用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St.Catherine VS Kentvile
go

St.Catherine VS Kentvile [複製鏈接]

St.Catherine VS Kentvile

各位mami,

好好彩兩間學校都收左我個仔, 都想summarize一下呢兩間學校的資料, 等其他mami都可以比較一下, 可以早的作出決定, 等其他waiting list 的mami, 可以多的機會.
如其他mami有其他意見可以加上.

K.V S.C

School Fee 24,770/y / 39,700/y
Mis Fee 1,168(包運衫) / 713/y
School Bus 9400/y / 8,925
Engish Teacher NIL / Yes
升讀小學

Re: St.Catherine VS Kentvile

Dear Oscar' ma

我係天諾媽咪,sc.收了天諾,會唔會一齊做同學呀~!

天諾媽咪cherry.

hi cherrym

估唔到係到見到你呀

congrulation ! sc 係你心儀的學校, Justin 讀咩班呀 ?

oscar係p.m.session, norfolk road.

我現在都15/16, 都唔知邊揀KV定SC好.  

你知唔知, 通常可以派咩小學呀?

If u are full time mom, prefer SC as they require parents to do homework with their child. U need to work on tests and exam with your child as there will be one test per week. English is the strongest but not for Chinese and Maths.

If u are working mom, KV will be your choice. As they will train the kid to do their homework, prepare for the exam so u can have more time with your kids to do other stuff. Chinese and Maths are better than SC

gundum,

thank for your useful information.

我本身都是在職mom, 所以如果學校本身可以訓練孩子獨立的, 在功課上也不用費神, 我知KV係考試方面, 是不用準備的, 主要是考平時在課堂上吸收了多小, 我覺得這樣大家都唔會咁大壓力, 當孩子在家時, 咁就可以多點親子時間.

其實我最鍾意KV, 就是在行為方面, 訓練得小朋友很好.

從BK這裡知道, KV是完全沒有旅行, 也沒有任何主題,節日課程 (X'mas, Lunar New Year....), 小朋友會不會係呢3年
裡只是讀書讀書, 連節日氣氛也感受不到, (唔知有無生日會). 如有錯, 請更正.

我又有的擔心, 讀KV, 會不會越讀越文靜和小說話.

而SC的優性處是有NET, 同活動教學.

我想問下, 我的小朋友是比較內向和靜態, 不是很主動, 服從性都好好, 好授教, 情緒都很穩定.

咁SC的活動教學, 還是KV的傳統教學會適合我的小朋友.

charlotteling,我都聽過你的睇法...似乎文靜的選sc好d...相反..好動的選kv好d...而我個仔係好奇怪...外冷內熱....warm up一下便十分活躍...原本我想選kv的..但好多人都話sc容易d搵學校..老公就想佢入sc.....你地點睇呀???

charlotteling 寫道:
gundum,

thank for your useful information.

我本身都是在職mom, 所以如果學校本身可以訓練孩子獨立的, 在功課上也不用費神, 我知KV係考試方面, 是不用準備的, 主要是考平時在課堂上吸收了多小, 我覺得這樣大家都唔會咁大壓力, 當孩子在家時, 咁就可以多點親子時間.

從BK這裡知道, KV是完全沒有旅行, 也沒有任何主題,節日課程 (X'mas, Lunar New Year....), 小朋友會不會係呢3年
裡只是讀書讀書, 連節日氣氛也感受不到, (唔知有無生日會). 如有錯, 請更正.

我想問下, 我的小朋友是比較內向和靜態, 不是很主動, 服從性都好好, 好授教, 情緒都很穩定.

CI,

其實男仔讀kv的出路係好好的, 我覺得比女仔優勝, 但女仔讀sc就好似出路好些.

[quote]
CI 寫道:
charlotteling,我都聽過你的睇法...似乎文靜的選sc好d...相反..好動的選kv好d...而我個仔係好奇怪...外冷內熱....warm up一下便十分活躍...原本我想選kv的..但好多人都話sc容易d搵學校..老公就想佢入sc.....你地點睇呀???

lulucns,
多謝你呀...請問男仔讀kv的出路係好好的...有冇例子呀???

charlotteling 寫道:
gundum,

我都係從呢度得知kv是沒有旅行的,但亦在這兒知道佢地d家長有自己搞活動的

好多謝咁多媽咪的意見, 我開始有點眉目, 可以和你地分享下.

其實從心底裡, 我覺得小朋友的品德同行為是最重要的, 因為習慣和行為方便, 是真的要從小學習(家庭,學校), 而要養成好的習慣更是困難. 很難得有一所學校可以培養小孩子的獨立性和規律性.  

當然英文都是很重要, 但如果有良好的學習興趣, 良好的中文基礎, 我想學英文的時候也不會很困難的,   

有媽咪話, 男仔讀KV比較優性, 好像幫我打了一支強心針. 但都好想知道在那方便呢 ?

我想KV會是我的最後選擇   

兩間都收左我仔仔,根德am,st.c 就pm....我都好難選
我好怕根德令到仔仔唔想返學......st.c 又怕中文唔好.....
唔知邊間入新小拔多d 人?

Re: St.Catherine VS Kentville

Charlotteling,

KV has Xmas Party, New Year Party and Birthday Party. Kentville is not as traditional as the others think.  The teachers in Kentville are very caring and children enjoy their school life very much.

janetlo,

thank you very much,

你個小朋友是不讀 kv的, 依家讀緊咩班呀?

She is in K2 and she is a active girl.  I talked to her class teacher once in a while, i found that the KV teacher encourage students on class participation, and they observe every students in detail.

Also i dont think the English Standard in KV is low, KV focus very much on the English pronounication, just they dont offer phonics and i let my girl to learn outside school.

dear janetlo,

請問英文是否由本地老師教呢?每星期有多少節英文課堂呢?另外,有沒有普通話呢?

而生日會是否每個月也舉行?需要著校服嗎?(因為有時唔駛著校服返學,可以玩返日都幾開心的).

對我來說,kv最唔好的地方就係要自己帶茶點,一來麻煩,想帶d通粉或粥都難(通常小囡起身只飲奶再加蛋/芝士,無咁快食到早餐,所以學校的茶點係好重要的),二來小朋友鍾意食人哋d多過食自己d嘛!唯一令我15/16的原因只係咁小事囉!

物要自己帶茶點呀     , 咁真係小左好多選擇, 咁飲野都係要自己帶

clarachel,

sc都好似係要自己帶茶點的

clarachel 寫道:

對我來說,kv最唔好的地方就係要自己帶茶點,一來麻煩,想帶d通粉或粥都難(通常小囡起身只飲奶再加蛋/芝士,無咁快食到早餐,所以學校的茶點係好重要的),二來小朋友鍾意食人哋d多過食自己d嘛!唯一令我15/16的原因只係咁小事囉!

而家好多幼稚園都要自備茶點架.
st.cat/kv及宣道都係..

Hi Oscarm

Justin 係 AM session (Norfolk road), 你是不是決定
選擇KV? 其實SC & KV 都是好學校, 是乎你喜歡活動式
還是傳統式教學, 那一間比較適合Oscar?  

Cherry

cherry,

係呀 ! 應該會選擇KV, 因為我都係鐘意佢地著重記律同自律.

justin 是不是都會坐school bus 呀?
‹ 上一主題|下一主題