用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 鑽石山靈糧vs創價
go

鑽石山靈糧vs創價 [複製鏈接]

鑽石山靈糧vs創價

各位媽咪,

鑽石山靈糧同創價都收了我嘅囡囡, 兩間都是上午班, 請問各位對這兩間幼稚園有何評價呢? 你地會揀哪一間呢? 以我所知(不知有否誤解), 兩間教學嘅理念都差不多, 但靈糧嘅學習氣氛好似比較自由, 這樣小朋友是否會比較坐不定呢? 麻煩各位媽咪指教一下.

Re: 鑽石山靈糧vs創價

學費係唔係考慮嘅因素呢???

靈糧好似貴啲喎!!! :

醒目開學勳章

ashleytong,

創價學習氣氛都好自由喎!!!因為創價係小組活動教學架!!

小王子popo, Oscar媽,
好多謝你們的回應呀! 因為我是第一次做媽咪, 在揀幼稚園方面甚麼經驗也沒有, 所以覺得很煩惱.

小王子popo,
係呀! 你講得好啱呀! 靈糧真係貴啲, 咁其他方面呢? 你覺得兩間幼稚園有乜唔同呢?

Oscar媽,
哦, 原來創價係小組活動教學架! 多謝你話俾我知! 我覺得靈糧啲小朋友坐唔定都係我教小學嘅朋友同我講嘅, 不過佢講嘅就唔係鑽石山靈糧, 而係另一間分校, 所以我嘅朋友話佢地間學校都唔係咁鍾意收靈糧嘅學生, 加上靈糧無考試默書, 而功課也相對地少, 所以升上小一後, 同其他幼稚園升上嚟嘅小朋友比之下, 喺功課方面他們會追得幾辛苦, 而我亦有些擔心會否有些小學對靈幼的畢業生有偏見呢?
Oscar媽, 如你有時間, 可否分享一下創價小朋友在學習方面嘅情況呢? 創價嘅畢業生通常會揀些甚麼小學呢? 麻煩哂你呀!

靈糧幾錢??

ashleytong 寫道:
小王子popo, Oscar媽,
好多謝你們的回應呀! 因為我是第一次做媽咪, 在揀幼稚園方面甚麼經驗也沒有, 所以覺得很煩惱.

小王子popo,
係呀! 你講得好啱呀! 靈糧真係貴啲, 咁其他方面呢? 你覺得兩間幼稚園有乜唔同呢?

Oscar媽,
哦, 原來創價係小組活動教學架! 多謝你話俾我知! 我覺得靈糧啲小朋友坐唔定都係我教小學嘅朋友同我講嘅, 不過佢講嘅就唔係鑽石山靈糧, 而係另一間分校, 所以我嘅朋友話佢地間學校都唔係咁鍾意收靈糧嘅學生, 加上靈糧無考試默書, 而功課也相對地少, 所以升上小一後, 同其他幼稚園升上嚟嘅小朋友比之下, 喺功課方面他們會追得幾辛苦, 而我亦有些擔心會否有些小學對靈幼的畢業生有偏見呢?
Oscar媽, 如你有時間, 可否分享一下創價小朋友在學習方面嘅情況呢? 創價嘅畢業生通常會揀些甚麼小學呢? 麻煩哂你呀!
獅子囝生於2005年9月24日. 16個月大啦.... :-)

lionly,

如果我無記錯, 鑽石山靈幼大約是$25000一年.

其實無論係靈幼或者創價, 我覺得係兩間好好嘅幼稚園, 單單係去面試咁短嘅時間已經見到學校入面老師花嘅心血同埋時間. 好似喺兩間幼稚園每個課室嘅門口都有好多個老師自製的信箱, 有啲用pizza盒做, 有啲則用其他癈料做, 但卻非常精美, 而信箱裏面真係裝咗好多紙條, 甚至糖果, 我問老師點會咁嘅, 老師話啲信箱原來係用嚟俾小朋友之間, 甚至同老師互相通信, 或者互表心意的. 此外, 還有一樣東西令我印象十分深刻的, 就係靈幼個洗手間啲洗手用嘅水龍頭原來個個樣都唔一樣的, 有啲係圓碌碌的, 有些是向上推的, 有些係要"拎"的, 總之個個開水嘅方法都唔一樣, 我個囡洗手洗得好鬼開心, 因為對佢嚟講, 真係好特別同好新鮮. 我又問啲職員點解會咁, 佢地話係校長的主意, 希望啲小朋友明白解決問題可以用好多唔同嘅方法.

可能呢啲嘢他人看來可能好微不足道, 甚或有啲無聊, 但對小朋友嚟講就非常唔同, 佢地就非常鍾意同開心. 唉! 呢兩間其實都係好好嘅幼稚園, 但我又擔心將來讀小學會否有很大適應嘅問題, 同埋其他小學會唔會唔係咁鍾意呢類幼稚園畢業嘅小朋友呢? 各位媽咪, 麻煩你地有時間可否指教一下?

Hi,ashleytong

我都同您一樣是第1任媽咪,咩都唔識,靈糧都收左我仔仔上午班,我都在選擇中,鑽石山靈糧堂 or 大圍聖心 ,因為兩間幼稚園都教育方式不同,靈糧是活動式以音樂學習為主,聖心是傳統式教學,靈糧堂我覺得小朋友在於學習來說會很開心,因為他們是鼓勵小朋友自發,閱讀自理為主,我上次去交報名表時是萬勝節派對,見到d小朋友同家長好開心地合照,自己都感污到她們都歡樂,但是現在我又跟您一樣想法,怕孩子受太自由的教育,日後上小學會很辛苦,而且我的孩子個性已是太活潑,平日不受管教,愛做自己喜愛的事,我就怕他再讀一些活動教學就不受教,
所以我先生現在都偏向孩子讀傳統幼稚園算了.12月6,7日要交留位費了,還可以想一想,我都怕我自己後悔選擇不對
我叫天樂仔,希望大家天天快樂

‹ 上一主題|下一主題