用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有人已收到kv入學信
樓主: stepanie
go

有沒有人已收到kv入學信 [複製鏈接]

Re: 有沒有人已收到kv入學信

lulucns,

佢係sc 既表現都唔係好好,只係叫做考咗,同冇咸咁囉, 所以我先會咁唔開心! 我仲同佢報咗創價,劍嗚同浸會,而yrok,都收咗佢但係我冇簡, 而哩四間都係我好鍾意學校(各有各既優點)既其實只要其中一間收我已經好滿足!
而家只係耀中交咗留位,如果冇學校收佢就讀耀中囉.  

bigbighei,

睇之前的主題話有時小朋友表現麻麻都會收, 放心. 其實九龍塘迦南同約克都收咗我個女, 約完仲要今日去交留位費, 迦南就呢幾日要交留位費, 好似你咁, 已決定放棄york, 所以好想快d知道kv的結果, 可以慳埋迦南的留位費, 但睇黎都要比了.

嘩! 耀中呀, 學費貴唔貴呀, 不過唔緊要啦, 最緊要d仔女讀得好.

祝大家都入到心儀的學校!

簽名被屏蔽

sanit127,
You are very brave to apply only KV & SC for your daughter. Is your daughter a 'big B'? If she is, no worry then, Kentville likes Big B, usually accepts her application.
[quote]
sanit127 寫道:
我只報

sanit127,

I only applied for kv, sc, and st. nicholas, st. nicolas took her, but I didn't pay for the registration fee.   I am very worry about that and I just called to KV, the teacher said that they will send out the letters by the end of this week.

talkative,

我諗sc收你個女機會都會大, 放心, 大家靜待結果啦,

大家收到信的話就通知大家, 睇吓會否做得成同學仔, 唔得咪做吓朋友囉!

[img align=left]http://pics.taobao.com/wangwang/030.gif[/img][img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_505.gif[/img]

我都報左ST. CAT & KV, 而家仲未收到信, 你地收到信未呀?? 我好緊張呀~~

簽名被屏蔽

未有咁快啦! 唔好太緊張!

waiwing 寫道:
我都報左ST. CAT & KV, 而家仲未收到信, 你地收到信未呀?? 我好緊張呀~~

talkative,

想問吓點可以在自己打完的message下好似你咁有個圖及名字, 可否教吓我? Thanks.

lulucns

簽名被屏蔽

lulucns,

查實耀中我都係諗緊, 佢學費半日唔洗$5000,全日就未到10,000.
但係我就唔係咁鍾意,因為佢地既雖然話可以升讀番全統小學但係我就怕佢會追唔上,所以我有點擔心! 返而佢爸爸就好鍾意e間學校想佢直升小學同中學唔洗煩, 佢話e+d小學生讀書太辛苦,政府既政策又成日改佢唔想仔仔咁辛苦,所以佢唔想小朋友讀全統學校.  
但係我想佢先完成幼稚園之後再讀國際學校,  :cry: 希望佢可以好運啦!咁佢爸爸都冇嘢講啦! 
我都好想好想我地既小朋友做到同學仔架! 

talkative,

Thanks!

[quote]
talkative 寫道:
[quote]
lulucns 寫道:
talkative,

想問

bigbighei,

哦! 原來你地已預備比小朋友將來讀國際學校, 咁你又點解會諗比佢完成普通幼稚園才轉國際學校? 不過現在那些國際學校好似冇以前咁好(聽人講), 但小朋友冇咁辛苦都好.

lulucns,

正因為咁!所以我先希望佢可以係全統學校完成幼稚園先,打好d語文基礎先讀國際學校囉!  

[img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_11.gif[/img]

Hi lulucns,
How good is 耀中? Difficult to enter its primary school? I heard that students attend 耀中 or international schools are too active and out of control. Students' English level at 耀中 is so well that they tend to look down on their parents. They laughed at their parents' English accent.
Anyway, I might consider to apply 耀中 primary school for my son. Any comments?

Felicia,

我諗耀中小學好唔好應該問一問bigbighei, 我都曾經諗過比你個女考耀中, 但我又不是富貴人家, 又驚佢跟會自卑同更容易學壞, 所以取消念頭, 但我若有此校的資料, 我會在此chatroom話你知, 我去同d朋友八吓.  

lulucna,

你個公仔好得意呀,點整架? (仲有隻雞雞都好得意呀)

lulucns,

唔好咁啦! 其實我都唔係富有人,不過我地真係唔想小朋友讀得咁辛苦,所以我地先會諗住比佢國際學校!
其實我都聽好多人講國際學校太放緃d學生會令到佢地好易學壞(所以我先會想佢讀完統幼稚園),但係其實無論咩學校都實有d好,有d唔好! 最重要都係自己同佢溝通多d,始終父母既管教最緊要!
‹ 上一主題|下一主題