用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德福事務所
go

德福事務所 [複製鏈接]

Re: 德福事務所

fostermak 寫道:
Littledada:
你話許老師來電講程遨好o爹思晴,仲挨住佢傾計,但係我記得佢地係坐對面,唔通是但一個走過位傾計?其實係幾時架?思晴冇講俾我知,許老師都冇講呀,老公都唔知...
睇黎思晴同程遨,仲有凱澄熟左好多...

許老師昨天打比我, 話阿仔放完假後好鬼嗲!!!
出位更係我個仔啦!  妳個女咁乖!

各位德福媽咪好

好耐沒有上來發言了, 今天親自送仔仔返運動會, 看見他們步操地行出操場很有趣.
最好係他們有播放國歌 (小朋友唱的)來看升旗, 真的簡單而隆重呀!
跟住每一班有特別歌唱表演, N1班唱點虫虫, IN1唱Head & shoulder, K班唱...(唔記得!)............

其實今早我個仔突然自己唱點虫虫, 我真的很驚喜, 因我個仔平時不懂唱歌的, 今天我係好清楚聽到佢唱咩.......... , 今天看見他們唱才知是他們最近練習來表演的..........

onon328 寫道:
all 德福媽咪:

好呀! 今次有咩提意呢?
如果二月份, 就24/2/07啦!
因為大家都生日!! (年初七)
妳哋讚唔讚成?? 請大家比D意見....

好呀! 新春團拜!

日期: 24/2/2007 (年初七, 人日)
時間: 上午10:00-1:00
地點: 匯景Club House
食物: 待定
費用: 待定
Remark:
每位小朋友擕帶一份新年禮物約$50, 不過家長不需在場派利士.

1. FOSTERMAK--------2大2小 (N1)
2. onon328------------2大2小 (K1)
3. minanotabe---------2大1小 (IN1)
4. kyleung--------------1大1小 (N1)
5. kyleung朋友(銳銳)---1大1小 (IN1)
6. littledada -----------2大1小 (N1)

好耐冇寫噃兩句...
想請問大家同仔女做功課有沒有困難???
阿仔以前十分聽話, 好乖地完成功課, 但最近幾次叫他連起兩圖時他就只會不停劃圓圈, 我想捉他手一起做時他又不肯, 激死我
請問大家點做好?   

小力&mama ,
"遇到佢扭計唔肯時,我會話劃到咁肉酸,張老師冇公仔吸架;而家你仲係小朋友要媽媽捉住你手做,到大D時就可以自己做喇。如果勁扭,就暫停唔做功課/溫書了。"
呢幾句唔錯, 等我試下先!!!      thanks!

Foster,
我個仔係坐唔定形, 好辛苦才可與他讀完一本圖書!
我會把書放出來, 他有時那出來時即與他讀兩頁溫下書.

Minanotabo 寫道:
littledada,

暫時都ok,
我通常每晚有功課遊戲時間,
有時連線, 有時迷宮, 串珠, 奇樂膠,手指畫,剪紙手工, 一齊玩玩具, 如果放工好累, 就睇電視算!
所以都無話肯唔肯, 當做親子時間,
又當做比自己慢慢習慣要同佢一齊做下野咁.
話晒放左功其實好累,
咁當為習慣, 好似日日要刷牙咁,
會覺得無咁辛苦,
通常15分鐘都夠!

好佩服妳可以想到有咁多活動!

"我想問係乜野迷宮?同埋玩連線/剪紙手工,你捉住佢隻手做,定係幫佢地做,定係你囡囡已經識得用較剪?" 我都想知?

我的親子活動:

星期六我帶了阿仔去科學館, 很好玩, 有個兒童區好多野玩.
今天他午睡很早起身, 所以我們又去了 香港歷史博物館玩了一個圈.
今天買了手指畫給他玩, 充分滿足他玩到污穢的原始欲望!
講故事, 他要我搵公仔扮人物來講比佢聽.

foster,
好提議!  人少少我家都可以的!

fostermak 寫道:
上個星期學校派左張影相通知,係影班相同學生證件相,我想問學生證件相係為下學年(九月)用,定係學期尾用架?

我選了用便服影相.我想是想方便學生而且又有特價$20一打,幾平!
而班相我都有要,做個紀念.

開學時已取了成十張相片啦!  下學期不用吧!
我想影相只是優惠下自己學生!

kyleung,

我通常都不讓我個仔見到我!
但每一次都被妳兒子看見我, 他每次都笑笑口望住我, 又同我揮手, 他真的很好玩, 很開心又活潑, 他的反應好正!

我想問妳平時邊個幫妳湊他的? 湊得他如此可愛活潑?

kyleung 寫道:
我朝朝都可以同亞仔在窗口揮手bye bye

維尼熊pooh 寫道:
唔好意思, 係唔係教統局話國際班唔可用學券, 但點解迦南, 都係國際班, 人地都可以用學券?   

校長話視學來看過及一早記錄了國際班的上課程況, 而教處亦認証她們是 "真正的國際班" 所以唔比她們用學劵!

另外, 原來k2 & k3(中英文班) 的全日班下午安排不錯!
每日下午會有國話老師幫小朋友溫習功課及外籍老師帶分組活動!

Foster,
請問妳囡在校介片情況如何?

kyleung,
妳上次話想給兒子讀全日,現在決定點呀?

我早兩日同主任講想幫兒子由中英文班轉國際班!
仍未知有沒有位?

上星期借了兒童才藝表演的dvd回家看, 真的很好笑!
(家長會逢星期二開放!)

LittlePigmom 寫道:
其實, 都係朋友講, 程度唔好. 有d小一去補習, 程度較低, 問佢邊間幼稚園畢業係德福.  我都幫個仔報左呢間, 都想知多D.

程度低 如果要同根德園比就沒話說............我阿仔都放棄了很多間kg,最後才決定留在原校升IK1.
阿b今年讀n1真的很開心,他真的學到很多東西, 人也懂得守紀律. 而學校有很多通訊和活動讓家長清楚孩子的進度.
我朋友當初捨德福去了藍田迦南, 她現在十分後悔, 因她看見我孩子真的乖了很多, 學校很多活動,服務及通訊都是她十分羨慕的.

Minanotabo,

阿仔會讀半日, 妳的女兒呢?

最近帶阿仔去了"嘉和園"那間晝苑學畫, 那位姐姐好鬼鐘意我個仔, 我星期一 5:00pm 去學1hr, 真的好正, 因沒有其他學生, 所以一對一的教學.

姐姐話阿仔這年紀雖然畫不出我們明白的東西, 其實他們心裡是知道這是什麼來的. 最重要是稱讚他們的作品, 讓其建立自信心, 不要問他們為何不似xxxx?
姐姐話當小孩被父母磨滅自信後就很難建立回來呢!

Foster,
暑假想學咩,一齊去學呀!
畫班會使用不同工具去完成一張畫!

Minanotabo,
不要期望作品很靚, 我志在讓他沾些藝術氣氛!
程遨作品

Carmen2004 寫道:
littledada,

可否告訴我你仔仔在那間晝苑學畫畫? 謝謝。

Jade Field 嘉和園商場內, tel:9217 3200 廖老師

大家安排暑期活動未? 一起報料吧!

Tiny Seed

明愛中心

跆拳道

Y.M.C.A.

大力泳會

My son drawing class

明天我一定要去睇睇相!
多謝報料!  因為程遨係搭校車, 所以我經常唔知有相!
‹ 上一主題|下一主題