用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲小朋友學琴會較慢嗎?
go

4歲小朋友學琴會較慢嗎? [複製鏈接]

4歲小朋友學琴會較慢嗎?

我的小朋友~~~現在4歲~~~想讓他學琴~~~
老師說進度會較慢~~~這是真的嗎?~~
還有~~~多數4歲的小朋友剛開始學鋼琴的內容會是什麼
書又會用什麼呢?~~~
是否家長陪同上課會較好~(因我並不懂鋼琴~~~)

抱歉~~太多問題~~~

Re: 4歲小朋友學琴會較慢嗎?

hi,yoyoki

絕對會係進度較慢既(比起小學生),我個小朋友就4歲幾開始學,學左10個月lu,學左8個音CDEFGABC,可以擅到好多簡單既兒歌架啦,如果你唔識擅琴既話最好陪同上課會較好因為返到屋企都要日日練琴架,如果唔練既話小朋友好快會唔記得架,我都唔識架O米同小朋友一齊學囉.

醒目開學勳章 王國長老

我女女初學時, 未夠4歲, 老師都話, 佢肯教, 不過叫我地預左進度慢
所以而家女女學左3年, 都未考試, ok啦, 我又唔想急, 報左考試, 成年都操果幾隻歌, 好悶架(出年準備報考2級)
不過如果有恆心既, (唔好操之過急), 到小朋友5,6歲, 個底打得好, 進度就會快, 想當年我女女可能一堂只學半版歌仔, 而家一堂可以教到3,4隻歌仔(每隻2版紙)
如果可以, 當然你同佢一齊學啦, 我都唔識鋼琴, 女女學幾多我學幾多, 可能我地大人無小朋友咁醒tim! 我識睇譜識數拍子, 不過都唔識左右手一齊用, 雖然我唔識彈, 不過我跟到女女"功課", 可以陪佢練習, 指導下佢, 咁佢都唔會咁孤獨丫, 唔係下下叫佢自己攪掂, 好慘呀

Charlotte_mom

AGREE唔好操之過急,我岩岩先同老師講我唔諗考試既問題,我唔想為考試而考試囉(因為個個都話正常一年一級WOR),無錯個底打得好, 進度就會快   

咁上門私人學琴好定係去琴行學好??

DELETED BY WEBMASTER

其實進度未必一定慢架..
我囝囝差3個月4歲就開始上左柏思既鋼琴,上完左個COURSE,就剛4歲零兩個月,就開始搵左私人老師上門教佢彈琴,而家私人學左5個月,老師己同佢學緊一級既書,進度仲幾好,一堂半個鐘可以教4-5首新歌,我同老師幫佢報左出年3月既校際音樂節一級比賽,而家佢已經彈熟晒考試歌...
所以好睇小朋友既吸收力.

醒目開學勳章

確實要睇小朋友有冇興趣 + 天份 + 老師的配合。
我認為學琴進度是因人而異,絕對無規定!
我仔仔3歲11個月先開始學琴,學

嘩...每日彈兩個鐘..好犀利呀...
我囝囝只可以放假先練兩個鐘....因為升上左k2,佢學校多功課...我只可以同佢練30-45分鐘咋[quote]
fcbttkw 寫道:
確實要睇小朋友有冇興趣 + 天份 + 老師的配合。
我認為學琴進度是因人而異,絕對無規定!
我仔仔3歲11個月先開始學琴,學

醒目開學勳章

唔係我陪佢練呀!大部份時間都係佢自己彈,邊陪得咁多呀!真係唔駛做咩!最多咪叫阿哥哥睇住佢![quote]
ArgusMum 寫道:
嘩...每日彈兩個鐘..好犀利呀...
我囝囝只可以放假先練兩個鐘....因為升上左k2,佢學校多功課...我只可以同佢練30-45分鐘咋[quote]

"老師說進度會較慢~~~這是真的嗎?"~of course!
Let him develop the interests in music is most important. exam and competition ...well,錦上添花.

music learning is for life long ,拔苗助長 is not good.

醒目開學勳章

請問你是上親子班or學前班, 請問教得好唔好 ?. thanks!
我囝囝差3個月4歲就開始上左柏思既鋼琴,上完左個COURSE,就剛4歲零兩個月,就開始搵左私人老師上門教佢彈琴,而家私人學左5個月,老師己同佢學緊一級既書,進度仲幾好,一堂半個鐘可以教4-5首新歌,我同老師幫佢報左出年3月既校際音樂節一級比賽,而家佢已經彈熟晒考試歌...

It depends on your child. Some of them they love what they do they can pick it up right away. Some others they just like to play and run around.  Learning any subjects require concentration and being able to focus it the success factor. Some teacher doesn't teach those that r not talented or too young. You are the parent u should know if this is true or not. Don't get discourage by teachers like that u can seek for second opinion(look 4 another piano teacher and ask). Cheers!

我囝囝上既係叫兒童鋼琴班.係4-6個小朋友上堂分上下學期,共25堂,$98/堂...我係又一城果間學..老師幾好..
每堂出黎都講番個小朋友返屋企要留意咩野...又比好多意見我...佢話我仔仔可以單對單上堂,我先轉番上門教
babych 寫道:
請問你是上親子班or學前班, 請問教得好唔好 ?. thanks!
[quote]
[/quote]

醒目開學勳章

Hi ArgusMum,

Thank you very much!! [quote]

我囝囝上既係叫兒童鋼琴班.係4-6個小朋友上堂分上下學期,共25堂,$98/堂...我係又一城果間學..老師幾好..
每堂出黎都講番個小朋友返屋企要留意咩野...又比好多意見我...佢話我仔仔可以單對單上堂,我先轉番上門教[quote]

快與慢要視乎小朋友有冇恒心練琴, 我囡囡4歲開始學琴, 每日練15-20分鐘, 學o左~4個月, E+識得兩隻手一齊彈好多grade 1歌仔, 我覺得進度都唔算慢!

Hi cherriemama

Pls check pm!

我反而覺得kindergarten階段, 我個仔進度較快, 佢都係4歲學琴, 彈左2年, 已學到grade3, 但9月升小一後, 進度真係好慢, 可能係升左小一後, 又要做功課, 又要dictation, test  :cry:  :cry:  :cry: 以前練足7日, 每日2hours, 移家只可練5日30-45mins, 我真係好佩服同時可學兩種樂器既小學生。
iloveyoub4 寫道:
hi,yoyoki

絕對會係進度較慢既(比起小學生),我個小朋友就4歲幾開始學,學左10個月lu,學左8個音CDEFGABC,可以擅到好多簡單既兒歌架啦,如果你唔識擅琴既話最好陪同上課會較好因為返到屋企都要日日練琴架,如果唔練既話小朋友好快會唔記得架,我都唔識架O米同小朋友一齊學囉.

未上小學前,阿仔一天都會彈上一至兩小時,仲會玩埋作曲;但上左全日制小一,有時七天加埋都無半小時......作曲就更加唔駛旨意,加上佢又有其它心頭好........
:
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗
‹ 上一主題|下一主題