用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大埔區有無band 1中中??
go

大埔區有無band 1中中?? [複製鏈接]

大埔區有無band 1中中??

請問大埔區有無band 1中中呀? 邊間係呢, 同埋有邊間係band 2頭中學?

Re: 大埔區有無band 1中中??

簽名被屏蔽

Band 2頭中學 :

迦密聖道
孔何郭佩珍

p.s.
(1)  羅定邦跌緊band,band 1尾,但近兩年收大量band 2學生

(2) 救恩校風等各樣都唔錯 Band 1中中

但去年救恩的校風都差了些,而且會考一般.

近來常見到迦密聖道d學生在街上帶mp3,跟d歌,搖身搖世.d恤衫又抽哂出來.

反而羅定邦好左d,中一有200幾人叩門,有些進步.

想問下各位, 以下3間英中點排啊?

恩主教, 王肇枝, 沐恩

另外, 你地點睇孫方中書院, 神召會康樂中學, 是BAND 2頭嗎?

TKS!  

聽講恩主教都讀得幾辛苦。沐恩名氣無咁響,但都是一間不錯的Band 1英中。其實3間都差不多 catagory.

孫方中因是新校,沒有太多成績記錄,暫屬band 2中後。康樂是band 2中。

Hope this helps

All,

多謝各位.

係呀, 想問下大埔區有幾多間band 2中學呀?

大埔Band 2 中學 :

孔何郭佩珍
迦密聖道
中華聖潔靈風
道教圓玄
神召會康樂
靈糧堂劉梅軒
孫方中

ecmun

唔該晒.

以你講個七間band 2中學, 次序應該點排呀?

rclamlam

大埔Band 2中學都差不多,如果要排大概是

頭 -
孔何郭佩珍
迦密聖道
道教圓玄

其他 (不分先後) -
中華聖潔靈風
神召會康樂
靈糧堂劉梅軒
孫方中

如是band 2學生,可取決於以上學校的位置,宗教,校風,語言等。

你不是上年選了嗎?

ecmun,

我女宜家讀緊中一, 我係幫我妹問大埔區中學, 佢住大埔, 我係葵青區架, 真係唔該晒你.

thanks ecmun!

聽一個在恩主教讀F.7的同學說, 換了校長後, 學校沒有以前好, 校長只顧做表面工夫, 學生和老師的凝聚力差了…… 其他的我亦不太清楚, 你有無這方面的資料呢? TKS!

ecmun 寫道:
聽講恩主教都讀得幾辛苦。沐恩名氣無咁響,但都是一間不錯的Band 1英中。其實3間都差不多 catagory.

孫方中因是新校,沒有太多成績記錄,暫屬band 2中後。康樂是band 2中。

Hope this helps

henrykingdom

sorry,我不太知恩主教的內裏情況。May be you can ask that F7 student.

我又試下排下先
以中中排
band 1尾band 2頭
救恩
孔何郭佩珍
道教圓玄

band2中
中華聖潔靈風
神召會康樂
靈糧堂劉梅軒
孫方中
迦密聖道

ecmun 寫道:

照我所知新校長要求高左,老師壓力自然大左.有新改革一定係會咁.(以前果校長就哂d老師架,hee~~hee)
讀恩x教壓力都幾大,數學比較深,如果band 1頭可以一試.當然要個細路承擔得起先好.
.

沐恩名氣無咁響是真的,但也是band 1生的一個好選擇.

thanks a lot ecmun and familychan!  

多謝你地有關恩主教的資料, 我地做家長的好需要從不同角度多D瞭解學校.

另外, 小兒喜歡畫畫, 英文不錯, 大埔邊間BAND1尾的中學適合呢?    

其實可以留意下d學校有無

請問大埔區幾時同埋有邊幾間中學有開簡介會呀? 希無資料可以看看?

莫壽增聽日下午有(好似2:30開始)

請問王肇枝中學点睇呀?thank
:oops: 8-) :-)
‹ 上一主題|下一主題