用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德福事務所
樓主: onon328
go

德福事務所 [複製鏈接]

仔仔返了幾天暑期英文班、非常鐘意、他話好好玩、好鐘意Miss Esther、一班約10幾人。Cooking Fun 都好好玩。5知你地D小朋友又如可?

想問各位媽媽,德福好唔好住?因為考慮緊搬唔搬好!地方/環境/校網好唔好?我知交通就非常方面,仲有商場食肆!德福有無會所?

Carrie likes the summer course very much, she also likes Miss Esther.  What's your son's name?  What's Cooking Fun? Is it another interest course?
原文章由 希之 於 08-7-24 11:44 發表
仔仔返了幾天暑期英文班、非常鐘意、他話好好玩、好鐘意Miss Esther、一班約10幾人。Cooking Fun 都好好玩。5知你地D小朋友又如可?

Hi,karen55407、
小朋友都好似好鐘意Miss Esther、聴老師講新学期9月的IK2是Miss Esther做班主任、仔仔応好開心。

我仔仔是今年的IK1(越之)、相片中前排左2、Carrie 是不是後排左1?Carrie 是讀邊班?
Cooking Fun 是星期二、四下午Miss Fieda教的、仔仔的幾個同学仔都有参加。

每次 Cooking Fun 後, 遨遨都要邊行邊食, 自己整真係好味d!

Right, Carrie is wearing the face mask.  She was studied N1C in Telford KG in 2006, then she changed to St. Cat. KG in Kowloon Tong.  Yeung Yeung and Tung Tung also is St. Cat's students.
原文章由 希之 於 08-7-29 10:51 發表
Hi,karen55407、
小朋友都好似好鐘意Miss Esther、聴老師講新学期9月的IK2是Miss Esther做班主任、仔仔応好開心。

我仔仔是今年的IK1(越之)、相片中前排左2、Carrie 是不是後排左1?Carrie 是讀邊班?
Cooking Fun 是星期 ...

有冇九月升K2A既家長呀?

有冇讀全日班既家長呀,我想請問床單、冷氣被可以係邊度買呀,又話要希魔術貼....

我想問k2既家長今日有冇派手冊呀,我好似唔多覺有.

我個女讀IK2到今日都沒有手冊.

原帖由 Virstan 於 08-9-5 19:09 發表
我想問k2既家長今日有冇派手冊呀,我好似唔多覺有.

今年學校好似多咗好多學生,好多人,小朋友們都好似未適應,所以每朝都好熱鬧.

我個仔是K2B的學生。今個星期應該沒有派hand-book,因為老師打過電話同我講過。

請問有冇家長知道K2A班週記要做乜,因小朋友無返學?

原帖由 Virstan 於 08-9-15 14:55 發表
請問有冇家長知道K2A班週記要做乜,因小朋友無返學?

好簡單, 問小朋友今個星期有咩事發生想告訴老師!
老師話好簡單就得, 不用寫滿!

阿仔對我任何提議都不接納, 見要畫圖, 就即刻要畫
巴士, 坐滿乘客!

文字就說他愛Beeno, 我坐巴士會讓坐給婆婆!

小女就話要晝Ms Esther, 佢最鍾意的老師同寫咗佢剛剛學會寫自己的中文名.

原帖由 littledada 於 08-9-15 21:10 發表

好簡單, 問小朋友今個星期有咩事發生想告訴老師!
老師話好簡單就得, 不用寫滿!

阿仔對我任何提議都不接納, 見要畫圖, 就即刻要畫
巴士, 坐滿乘客!

文字就說他愛Beeno, 我坐巴士會讓坐給婆婆! ...

迦文媽咪,

我最近用 bookmark click 入黎"德福事務所", 都奇怪緊點解最 last post 都仲係 8月時嘅 post...

