用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 喇沙家教會手法
樓主: kidsdaddy
go

喇沙家教會手法 [複製鏈接]

Re: 喇沙家教會手法

讀得直資和私校一百幾十算得係乜野。但LS就唔同,佢係一間平民化的名校.有無錢都可以讀,因可以靠借地址呀,大抽獎等等。不過想玩大抽獎都要住係那富貴區先得架,因越區得好小位。借地址又可能係小數,所以我相信只有極小數人會唔同意一的都唔出奇。
:verycold: :verycold: :verycold:

如果你揾五萬銀個月,一百蚊可能唔係乜野,如果你只揾五千銀個月,一百蚊都幾係野。
如果你揾五萬銀個月,一千蚊張飛是否貴呢?

如果搵五千元一個月,個仔又考入LS,直情好似種六合彩咁,個一百元算把啦幾辛苦都籌比個仔去,呢的叫做父母心。可能搵五萬個的,樣樣計住,值唔值架,我搵五萬唔等如可以亂咁洗,咁先慘。況且家教會的活動大多非強迫性的,不要拖家教會落水好了。
:verycold: :verycold: :verycold:

王國長老

點可以咁比呢?
又唔係收你$100 一本補充,
一定要買因為要交功課。
如果唔想比$100,咪唔好去囉,
呢個係自由選擇架嘛!
我老公母校Annual Dinner $800 一位,
佢眼都唔眨話一定去,仲叫埋我去,
但我覺得好貴,我唔去架,佢自己去囉!
當事人可以自己1 個去,但佢選擇5 個人去,
呢個係佢既選擇,點怨得人呢?

Dr.Cool 寫道:
如果你揾五萬銀個月,一百蚊可能唔係乜野,如果你只揾五千銀個月,一百蚊都幾係野。

Dr.Cool 寫道:

即係咁, 有d學校搞籌款活動, 就淨係出張通知, 問家長捐唔捐, 捐幾多? 喇沙搞呢個嘉年華, 我諗都係籌少少款俾家教會同學生辦活動, 只不過唔係淨出張通告咁解, 多個嘉年華活動, 俾出錢的家長可以入學校同個仔親子吓啫.
依家係唔係唔買券, 就連學生都冇得入場先? 如果唔係, 睇唔出有咩階級化問題喎. 都係自由捐款啫, d 錢最後都係用於學生身上.
關津唔津校咩事啫, 如果個個家長連少少奉獻的心都冇, 咁間學校都好難辦得好啦.

我老公母校Annual Dinner $800 一位,

計分制, 點解舊生有5分加, 咪就係呢個原因囉
d 校友對自己母校有歸屬感, 仲肯不斷支持、回饋母校, 間學校先有得咁耐歷史, 成為名校嘛  

如果$幾仟是一個家庭的總收入,相信有好多政府津貼,
書簿費......。

呢個世界有好多騙子,呢頭拿了錢,跟住就去花錢,連學費
都唔交大有人在(學費準貼應存給學校).*早前有好多幼
稚園投訴很多政府準貼的學生家長沒有交學費*

貴唔貴就見仁見智啦!有些人收入$10,000.
但買衫都幾仟元.睇妳覺得值唔值.$100.用於小朋友身上
都好值得.又是學校的活動點解會覺得好貴呢!

舊生係加10分o架bor?
AdaHo123 寫道:
[quote]我老公母校Annual Dinner $800 一位,

計分制, 點解舊生有5分加, 咪就係呢個原因囉
d 校友對自己母校有歸屬感, 仲肯不斷支持、回饋母校, 間學校先有得咁耐歷史, 成為名校嘛   [/quote]

唔好再講計分制喇,如果可以話捐錢就可以加分幾好呀,唔駛等你的賺五萬來捐,唔係校友我都捐,條龍(講緊捐錢個條,派/交報名表又另外一條,呢條可能排到去尖沙咀喇)可能排到去天水圍,等我個孫第日可以入去讀下。

ohnono 寫道:
唔好再講計分制喇,如果可以話捐錢就可以加分幾好呀,唔駛等你的賺五萬來捐,唔係校友我都捐,條龍(講緊捐錢個條,派/交報名表又另外一條,呢條可能排到去尖沙咀喇)可能排到去天水圍,等我個孫第日可以入去讀下。

你不嬲都唔明人哋講咩架啦  

AdaHo123 寫道:
[quote]
ohnono 寫道:

你不嬲都唔明人哋講咩架啦   [/quote]
明白了。原來歸屬感=捐錢,捐一百元,歸屬感小小,損八百元,歸屬感多小小,捐一百萬,歸屬感多好多好多。捐十億,連醫學院都要改名。就是這個原因,謝謝!

Dear Ada Ho 123

贊成妳的講話

KieranKo  Ma Ma

次次都係咁。

其實,有幾大件事呢?
而家個活動又唔係必定要去,必定要比錢,
而且,又唔係你,或你個仔間學校,都咁多聲氣?

