用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法
樓主: kp061078
go

分享蒙特梳利教學法 [複製鏈接]

Re: 分享蒙特梳利教學法

甲由仔:
excellant website !

littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

Hi zitaeric,

你講間學校叫咩名呀?
我都有興趣讀蒙特梭利教師課程, 不過搵過香港好似無mud?
你都係0601mami?

[quote]
zitaeric 寫道:
如果講蒙特梭利, 間學校

lobor:
1) 間學校叫太古城寶寶, 可以帶小朋友試吓堂先.
2) 認可嘅課程香港有, 可以留意'兒童無限'.
3) 我都係0601mami, 不過1次活動都未有参加過!!
    其實都好想参加. 現在起屋企研究用蒙特梭利教阿b, 都幾忙, 我唸媽咪唔需要上班教得好D, 因為我地阿b咁細, 父母参與嘅時間, 好影响效果, 同意嗎!

cm93002:
上次上堂冇嘜時間交談, 妳好嗎?
唔知你有冇報了3月份Daisy教嗰班, 如果有到時同小朋友一齊say Hello...

各位媽咪:
外語
===
唔知你用什麽方法教bb外語呢 ?
我同佢爸爸唸 到阿囡1歲半大, 請外藉老師番屋企教,
阿媽同阿囡一齊學, 上完課有交流先会有成效, 現在物色老師, 如果太貴, 希望揾D住起屋企附近嘅小朋友一齊上課.
首先學1年英文, 睇效果如何, 再教另一種語文.
阿囡之前上過一些外語playgroup, 收效唔大...

妹妹豬 齊來做個好朋友)

zita, 請問"太古城寶寶"係未係太古城 . 如果我個囡8個月可以試堂嗎?

zitaeric,

你囡囡學得好快呀!
但進進未識行, 好多都未做到.

外語-英文方面, 之前有好多ma ma 分享過父母其中一个講全英語係好好既方法.

所以我喺佢8个月開始在家講全英文, 自己唔識既就睇書, 之前都介紹好多ma ma買<<媽咪請你跟我說英語>>.

到依家13个月,效果都唔錯, 佢開始跟人講嘢, 識講ball, orange (講成or..rush   ), apple(講成app...pa   ), turtle, water, mum mum, key, bird (講成bur)

昨天早上, 仍睡著時...講apple...

外籍教師..如果support得到都好, 但我想強度可能不及parent, 除非佢一星期上黎好多次啦...

平時我常play eng. song, rythmes畀佢听, 得閒也唱給佢听, 佢一听我唸this little pig就會好happy.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

進進, 都好叻, Odo連mom & dad都未識, 但佢就識聽好多英文, 反而中文一dd.  佢係出面上外語, 係呢個階段係聽, 從而模仿, 因為中文較低音, 出去比佢聽下其他語言, 第時學外語發音會好好多.  Odo都識聽一d日文架.

冇錯, 不過最少要1歲...

甲由仔 寫道:
zita, 請問"太古城寶寶"係未係太古城 . 如果我個囡8個月可以試堂嗎?

小米,
多謝你嘅分享.
你bb一定起語言方面很有天份, 佢好叻叻呀!!

我好同意你嘅說法, 語言環境好重要, 父母可以教到bb一定最好最好.
我都係嘗試, 因為住起中西區近港大, 想揾在港大讀書嘅學生, 最好係外籍同學.

zitaeric,
我冇參加到,因為就o黎生,希望生完可以參加啦....

Hi zitaeric & cm93002,

我都有上無限課程,唔知你們記唔記得我呢(我bb有裂顎)?我現在正忙於新屋的教具擺位同埋睇蒙特梭利o既書

zitaeric,
你是否報3月份課程?我都係呀!但佢o地未有正式通知,唔知道你有冇收到通知?

cm93002,
你預產期幾時啊?希望你生個肥肥白白bb!

zitaeric: 你好犀利呀, 我阿女一樣都未識做呀!!
cm93002 : 我個女情況同你一樣, 我都要下d苦工先得!! 我都開始set up緊屋企, 遲d update 下d進展大家交流下呀!

