用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請儘早下決定!
go

請儘早下決定! [複製鏈接]

請儘早下決定!

Dear Parents,

我無幫仔仔報SC or KV, 不過我上BK睇

Re: 請儘早下決定!

同意
maggieszt     

[quote]
Radiomama 寫道:

我非常同意你o既意見!其實SC同KV係兩間教學方法好唔同o既學校,一間活動D,一間傳統D,大家係學術上已經出哂名,所以如果兩間都收,D家長應該好快有決定,因為其實係佢地心中一定會知道佢地會buy邊種教學方法or邊種教學方法適合佢地D小朋友!如果咁都仲hold住兩個學位,咁人地兩間學校都等waitingo既家長就要擔心到出年Sept,真係悽慘!   
請兩間都收o既家長儘快作出決定,我都知道個個都想hold耐D等自己慢慢諗,但係其實係你地心中一定已有目標,何必要其他等緊D家長擔心咁耐?你地試諗下如果無學校收係你地個仔女你地個心情會係幾擔心?

其实都只不过是很容易的决定:
1)如果想将来有大一些的机会考进好的私立或直资小学,有好一点的英语环境,又比较活跃一些的,就选SC.
2)如果想小朋友被训练得乖乖听话,习惯适应做功课考试,操练好一点的中文的,就选KV.
該用戶已被刪除

yes!

[quote]

非常支持!!!!

Radiomama,
我都實行左啦, 當我收到ST.C取綠信時,我即時打去KV問唔讀要有咩手續.係KV叫我自己STOP PAYMENT囉 !!同埋我都唔想浪費大家時間同埋個位痳! 係呢? 你係咪決定讀啟思呀??

ERICBB,
而且还要给KV挂线!

ERICBB 寫道:
Radiomama,
我都實行左啦, 當我收到ST.C取綠信時,我即時打去KV問唔讀要有咩手續.係KV叫我自己STOP PAYMENT囉 !!同埋我都唔想浪費大家時間同埋個位痳! 係呢? 你係咪決定讀啟思呀??

猴子爸 寫道:
ERICBB,
而且还要给KV挂线!

[quote]
ERICBB 寫道:
Radiomama,
[/quote]  

算數把啦! 我都唔會記係心喥    當笑話咁睇囉   

ERICBB 寫道:
係呢? 你係咪決定讀啟思呀??

Ericbb,

暫時都係啟思, 因另外兩間要等到1月先知結果, 而有一間就無行喇!
其實我一早已幫四間學校排

其实,学校会逐步通知waiting list的家长,还是怎么样都会等到后期才通知?

同意!昨天收到了ST Catherine的信收了我女兒讀AMEng/Can班。我都好開心。我女兒考了7間,很幸運,7間都收了她。但我現在集中想St. Catherine 還是原校讓她讀Victoria (HMT)。我個人認為根德園和劍鳴都是不選了,雖然根德已交了錢,劍鳴就不去交了。我會在和家人取得一致意見後盡快通知根德園。

亦希望大家的子女都好運,讀到心議的學校。

我無幫仔仔報SC or KV, 不過我上BK睇?咁多日貼文同討論, 我真的盼望各位家長可以儘早下決定, 並通知被放棄的幼稚園, 好讓其他家長可以從waiting list之中釋放出來, 好心有好報! 你的子女會因你的榜樣而學懂關愛別人!
支持者請簽名!

Radiomama

你琴日都有睇呀! 我都有睇呀!!係啦,反轉頭仲要比個家長話佢無誠信tim, 吹帳真係咩人都有.     

係呀,真係咩人都有,比個St. Cat Fans 屈係我根德 Fans都得o架   

jeremyphlam,
邊個岩同錯都算了, 過去左就由得佢! 我上bk都係想識多d朋友同大家分享下d開心野je, 而唔係同人嘈交做敵人既.  大家開開心心 ! 可以嗎?

ERICBB 寫道:
jeremyphlam,
邊個岩同錯都算了, 過去左就由得佢! 我上bk都係想識多d朋友同大家分享下d開心野je, 而唔係同人嘈交做敵人既.  大家開開心心 ! 可以嗎?

ERICBB

My pleasure     

請問如果禮貌d咁以書面形式通知唔讀, 有冇standard letter架? thank you.
‹ 上一主題|下一主題