今日先發覺原來要入黎教育王國先得...
但知唔知點解冇晒我發表的內容嘅   

原帖由 Tarama 於 08-9-16 09:59 發表

小女就話要晝Ms Esther, 佢最鍾意的老師同寫咗佢剛剛學會寫自己的中文名.

係呀,都改咗好耐啦. 之前的內容無咗,就依家從新再CHAT啦. 
原帖由 ritaloklok 於 08-9-24 09:49 發表
迦文媽咪,

我最近用 bookmark click 入黎"德福事務所", 都奇怪緊點解最 last post 都仲係 8月時嘅 post...

今日先發覺原來要入黎教育王國先得...
但知唔知點解冇晒我發表的內容嘅   

...

今朝發生咩事

原帖由 ritaloklok 於 08-9-25 10:44 發表
今朝發生咩事

今朝好嘈呀!
好似有位小朋友周身"魚", 個阿媽又好不滿個主任處理態度, 個阿媽call 了2個人來算帳, 其中一人手持個小朋友的"魚"相(放大了的), 個阿媽話個女唔哭就不用理她.......只係叫她帶個女驗血................她們好像要把事情玩大去, 又話call 了 東方, CID.................

其實, 個女"魚"成咁又不痛又不哭, 真的需要驗血去看是否什麼敏感呀?

littledada :
我今朝送妹妹上學都見到成班家長企左響露天操場簷篷位,我都望左一陣,睇下係乜野事,因為都好勞嘈...

原來有全日制n班家長投訴佢個囡囡響星期四同五連續兩日放學後有多處瘀傷,校方冇通知家長,家長要求校長調查,到星期一都冇電話解釋,據釋該名家長已經報左警,由秀茂坪重案組調查,好似話警方曾入去校園調查,該家長已同囡囡去睇私家同急症檢查...

我見有三名家長,應該喊晒口o既係囡囡o既媽咪,另外兩位我就唔清楚,今天走黎要求校長道歉,並向其他家長展示囡囡瘀傷相片,希望其他家長留意自己子女有沒有異樣...

校長話事件正在調查,不會作任何解釋,剩係話:冇咁o既事,猛咁接返學o既小朋友入課室,成班家長就圍住睇野,結果校長搵左德福保安黎,同埋話報左警,要求果位家長出校園範圍...

該家長展示相片多張可見,手臂有多處呈圓形瘀傷,係好密好多,唔係一兩達,係十幾二十達,胸口位紅左一大片,仲有其他紅腫瘀傷..

據該位家長話瘀傷於上星期四五出現,校方冇通知家長,亦冇做報告,佢囡囡個小朋友兩歲五個月,應該識講好多野冇喊,件事發生後返到屋企猛咁話眼訓,冇胃口食野,唔肯講野,問主任,主任話:乜你個囡會喊咩?你個囡冇喊喎

該家長話警方曾到場調查,話裏面d玩具有d好危險,該家長向校長反映,校長回應係:d玩具危險,都唔可以剝削小朋友o既創意...

我o既疑問係:
1.小朋友有咁多瘀傷,如果唔係學校整親,點解校方冇向家長查問?懷疑有人虐兒?因為去廁所,姐姐或老師應該會望到,因為好多同好顯眼
2.而家小朋友真係咁傷,點解學校老師冇通知家長及解釋?
3.係咪家長一放學親自接送即刻發現?會唔會有工人湊小朋友,或係工人做?
4.老師會唔會咁笨做得咁明目張膽?
5.冇可能係小朋友自己撞傷或同小朋友打交,因為睇力度同瘀傷之多,應該唔係...
6.同埋點解係一個小朋友?唔通閂埋門打?會唔會仲有其他小朋友?

不過,如果我係果位家長,我都會好明白佢感受,真係好痛心,俾成五千幾蚊學費,結果令個囡搞到咁...

而今次新校長處理方法真係好差...

你地如果知道更多詳情,快d講下啦
我家有三寶
‹ 上一主題|下一主題