一有名校有少少事,就一定好多人上黎單單打打。
今次係喇沙,唔知下次係邊間呢?

係唔係你地覺得好開心呢?
覺得,喇沙又有野比你地唱,
可以出去同人地講,
" 拿,抵死喇,d 人學人讀去讀喇沙 !
你睇,入到都未必好嗟!"
你地係唔係咁諗?

做人成日帶住怨恨做人,唔開心係自己,
一日捕係 bk ,就係等有人講某某名校一件小事,
就開心地入黎單單打打。

好啦,當你言語上講嬴,
咁又點,唔通會有獎?

自己的人生,都係要繼續自己面對。

我覺得真係幾令人感慨,
上 bk,我估大部份都係父母,
點解 d 人咁樣?

王國長老

嘩….唔好咁講,D 舊生睇到好傷心架!
有人將歸屬感只向錢看,太看小了罷?
我仔有一次著住校服,工人替佢換上涼鞋,
只是落去街等我老公,我老公一見,
即炳!學生著唔整齊既校服,配對拖?!
老公話咁係好影響學校,呢D 都係歸屬感,明嗎?

明白了。原來歸屬感=捐錢,捐一百元,歸屬感小小,損八百元,歸屬感多小小,捐一百萬,歸屬感多好多好多。捐十億,連醫學院都要改名。就是這個原因,謝謝!

出唔起錢可以唔去,呢種心態唔係幾好,學校嘉年華,應該讓所有同學去。

I think the whole discussion has been twisted.

學校嘉年華一百元一位(大小同價-包括入場費、六十元遊戲卷及餐盒一個連紙包飲品)

1. Carnival is not part of the study, this is entirely up to the parent to decide attend or not, and also how many person to attend.  What happen if the parent is on business trip or round the world tour, who will have time to attend the carnival?  The attendance of the whole family does not mean sincere.

2. I guess the PTA will not take attendance list and keep record, if so, what is the big deal if no show in that event.

3. Unless this is profit making or else the cost will be published in the annual report of the PTA.

4. if one see this HKD100 is HUGH amount, what about the raffle ticket, charity ticket that request to purchase, that will really be kept in record as the Class Teacher will require to distribute the ticket.

I think kid is not sensitive but only the parent will be sensitive as they are the people will made the comparison.

Chelsea

I think kid is not sensitive but only the parent will be sensitive as they are the people will made the comparison.

講中晒 !
好多人,可以小小一件事,諗埋好多野,自己自尋煩腦。

講真,一間學校咁多人,邊個得閒理你有冇錢,
根本係 d 家長自己太在意。

有 d 人,見人地學校有家長有駕靚車,就話人地巴閉,
見人地學校有家長著得靚 d ,就話人地扮野,
跟住,再話人地學校,有錢就大晒。

小朋友其實好多都好天真簡單,
就係 d 家長成日自己太在意自己的經濟能力,
不自覺自己同其他家長比,
結果,係家長自己唔開心,小朋友就繼續玩。

有 d 離題,不過次次 d 討論,都係發展成咁,真係好可惜。

亦有 d 戥 d 讀緊名校的小朋友唔抵,
人地個成績唔係比錢買,係讀番黎 !

題外話...
有次校長話學生一定要衣著整齊, 就算課外活動後都要著好晒先準走, 千其唔好話因為游完水就著對拖走人.
話說有日我仔在學校游完水返黎, 我見佢著住果對襪好似好大對o甘, 果然摷佢書包就見到佢自己對襪...o甘你話如果你係果個俾我仔著左對襪既同學你會著鞋唔著襪走呢定係著拖鞋走呢?
麟媽媽 寫道:
嘩….唔好咁講,D 舊生睇到好傷心架!
有人將歸屬感只向錢看,太看小了罷?
我仔有一次著住校服,工人替佢換上涼鞋,
只是落去街等我老公,我老公一見,
即炳!學生著唔整齊既校服,配對拖?!
老公話咁係好影響學校,呢D 都係歸屬感,明嗎?

[quote]

[/quote]

I have my viewpoint on this.

Once you have the uniform, no matter school, police, bank or pilot, you are representing the role of that school/commercial institution.

This is about seen and to be seen.  We might say if one wears the uniform to have cigarette smoking, tattoo, jump the queue or flour language, I guess person like me will identify where he is from and this is normal behavior.

If this is non-uniform I will say poor family education, but with uniform I think this is the respect of the uniform you are wearing, make sense or not?

Chelsea

It is very common for a lot of govt or private schools to ask parents buying tickets to watch the kids' performance.  It is not compulsory, but normally parents are very supportive.  A good school usually gets strong sense of loyalty from students, alumni, parents, teachers ... which cannot be evaluated in terms of money.
‹ 上一主題|下一主題