 call 我喇.

我聽日會帶DIY 的几何嵌板  ,地圖....你地仲有無野想睇.

prucat,
你想睇邊樣?

janjet,
你個女真係好鬼cute.......好鐘意呀!!!!!

hey... sorry 打你占!!!!   

各位,
我上完語言互動訓練個talk......講真唔值$800..又唔可以話無用..都啓發到我點樣講故事...但又未必要親身去上...等我practise多o的下次gathering再話比大家知點應用.

zitaeric,
我想問你同阿B講故事用英文定廣東話...我上完堂都覺得幾深..要好好係屋企練習.

不如揾日去迪欣湖...個到好正for野餐..

evan01,
哇!!!!你o的手工仔好正好正呀!!!! 等我都試下整先!!
遲o的向你請教,thanks.

haha... I finished this book long long time ago lu...
I 'm now reading another which is also good :
孩子的成功來自媽媽1%的改变

janjet 寫道:
i'm reading this book too..nearly finish..[quote]
nokmom 寫道:

最近正在看一本書"孩子的成功99%靠媽媽的努力".雖然未睇完,不過都有好多提醒.內容是講一位韓籍媽媽怎樣培育三位子女(她是後母),媽媽自己的榜樣實在不容輕看. 所以現在常常都提醒自己希望小朋友做什麼,自己必先做....有時見仔仔的說話和行為,真是好像一面鏡照著自己

[/quote]

evan01,
你真係好鬼搞笑....見你唔多出聲好"怕羞"...但係睇到你o的留言又好鬼幽默....

真羨慕你識打中文...    

happy小米,
請問你係邊度買書?

各位上次 gathering的媽咪,
我巳send contact list 比大家喇..check email喇!!   
‹ 上一主題|下一主題