波羅包, zitaeric: 我都報左Daisy嗰班, 到時同你地say Hello 呀...

cm93002 寫道:
zitaeric,
你認唔認得我呢?我同你一齊上家長班o架,呢排我忙緊set up屋企,搞到一頭煙,希望阿仔鍾意新環境啦
o華!你阿囡好犀利呀, 希望我阿仔學到一半都好喇,而家我淨係教佢玩完d玩具同書放返原位都未搞得掂,佢又冇耐性專注時間又短,我諗我真係要下d苦工先得

第一步我會報名兒童無限家長課程, 跟著就會setup屋企比bb.  希望可以自己瞭解多d先
絕對同意如果可以全職教bb效果會好d, 耐何經濟也是一個問題, zitaeric你是全職媽媽?
[quote]
lobor:
1) 間學校叫太古城寶寶, 可以帶小朋友試

甲由仔:
更正
===
其實應該要14個月先上得, 但係如果bb早D識行都可以.
阿囡報了星期六9:30-11:30嘅堂(一星期一天)
$110/堂

我整左一千, 九塊一百, 九條10, 同九粒
不過其實成本都幾貴 夾埋都二百幾蚊
pangpuiyee 寫道:
大家好,
我都來加入蒙特梳利教學法, 多多指教

我今日DIY用鐵線串珠, 1粒至10粒, 攞住個鉗整下整下手指都有d痛, 100粒一塊板和1000粒一舊磚都唔知點算...
因唔知阿女受唔受e套教法, 所以唔敢買住, 自己整d試下先

cm93002,
恭喜你呀!!
咁我知你係边個啦...
冇参加我地都可以在這褱分亨傢.
祝媽媽同宝宝一切順利...恭喜..恭喜

波羅包:
我係自己打去問邱生, 後來有個女仔confirm 3月第2個星期四上午上課, 我唸到3月份都要打多過电話去double confirm.

[quote]
波羅包 寫道:

zitaeric,
你是否報3月份課程?我都係呀!但佢o地未有正式通知,唔知道你有冇收到通知?

Hello zitaeric

我是新手
現在多左時間伴著BB
想開始早期教育
剛看完一本有關蒙特梳利的書
好吸引...
但有些問題請賜教
我BB快21個月
現在才開始的話...我可以從那方面入手?
另外..我想報兒童無限的家長班
我BB已21個月  會否太遲
祝大家愉快  你們都是有心媽媽
:-) 我愛這個家

Hi lobor,
我生了阿囡之後就冇返工, 以前份工好忙, 做到隻dog咁, 8 9点都未放得工, 人工又唔係真係咁多, 咁咪唔做啦.
現在有一個工人幫手, 阿囡1歲大, 10個月大己識行, 所以都好容易湊...

個家長課程都幾好, 上完大家一齊分享...

[quote]
lobor 寫道:
第一步我會報名兒童無限家長課程, 跟著就會setup屋企比bb.  希望可以自己瞭解多d先
絕對同意如果可以全職教bb效果會好d, 耐何經濟也是一個問題, zitaeric你是全職媽媽?
[quote]

唔該哂, $110堂真係好抵, 我個囡仲未識行, 夠14個月我都想試下.
btw, 我都報左 15/3 個course, 大家聽完可以互相交流心得 , e+我仲係度緊位想訂造d 櫃, 其實係未一定要用木櫃比較好, 我見有d 鋁架可以自由組合又好似幾好, 上次去吉之島10蚊店見到好多木盒/木盤/木...., 總之係包羅萬有, 我都諗住遲d 去掃貨.
甲由仔:
更正
===
其實應該要14個月先上得, 但係如果bb早D識行都可以.
阿囡報了星期六9:30-11:30嘅堂(一星期一天)
$110/堂

evan01:
請唔好講賜教, 其實衣到有很多這方面資深媽咪, 好似小米, jojob...咁, 好多知識都由他們得來, 真係好多謝在這褱無私提供資料及知識嘅朋友.
大家都係有心媽媽, 好相信做父母真的耍不斷學習, 需然俾唔到最好物質, 但係只耍父母有心, 有愛心一定俾到小朋友幸福, 令到佢地有一個好快樂, 無壓力嘅童年.
其實衣方面我都係新手一名, 我想如果未有概念or睇過書的話, 上堂好值得, 有心一D都唔会遲, 佢地用嘅教具2歲半可以開始玩傢啦...

:  :
‹ 上一主題|下一主題