用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 2007浸會大學附屬幼稚園"K1"生入o黎報到啦!!! ...
樓主: yanbb2007
go

2007浸會大學附屬幼稚園"K1"生入o黎報到啦!!! [複製鏈接]

關於毛巾,我已在千色店買了長方形紗巾了,不同銀碼的都買1pack.看看那種好用.

YLau,

星期六會不會到學校參加活動啊?我會戴紅色cap.到時打個招乎吧!

下午班好處

原文章由 chuang0505 於 07-1-6 17:36 發表
我覺得學校重視學生EQ及解難能力,EQ好,一生受用.所以很喜歡這間學校,但收左我個仔讀下午班,有點失望,我覺得上午班對學習好一點.有沒有家長分享下午班的好處?

One of my friend is kindergarden 's teacher. She said the big difference between am and pm student is that pm student is more energetic and good response coz they have enough sleep.

原文章由 TansonMa 於 07-8-17 00:30 發表
Oh!原來你小朋友是的其中一員.小一又是另一階段,努力呀!大師兄/姐.

我想問下77位小英雄係唔係今年收左77位幼班生呀?

No. 是畢業生.

原文章由 pigbear 於 07-8-20 13:41 發表

我想問下77位小英雄係唔係今年收左77位幼班生呀?

各位家長:

我係上幼甲o既家長,我睇到有間join label 公司係做名字織嘜,可以用熨斗印落件衫到,唔知你o地有無興趣一齊訂呢?你o地有無friend 用過呢?哩個係佢o地website :
http://www.joinlabel.com/qmenu18.asp

Hi Yanchuchu,

我亦是上幼甲家長. 下星期一我們相認吧!

JoinLable我亦有讀"瀨尿班"(Playgroup)的Mami訂緊(有woven label &鞋貼),應該confirm layout 后14日寄到屋企.但係好多人訂,貨期未有覆.你要訂就快d啦.

原文章由 YLau 於 07-8-22 17:48 發表
HI all,

訂label我都有興趣, 不過不知道幾錢及要訂多少呢?

Thanks!

我未得閒詳細睇,但應該兩個人訂就有15%off 。

我又覺得大少表現比上次好,厠所都知道位置.又幫手在多用途活動空拾玩具.希望佢開學唔好打架就好了.

原文章由 YLau 於 07-8-22 17:56 發表
Hi all,

Regarding last Saturday's gathering, during the games,
my son refuse to sing and dance. He only holding my hands and so shy to do everything. He's not scare but he don't
enjoy all t ...

原文章由 yanchuchu 於 07-8-22 22:43 硐表

我未得閒詳細睇,但應該兩個人訂就有15%off 。

Dear all ,

我終於打電話去問o左d 資料,佢地話要同時訂名字織嘜同鞋貼先有discount,仲有就係佢好老實咁講話d名字織嘜會有小小硬,如果比較敏感o既小朋友會有d唔舒服喎,所以我都唔諗住訂啦 !

我舊年就買左部 snoopy 既 dymo 機自己 print d labels
因為個人覺得方便 d, 幾時用, 幾時 print, 都唔錯架!

請問大家收了乘車証未呀?冠忠話昨日才寄出.

我好驚下星期一開學唔知醒呀.希望各位同學家長明天早d瞓.

今日第一日上學,一切順利.希望在無家長陪的下星期,一樣ok就好了.

回家亦收到乘車証了.大少是3号車.有無同車的小明友呢?

今天終於分離家長學生上課,家長要聽Talk,小朋友在課室上課,聽Talk時傳來陣陣哭聲,大家都少不免分心去嘗試分辦這些哭聲是否來至自己的小朋友.

接放學時,我又特登排最后,看其他小朋友出來怎樣.今日大部份小朋友都面帶笑容,繃繃跳出來.到我的時候,老師說今日大少被同學抓傷面,老師已用冰幫他脯面.出來時已沒有傷痕.其實這不奇怪,他一定有些行為惹其他同學發怒.我認大少是應該被打的.但老師說大少沒有還手,立即投訴給老師聽.這個是最令我開心同安慰的.所以大少被打我亦開心.當再問他是否曾被同學打,他沒有答,只是說"有冰冰查面呀".

有挑戰,明天大少返學搭校車,我怕他車上哭到嘔. :-|

Hi YLau,

我大少暫時適應都算ok.課堂沒有哭.他又說在校車沒有哭.(明天問嬸瀋是否如此)今早仲四点幾起身說要囬校玩滑梯呢?

講開校車,大少只乘單程(上學),但校車遲到了半小時,希望只是剛開學情況混亂一点吧.

今日第一次同大少乘地鐵囬家,見他在車上"中"下"中"下想瞓,好得意呀!

你囝囝現在有此情況是好事,我怕大少要個幾月後才哭就慘啦.

27-8-2007第一天上學
今天學校可以俾媽咪同DADDY陪你返學,所以你無喊到,
但有小小炆,因要好早起身。

入到課室後你依然不能集中精神,成日無聽老師講說話,
只係周圍望人,初初仲唔想玩添,好彩後來你都肯玩,
雖然唔多投入,但俾起已前已有好大進步。

媽咪今日好開心,覺得你真的大個o左,
希望你儘快適應你o既幼稚園生活就係媽咪今個星期o既願望!

[ 本文章最後由 yanchuchu 於 07-9-5 20:18 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題