用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法
樓主: kp061078
go

分享蒙特梳利教學法 [複製鏈接]

Re: 分享蒙特梳利教學法

w_y,

我都好開心睇到你既回應。
montessori 真係唔係好快會見到效果, 但真係將基礎打得好好。以下係我一個活生生的例子。

記得我讀小學時, 對1, 10, 100 及 1000 的概念唔係太明, 只知道100 之後既數就係"好多", 因為學校只教到100. 有一次, 我睇左一集的etv, 看到"1"係一點, "10"係一串, 好似一條線咁, "100"係一塊, "1000"係一舊cube, 果集etv 後, 我自動明白了"10,000" 都會係一條, 因為"1000"係一舊大粒既點。 "100,000"都會係一塊, 但果一塊會大塊d, 而"1,000,000"會係更大的一舊野。如此類推。

事隔多年, 這個concept 還是深深的刻在我腦海。
剛好, montessori 的量就是用呢個concept 去教, 所以我覺得小朋友用"抽象"變"實質", 真係會明白好多。

共勉之~

kp061078

我個 BB 都係 14個月大
請預埋我呀

Thank you
kp061078 寫道:
mashimaro,
我仔仔13.5月,同你個仔差唔多. 我地可以約下喎,仲有happy小米個仔有12.5月,大家差唔多. 我地自組playgroup已有3個仔喇...唔知有無女呢?
我記得你都有行杜曼,你進展如何??我的百科圖巳經唔夠用,又要再整.

cricri

聽妳講妳都要返工 & OT
所以, 見到妳咁長篇 & 無私既分享

好想妳接受我對妳既致敬

相信我地每個媽咪既分享都對將來 我地既 BB 成長有所彼益  

簽名被屏蔽

Hello蒙特梳利 fans 媽咪們:
我個B女而家13個月大, 我都有睇杜曼教學法, 但對佢一d教學成效有所保留; 講真我都係蒙特梳利ga初哥, 但我覺得呢個教學法好好, 好符合我對個女ga管教理念; 多謝晒媽咪們提供呢個教材d資料 , 香港市面上d教材好多都好貴好唔化算, ,好多教材其實都可自制, 希望日後大家可以交流下心得.

mansonwai 寫道:
kp061078

我個 BB 都係 14個月大
請預埋我呀

Thank you [quote]
kp061078 寫道:
mashimaro,
我仔仔13.5月,同你個仔差唔多. 我地可以約下喎,仲有happy小米個仔有12.5月,大家差唔多. 我地自組playgroup已有3個仔喇...唔知有無女呢?
我記得你都有行杜曼,你進展如何??我的百科圖巳經唔夠用,又要再整.
[/quote]

各位,

你地覺得粉紅榙同棕色梯既功能是不是差不多, 是否可二取其一?

kp,
个粉紅榙的銳角會否傷bb, or bb二/三岁時, 應該可小心玩个榙, 不怕?

因為lee兩件都幾佔地方, 如function不強就不買了.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

我想請問cricri及各位媽咪, 有冇聽過太古城寶寶babycare & nursery, 佢地有一半用蒙特梳利教學法.
我打电話去學校問有冇啱我小朋友讀, 佢地話有1-2歲親子班, 後來知我住港島西區, 個校長重好奇怪問我点解会揾到佢地, 後來我講了我很喜歡蒙特梳利教學法同對小朋友嘅期望, 佢就知我不是運吉, 我重約了帶埋爸爸同bb参觀佢地嘅教室, 如果滿意的話, 都会比bb嘗試讀至N1班, 至少讀年半, 因為香港實在好少好少這種學校,有都好貴好貴.
最近上完家長班同導師都有問過香港蒙特梳利嘅學校怎樣怎樣...佢話D學校雖然標傍蒙特梳利教法,佢参觀過好多出名都是一般,但又很昂貴,佢鼓勵家長盡量起屋企set好環境自己教番,讀番主流學校都OK.
不過我始終都想揾一大班小朋友一齊學習蒙特梳利教嘅學法.
現在我己幫bb報了兒童無限嘅班, 如果連Bo Bo都啱, 就一星期上2堂蒙特梳利班.
唔知妳地有冇再有一些好主意or學校課堂之類.   
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric,

兒童無限嘅班收費如何?

我覺得我地自組playgroup有啲难度, 兩三個就可以, 因為家居地方好少放到好多小朋友的坐位. 蒙的理論都要一個适合兒童既环境ma.

