用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學位分配(完)
樓主: 櫺囹桼
go

中學學位分配(完) [複製鏈接]

Re: 中學學位分配(二)

007,

多謝你的分析,
祝願07升中的同學成功!

Thank you,

Re: 中學學位分配(三)

007,

Thank you 妳的澬料,

但我有問題: 請問怎樣知過所屬區內之排名?
如妳所講:

中學從教署資料就會睇到小朋友在區內之排名(例如400/4500,當然屬於Top 10%內..如此類推!)

的4500我可以知道嗎? 我都想知所屬區內到底有幾多人去掙?

Re: 中學學位分配(四)

007,

多謝妳的澬料.

如屯門區: 6630 →1031→ 6.43
              即1031屬BAND 1
              6.43人去掙一個BAND 1英中

你估可否致電所屬區的教育署問關於本學年的升中人數?
起碼可以知道有幾多人. (你估佢地會唔會當我 )

Re: 中學學位分配(完)

007,

Thank you. 完全明白   

007,

今天到天水圍青年協會李兆基書院參加簡介會, 覺得校長辦學理念介紹得很好(多方面), 全英語, 現時只得中一及中二, 一手揍大, 現時令我心動, 亞女很喜歡, 由其是係新校, 風景幽美(遠離屋邨).我住屯門到天水圍大約50分鐘.

但我不知怎樣選澤, 又不想田鴿繼續上, 是否....比些意見, 謝謝!

007,

好好? 請妳比些意見?

我的女兒屯門區保良局屬Band 1 中, 全級165/40,
性格間開朗, 實制所需都是鴨仔上, 其實喜歡活動教學, 巳習慣, 請問有邊幾間好中學, 可考慮 , 沒有特別證書和獎項, 所以第一輪面試打定輸數, 通常第一輪揀最Top及好多證書和獎項那些.
所以我想考慮直澬, 妳個人點睇全統學校(好辛苦)及直澬學校? 新界及九龍哪間好? 李國寳中學好嗎???

以我女兒在本區這樣的成績, 我怕出外相比是很差, 妳應為有冇雖要讀直澬? 或是屯門區都有好中學? 請妳比些意見?謝謝!

007,

妳好, 之前都請教了妳, Thank you.

時間好迫近, 之前問妳有關李兆基書院, 都已7,8成去.
但最近想退, 想選擇派位, 如不理想一再去李兆基一試.

自行想報屯門兩所保良局中學, 因我女兒也在本區保小. 五下報分3x/169, 六上4x/169, 成績都屬Band 1 , 其實可一試, 有30%而又联係小學, 但可惜屯門有6間保小, 以我女兒兩次成績, 幾會都跌了一大半, 因不是頭10名, 妳指點我用什麼攻略及除了這2所, 可選擇其他中學, 謝謝!

007,

Hi, 你好, 我有少許不明, 希望你能解答,
  如我在自行時選了兩間(Band 1)我認為理想及相同的 中學,
但又在自行都是失敗(假設), 於是到大抽獎時需要填30間, 這是怎樣填, 如(Band 1) 於屯門7間Band 1 英中, 是否不可以填7間英中於最前, 這表示每一間都會有人填第一及第ニ選, 到最後要起碼第8志願, 咪中中, 請問怎樣有策略才有機會派到英中.
Thanks,

007,

Thanks,
  我明白了。 :

007,

我又想問?
  如果於自行時選了兩間最喜歡的英中遞表(屯門區), 這樣於統一填表時, 可否再將這兩間最喜歡的英中填第一及第二志願, 第三填較喜歡的中中, 這樣機會率高嗎? 定第二英中巳沒幾會, 所以第二就一定要填中中.

Thanks,  

007,

Hi, 講吓講吓! 又到遞表時間! 個心情就   

屯門兩間保中都是屬區內頂級最一數二的中學, 如佰周屬數一(通常全級十名內自行才會選擇), 董中屬數二(所有Band 1都有機會),以女兒成績(屯門區保小屬联係中學), 兩次報分試排名4X/169, 五下考(6A), 六上考(1B,5A)應該屬Band 1 中, 因有考1佰0幾名都可派董中,本校Band 1位有5X%.超勁
如自行兩選擇想進取些揀兩間保中 (因兩校都同樣喜歡), 這樣應該放哪一間在第一? 哪一間第二? 有沒有分別?
其實分別在佰周太頂級, 恐怕女兒太辛苦, 請賜教.

祝新年快樂
祝願每位升中同學一擊即中派到心儀中學皆大歡喜

007,

HI, 你好? 請問聽過一間"官立嘉道理爵士中學(西九龍)嗎? 我是無意中於屯門中學概覽發現, 前身是否屬屯門區,是英中, 可否介紹吓?

Re: 中學學位分配(一)

007,

香港管理專業協會李國寶中學 是直資.
而家等大抽獎, 請問現階段如果想找直澬做後備, 現在可以做D咩準備?

Re: 中學學位分配(一)

007,

Sorry. 剛才問得唔係幾好   
我係想問, 如果大抽獎後派得唔好, 先去直資叩門
睇吓再有沒有位, 敢我現在可以有咩準備?   
‹ 上一主題|下一主題