用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有關高主教
樓主: Micky
go

有關高主教 [複製鏈接]

Re: 有關高主教

但係高主教既小朋友一般讀得辛唔辛苦呢? 會唔會「谷」得好「行」呢? ( 當然我會明白這是因人而議的 !  o力d既小朋友當然會覺得冇咁辛苦啦! 但唔知普遍係點既呢 ? )

另外, 唔知RC著唔著重ECA既發展呢?

Thanks.

psmama

Hi all,

我想問吓如果爸爸係舊生, 囝囝係咪一定收呢? Many thanks!   

請問你知否有沒有校車往紅磡區? 費用多少?

FungMm 寫道:
Hi all,

我想問吓如果爸爸係舊生, 囝囝係咪一定收呢? Many thanks!   

如果係天主教既,我估機會會高 d(因為 apply 果陣有講話如果係的話要 attach 領洗紙)

估咋。。。

psmama 寫道:
但係高主教既小朋友一般讀得辛唔辛苦呢? 會唔會「谷」得好「行」呢? ( 當然我會明白這是因人而議的 !  o力d既小朋友當然會覺得冇咁辛苦啦! 但唔知普遍係點既呢 ? )

另外, 唔知RC著唔著重ECA既發展呢?

Thanks.

psmama

ECA,我估大多名校都會喇,尤其係傳統天主校名校。。。你看看RC 個web 登曬該年度校際攞左 mei 獎就知 RC 著唔著重喇。

NichoB 寫道:
    :- RC RC RC RC RC I LOVE IT

hi hi ,但對面海收你仔仔,你都吾過黎喇  

Hi morris_mama,

Thanks, 不過我和hb都吾係教友wor.   我hb係讀高主教畢業既, 咁係咪囝囝入到的機會大d呢?

Many thanks!    

morris_mama 寫道:
[quote]
FungMm 寫道:
Hi all,

如果係天主教既,我估機會會高 d(因為 apply 果陣有講話如果係的話要 attach 領洗紙)

估咋。。。[/quote]

FungMm 寫道:
Hi morris_mama,

Thanks, 不過我和hb都吾係教友wor.   我hb係讀高主教畢業既, 咁係咪囝囝入到的機會大d呢?

Many thanks!    

Their marking scheme (if any) is not published gar...

如果我係你 - must mention it in the application lah!  Good luck!  So... sounds like your husband likes his mother school very much?!

請問每月之學費收多少 ?
午餐是否可於學校訂 或 需帶飯 ?
一年斑返學 及 放學時間 ?
一年班有沒有課外活動 ?

To morris ma
Let me study all the syslibus of those schools and give you an answers.  

8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Let me study all the syslibus of those schools and give you an answers.  

8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

我囝囝現在在高小讀五年班. 大部份學生都很有禮貌和樸素, 起碼囝囝到現在也沒有要求名牌衣服、波鞋、遊戲機、手電等物品. 我們不是天主教徒, 來自是小康之家, 在中西區的學校, 當然會有富家子弟, 但像我們中產的也不少, 可能因為小學生不許帶錢回校, 所以沒有給學生炫耀的機會. 這幾年來, 囝囝都讀得很開心, 同學間相處都很好, 當然每年每班都會有一兩個「島旦份子」.

功課方面都算適中, 一般個半至兩小時內完成. 其中每科每天都有作業和補充紙改正, 想做少的就每次做功課時小心點, 可省回不少改正時間, 因為即使錯一個標點也要整段抄改.

高小在這年度開始改制, 一年考三次試 (12月、3月和6 月), 沒有正式測驗, 但會密集做classwork (=small test), 有分數要家長簽名. 考試範圍都幾多, 特別是中文, 轉了一年考三次試仍然考11課書, 所有填充都不供詞, 再加上成語, 所以一定要把詞語溫熟. 常識+General Studies為一科目, 填充不供詞, 要背問答加時事題(佔5分). 數學有英數, 大約佔全卷10-15%.

中、英文默書每星期各一次, 中文默書通常讀默一全課+另外一課詞語+課外, 如背默就不用會加課外. 英文默書通常默一課, 每次都有unseen dictation. 中、英文默書錯一字扣5分, 標點1分, 課外每字扣3分, 所以一個不小心可以好低分. 因此, 我最喜歡囝囝背默, 可以好大機會滿分. 中、英文默書和中、英文作文平日分數佔考試20%.

每次考試每班之Top 10會列於成績表以示鼓勵, 但五、六年級不設名次. 囝囝幸運地每年也有名次. 但不要以為我是谷囝囝谷得好行的一種, 我沒有這個時間, 也不喜歡這樣. 其實, 我同囝囝都好懶, 有默書就之前一天溫, 有測驗就之前一天讀, 不會每天溫習. 不過, 家長每天對功課不要懶, 我每天怎樣忙也會睇完囝囝所有功課, 一來可以了解他的學習進度和他的長短處, 二來可省回他要改正的時間, 三來, 平日做功課認真和小心點, 對測驗考試自然有幫助, 老師也會對功課做得好的學生留有好印像. 在考試前三星期開始, 會給囝囝多做課外execrise, 這樣對孩子理解題目很有幫助.

希望以上能幫助大家了解多點高小. 有小朋友來年入讀高小的媽咪不要太擔心, 要每天和小朋友多傾談, 不要給他們太多壓力, 因為學校在初入學的三個月也會給學生適應期. 我們做媽咪的要多鼓勵小朋友, 多聆聽他們的心聲, 從旁觀察他們和引導他們選擇正確的路. 成績固然重要, 但小朋友的心智發展、品德和學會做人處事更重要.  共勉之!

大眼仔mama,

Thank you for your info.

Your info. is very useful.

btw, your son is very smart.  

hi 大眼仔mama,

Thanks for your kindly information. 其實RC都唔易讀過喎.  :

大眼仔mama,聼完你甘講,我真係好開心!好多謝你的分享!

請問你比你仔仔參加那樣校内/ 外課外活動,同埋請問你可吾可以問問你仔仔校内的,有無覺得邊樣好玩?

NichoB 寫道:

That's a very good suggestion!  You're good  

hello all,
我想問吓:
1)高主教(小學部)是否已落實會搬去灣仔?
2)咁(中學部)會唔會搬?會搬去邊?
3)考倒的話係咪仍可參加統一派位?
thankx
:chair: hay

hay_damian 寫道:
hello all,
我想問吓:
1)高主教(小學部)是否已落實會搬去灣仔?
2)咁(中學部)會唔會搬?會搬去邊?
3)考倒的話係咪仍可參加統一派位?
thankx

hi hay_damian,
1. yes, will move to Wanchai in early 2008
2. No.
3. Cannot

hi psmama:

咁請問係永久/臨時校舍?確定在灣仔哪兒呢?
謝謝你的幫忙。
:chair: hay

I'm not sure if it is a permanent site ?! But it will locate in Shiu Fai Terrace on Stubb Road. (  Next to Wah Yan Primary School )
‹ 上一主題|下一主題