用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴無用幾年,有兩個鍵無聲,唔知有無得整? ...
go

鋼琴無用幾年,有兩個鍵無聲,唔知有無得整? [複製鏈接]

鋼琴無用幾年,有兩個鍵無聲,唔知有無得整?

鋼琴無用幾年,有兩個鍵無聲,唔知有無得整?

另有無師傅可介紹. :wink:

Re: 鋼琴無用幾年,有兩個鍵無聲,唔知有無得整?

當然有得整,應該只係冇用得耐,加上潮濕,找tune琴師傅tune一tune可以啦.     

SARIDON :

再想問

jackjackma,

暖管係一定要長開,就算好靚好靚的琴會有咁既問題,個琴買回來時有個鍵已經唔好"禁",其實好多琴都會有試過,tune過個琴後,再長開暖管,就算唔彈唔用,暖管都要長開的.

不過你係3年前找tune琴師傅tune過到現在,又真係耐咗D,如果冇開暖管,一定受潮啦,鋼琴一般半年左右就要tune一次,咁個琴會長命   

你個琴係什麼牌子,睇吓我個tune琴師傅幫唔到你.

我屋企個琴, 有個黑色鍵甩左出來, 係咪自己用強力膠貼番上去就得呢?? 你地有冇遇過呢個程況?? 常唔常見呢? 我個琴的牌子是Kawai, 三萬元購入的, 用了四年, 咁兒戲?

namingo,

你屋企個琴, 有個黑色鍵甩左出來,千萬不要自己用強力膠貼番上去,我建議你call 嘉惠琴行的Piano Tuner上門睇睇,如果你有嘉惠在做保養,call 佢地做tune琴維修,否則call自己的Piano Tuner一樣可以.

我屋企個琴都係Kawai,我在總代理嘉惠琴行做保養,個琴有什麼事我都直接call 佢地的.

SARIDON,

多謝妳的意見.
個琴好似係"Trebel",個牌子唔知好唔好?
無計大仔學了兩年唔學,
而家細佬又日日玩下個琴,咪比佢試吓學.
今日返屋企開暖管先,
跟住找tune琴師傅tune. :  
另請問一般tune要幾多錢.

Saridon,

我個琴在柏斯琴行買的, 因為仔仔在柏斯學琴, 我又唔識tune琴師父, tune琴也只是叫鋼琴老師介紹, 但早一個月前剛tune完琴後一個星期就甩左個黑色鍵出來.....真係早唔甩遲唔甩!!!  

請問嘉惠琴行tune琴幾錢呀? Thanks!!

namingo 寫道:
我屋企個琴, 有個黑色鍵甩左出來, 係咪自己用強力膠貼番上去就得呢?? 你地有冇遇過呢個程況?? 常唔常見呢? 我個琴的牌子是Kawai, 三萬元購入的, 用了四年, 咁兒戲?

嘉惠應該有10年保用.

YanYan0116 寫道:
[quote]
namingo 寫道:

嘉惠應該有10年保用.[/quote]

係呀? 但我個琴在柏斯琴行買的, 嘉惠保唔保呢??

jackjackma,

一般tune琴大約$300-$350左右啦.

namingo,

嘉惠當然唔保啦,我覺得你應該打電話去問柏斯琴行.

不過我覺得好奇怪,嘉惠做Kawai總代理已經好多好多年,點解柏斯琴行還會有Kawai琴賣??

我上次在黃埔柏斯琴行見到有2手u1 tim.

sorry, i mean 新琴呀.

namingo,

So poor for your piano.

嘉惠琴行單次保養tune琴是$350,三次是$900,我pm嘉惠piano tuner'電話比你,你可以直接contact佢

SARIDON 寫道:
jackjackma,

一般tune琴大約$300-$350左右啦.

Thank you! SARIDON.

Saridon,

我大約四年前在柏斯買了一部Kawai琴, 是鋼琴教師推篤的, 佢話Kawai的琴好喎....但之後我都冇見過柏斯有Kawai琴買lu ~~

謝謝你send俾我嘉惠的電話, Thanks^^

SARIDON 寫道:
namingo,

嘉惠當然唔保啦,我覺得你應該打電話去問柏斯琴行.

不過我覺得好奇怪,嘉惠做Kawai總代理已經好多好多年,點解柏斯琴行還會有Kawai琴賣??

[quote]
jackjackma 寫道:
SARIDON :

再想問

candytl講得冇錯,鋼琴要keep住濕度百分之70幾就最perfect,暖管千萬不要成年開住,太乾燥日子就唔好用喇。
‹ 上一主題|下一主題