用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 女兒在紹邦幼兒學校的分享
go

女兒在紹邦幼兒學校的分享 [複製鏈接]

女兒在紹邦幼兒學校的分享

我女兒在紹邦幼兒學校日記,會每天上學後更新,12月1日,一入學校哭不停,老師帶佢自己入課室,10min收聲無喊,一路上1.5小時課,極守規舉好乖,同日有一小朋友一起第一天上學,第一天無陪bb,校長問:佢得架,你咁放心,我答:費時佢以為我日日陪佢,有排哭,校長即去看bb,看完話佢好叻好乖無喊.       總括:這所學校給我感覺乾淨,環境好,老師細心有愛心,和家長溝通良好,11月30日老師致電提醒明天要上學同再提上學要帶的物件,返過幼稚園再返幼兒園,比較幼兒園自理好一d,而幼稚園學術較重,幼兒園乾淨d小朋友守紀律較好,我喜歡幼兒園多一些,因之前二所幼稚園不太合心意,所以在此分享   

Re: 女兒在紹邦幼兒學校的分享

今天bb上學上體操堂被高的哥哥推,我唔明點解要混在一起上早操,而唔係一班分界另一班分界一起做體操

Re: 女兒在紹邦幼兒學校的分享(因之前二所幼稚園不太合心意)

小朋友要過群體生活,不局限同年齡小朋友架bor

不如你講下你心目中想要哪種

Re: 女兒在紹邦幼兒學校的分享(因之前二所幼稚園不太合心意)

katiechan0411,

我囡囡番基礎班都有兩個月了,整體都完全習慣了,據我所知,佢地在早上做早操時應該會係自己課室喎。高年級就會係出面天井, 活動空間大D。

其實囡囡係學校都會學到D唔好野架,例如:唔鍾意既時候會用手推開人,大聲叫............老師話初初係咁, 遲下會改善....

CHOW_BB 做早操是在出面天井,我每天都在學校望住bb做完早操我先走,之後1hr回校接bb放學,我心中的學校其實紹邦幼兒學校都達到,上一天只是老師帶太多小朋友睇唔到咁多, CHOW_BB 好多謝你的回應,之前2間學校,1間是因為我見到bb比老師欺凌,向學校投訴但無用所以退學,另一間是因為見到日日有學生撞到,我見有小朋友整到流血向校工講佢唔理我走開左又有,d校工對小朋友無愛心,老師又唔理d學生,但此校收$3450學費,所以名校都退學,而紹邦校工老師校長都好good,起馬肯聽家長的意見,作出改善,對小朋友又ok,昨日bb病無返學,今日返學有進步,慢慢融入到,但都係哭住byebye,都好啦佢肯byebye.CHOW_BB原來我地的bb是同一班    我心目中的學校,是老師關愛小朋友及有愛心

唉, 因為印印姐姐係11月頭走左, 新工人又未到,所以依家每朝早我同先生都會同囡囡番學才上班, 都幾衝忙, 所以睇唔到佢做早操。我囡囡係10入學既, 果陣係在自己課室做早操, 可能現在改左拉。整體上, 我都覺得紹邦係1間好既學校, 囡囡番學好開心。

今日bb可留至午飯才放學,原來看看餐單好健康,而且日日有湯飲,老師話d小朋友在家偏食,但係學校乜都食,chow-bb你好辛苦呀,我無返工每日帶bb連做家務都累死,佢地係學校重食得豐富過屋企,起碼定時定量又肯食先啦,所以我不會轉校直到小學,除非搬屋.

今日bb食飯時哭,但老師無向我交待他做乜哭     

Hi katiechan0411,

My Daughter is joining the play group in 紹邦...I totally agree that 紹邦 is my "心目中的學校,是老師關愛小朋友及有愛心".

But would you mind PM me the two school names that bb比老師欺凌 and 所以名校都退學?? For my reference only...thanks a lot!!!

katiechan0411 寫道:
CHOW_BB 做早操是在出面天井,我每天都在學校望住bb做完早操我先走,之後1hr回校接bb放學,我心中的學校其實紹邦幼兒學校都達到,上一天只是老師帶太多小朋友睇唔到咁多, CHOW_BB 好多謝你的回應,之前2間學校,1間是因為我見到bb比老師欺凌,向學校投訴但無用所以退學,另一間是因為見到日日有學生撞到,我見有小朋友整到流血向校工講佢唔理我走開左又有,d校工對小朋友無愛心,老師又唔理d學生,但此校收$3450學費,所以名校都退學,而紹邦校工老師校長都好good,起馬肯聽家長的意見,作出改善,對小朋友又ok,昨日bb病無返學,今日返學有進步,慢慢融入到,但都係哭住byebye,都好啦佢肯byebye.CHOW_BB原來我地的bb是同一班    我心目中的學校,是老師關愛小朋友及有愛心

收到通告, 冼校長辭職唔做拉。last day 好似 19/12

Why ? Do you know the reason?  I think she is quite good and nice!!      

冼校長辭職唔做拉,其實他很nice,但馮老師代校長都幾好,但新校長是怎樣就不知啦,校長走有d唔開心
‹ 上一主題|下一主題