去clubhouse又冇啱小朋友坐既桌椅, 大家有什麼看法?
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

Happy 小米,

1-2.5歲toddler & parent蒙特梭利課程
about HK$160 / 1.5 hrs / 1星期1堂
首先新來家長睇舊嘅家長帶小朋友玩, 跟着睇完學完就自己教嗰D小朋友, 係一半一半時間, 好free咁各家長同導師交流心得.

不過家長須先參加家長教育班(八課時)
將會開班2月3日及10日2:30-6:30
如果有興趣contact Mr.Yau.

mansonwai,
我講野比較長氣, 所以先打咁大篇。嘻~
你唔好講得咁客氣, 大家都係分享下。

happy 小米,
其實除了粉紅塔同棕色梯外, 仲有好多野都可以達到grading 既效果。例如:曾經好興的蘇聯公仔, 一個裡面又收埋一個, 果個裡面又有另一個果種, 希望我知我講乜啦。我就用呢個玩具同亞仔玩, 要佢拆開所有公仔, 排返次序, 之後再由細收返去最大一個公仔咁。呢個公仔, 我上次在北京買, 8蚊人民幣。
但當然, 粉紅塔同棕色梯就可以學埋measurement, 如粉紅塔最小的一粒係1cm x 1cm x 1cm。

zitaeric,
我唔係太識港島的學校, 所以唔好意思, 我都唔係太清楚。但我覺得最完美當然係屋企有prepare environment, otherwise, 一星期有1-2次可以去montessori classroom 都係一個唔錯既選擇呀!  

cricri
我知呀 你講 nesting dolls 係咪? 我係上海城隍廟都見到好平, 但果時未生 bb 嘛, 下次買返 set 先.

咁九龍 & 新界區你有無好介紹 playgroup 呢? 太古我好遠呀.

thanks  

呢類套公仔我都見過. 第二時行街見到都買一套先.

3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

諗諗下好似係赤柱見過, 但一定係好耐以前, 家陣都唔 sure.
不過我係上海見果 d 真係超靚, 又多款揀.

好介紹:
蒙峙梭利式之生活教育影音光碟
生活潛能啓發教育系列
粵.英語發音
VCD Box Set HK$159/per set

4 VCD-Vol 1-4 (Box Set 1)
4 VCD-Vol 5-8 (Box Set 2)

一般香港大書局可揾到...

w_y,
係呀, 係呢套啦!
我下兩星期又會去北京, 如有時候, 替你們去買幾套回來吧.
我住新界, 所以以前都好少去到港島返playgroup.

我囝囝細個時, 我帶過佢去kindermusik, 玩過幾個terms.

請問邊度有蒙特梳利playgroup上(3歲)? 謝謝

zitaeric,
我對佢的蒙特梭利課程都有興趣... $160 /1.5hrs ok wor..唔係好貴..正如 happy小米話都好難自組playgroup, 環境好重要.
你BB幾大?
我諗等我BB有歲半,我都會 join佢地的班,一班人玩完,係屋企再用自己買的教具同佢玩.

我bb 啱啱1歲多D, 女仔, 己经識行, 好奇心 模仿力大...
但未夠集中注意力 !

上星期, 專登去宜家買榢具等去改裝bb屋企學習環境, 宜家嘅設計師都係讀蒙特梳利, 所以去到有好多啱用買來做自家教材, 我將bb我覺得無用玩具唔耍, 將我出街買集大成嘅玩具(都係益智)有好平,有好貴, 用個櫃好整齊一格格放好, 圖書等各樣都是bb自己可以拿到, 同時可以放番好嘅...
因為bb稍細, 我將會教佢做一些簡單家務 及 自理...
bb己習慣每日用毛巾抹地, 抹椅...(模仿家傭姐姐)
我在宜家買了兩套不同嘅縮細版餐具, 準備教佢set table. 套餐具好有趣, 唔係咁多人留意到. 另外又買了一個細細地嘅水壺俾佢自己倒水落隻杯到飲. 大家會問做唔做到架?
我都唔知! 不過我會用耐心去教佢. 上堂時我睇一個VCD, 褱面有個小朋友1歲左右, 真係做到. 導師話其實小朋友好多嘢都會做, 只係家長唔放心or屋企有工人唔俾佢地做啫!!
我開始自制教材俾bb玩, 下一步再和大家分享同討論...

zitaeric:

Is 蒙峙梭利式之生活教育影音光碟 = "reschool Power" VCD ??

tks for telling

quote:
生活潛能啓發教育系列
粵.英語發音

littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

Yes !!

littlemak 寫道:
zitaeric:

Is 蒙峙梭利式之生活教育影音光碟 = "reschool Power" VCD ??

tks for telling

quote:
生活潛能啓發教育系列
粵.英語發音

‹ 上一主題|下一主題