用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國讀書程序
樓主: benben23
go

美國讀書程序 [複製鏈接]

原文章由 chuiyeebird 於 07-2-14 21:17 硐表
benben23,

Yes, i do feel that is a bit early to let your kid study overseas coz still young. How about finish primary school or even after secondary school. Like me, i went there when i was 18 ... bu ...

I agreed with you.  9 years old is too young.

原文章由 大豬既老婆 於 07-8-15 07:13 硐表

但你自己本身系吾系有居美權/可以系美國工作呢?
如果系既﹐ 甘個BB會有美國passport 既

不過﹐ 想補充一下﹐ 吾好以為有美國passport 就可以享有美國公立學校既福利。如果父母既收入來源都吾系系美國﹐ 而父母系file緊for ...

hi 大豬既老婆,

Sorry I haven't writing board at home.

You mentioned that “吾好以為有美國passport 就可以享有美國公立學校既福利。如果父母既收入來源都吾系系美國﹐
而父母系fileforeign tax, 大學學費都系收全費架。

Is it also apply to citizen? (parents are citizen)

Many thanks.

原文章由 Yau_Cheung 於 07-8-25 16:39 硐表

hi 大豬既老婆,

Sorry I haven't writing board at home.

You mentioned that “吾好以為有美國passport 就可以享有美國公立學校既福利。如果父母既收入來源都吾系系美國﹐
而父母系file緊foreign tax, 大學學費 ...

其实我觉得吾系身份问题(不论你系resident又好, citizen又好)
系税务问题, 全世界都好现实, 若果你从来无交个个洲既州税, 点可能期望距比你享受距地提供既福利?点解可以交平学费, 系因为州政府补贴左你一部分既学费, 而吾系学校减价, 所以点解只有政府学校先会有平学费。

若果你打算同你小朋友一齐过黎呢边生活, 你会系呢边揾工, 甘呢个就吾成问题。因为你系呢边揾工, 工资里面已经会扣除左你要比既税, 所以你小朋友可以享受到平学费。 但若果你打算只送小朋友黎呢边, 系香港揾钱, 系美国报foreign tax, 甘就应该吾可以比你用平学费。
而若果你话, 我吾报foreign tax, 照交晒美国既federal同state tax甘可吾可以享受到个福利呢?我就吾清楚, 不过,我以前已经计过数, 若果要我父母比呢边既税务, 甘多贴出黎既税其实同你比多既学费差吾多。所以我都无去问。

原文章由 大豬既老婆 於 07-8-26 00:50 硐表

其实我觉得吾系身份问题(不论你系resident又好, citizen又好)
系税务问题, 全世界都好现实, 若果你从来无交个个洲既州税, 点可能期望距比你享受距地提供既福利?点解可以交平学费, 系因为州政府补贴左你一部分既学费, 而吾系 ...

hello 大豬既老婆,

Many thanks for your kind reply.

Best regards,
Yau_CheungMum
‹ 上一主題|下一主題