用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 觀塘瑪利諾書院 VS 聖言中學
go

觀塘瑪利諾書院 VS 聖言中學 [複製鏈接]

觀塘瑪利諾書院 VS 聖言中學

請問可否給點意見, 不知道如何選擇排位次序, 哪一間質素較高, 去年會考成績如何?

Re: 觀塘瑪利諾書院 VS 聖言中學

我聽同事講, 聖言中學成績高於官塘瑪利諾架.

兩間都好,成績不會相差太遠,如小朋友肯主動讀書,可以揀聖言,若果屬活躍好動型,官塘瑪利諾比較適合佢  

請問有無人知觀瑪及聖言面試時所問之問題範圍嗎?考生要不要以普通話,英文及廣東話作答呢?家長需一同參與面試嗎?

謝謝賜教。

hi Christina919
我所知觀瑪自行收生是不設面試,只係睇學生校內成績及操行,而聖言除

但今年觀瑪自行收生計分方法有提及面試表現呀!

Hi Rosemimi

我囝囝都係出年升中架,而我都有留意呢兩間學校。如從數據得知,在學業成績方面,聖言會略勝一籌,尤其係數理方面,聖言都好著重數學呢一科,而且係多項多開賽都成績理想。  而在活動方面,官瑪就會積極同多元化啲。

其實真係要睇個小朋友囉,我會覺得如果揀聖言,小朋友本身個底要打得好,而揀官瑪ge 話,其實就要睇個小朋友會唔會主動讀書,因為曾經同一位官瑪畢業ge中學生傾過,佢話坊間都成日話佢哋學校好多活動,唔著重學業。不過佢話其實只不過佢哋學校係學業方面唔會俾太多壓力俾學生,學校認為大家已經係中學生,應該自己識得點樣分配時間。

KamLee 寫道:
但今年觀瑪自行收生計分方法有提及面試表現呀!

過往唔駛面試

Hi HH,

謝謝指點!   

[quote]
HH 寫道:
過往唔駛面試

聖言去年面試:
1. 讀一篇英文文章, 然後問問題, 英文作答.
2. 先睇5題數學題, 題目好簡單, 但有連貫性及可用唔同方法計(即係有人會諗到d快而準方法, 有人就計一大輪先計到), 然後用2分鐘時間講答案同解釋你點計. (用中文作答)

希望幫到大家.  

[quote]
vivi_vivi 寫道:
Hi Rosemimi

我囝囝都係出年升中架,而我都有留意呢兩間學校。如從數據得知,在學業成績方面,聖言會略勝一籌,尤其係數理方面,聖言都好著重數學呢一科,而且係多項多開賽都成績理想。  而在活動方面,官瑪就會積極同多元化

原來你都有留意此校, 真係多謝你O的資料!!
‹ 上一主題|下一主題