用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下
樓主: monkey妹
go

將軍澳區媽咪會報07年k1入嚟傾下 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 將軍澳區媽咪會報07年k1入

suensuen2004 寫道:
我都有同一煩惱, 但你地覺唔覺得宣道校舍好細?

[quote]
紅孩兒 寫道:
我都係煩惱緊...
唔知將軍澳宣道(a.m.) 定係方王 (p.m.) 好.
點揀呀?
[quote]
pycy 寫道:
我而家煩惱緊...
將軍澳宣道or方王,下星期要交留位費
你地會點揀呀
[/quote][/quote]
覺呀, 相比起其他既幼稚園又真係細D, 不過對小朋友黎講應該會覺得大(自我安慰    )
其實呢個就係引至我15/16既主要原因

咁多位靚媽
我地都有一樣嘅煩惱    有無人可以comment吓三間(方王, 宣道, 青衣商會)小朋友德行方面, which one is better
very difficult to choose

但青衣商會(今天截確認)沒有小心聯系,但方王有....

kittyng: 我認得你個小朋友我o地同一日interview。

kittyng 寫道:
me too     
[quote]
我都有同一煩惱, 但你地覺唔覺得宣道校舍好細?

[quote]
紅孩兒 寫道:
我都係煩惱緊...
唔知將軍澳宣道(a.m.) 定係方王 (p.m.) 好.
點揀呀?
[quote]
pycy 寫道:
我而家煩惱緊...
將軍澳宣道or方王,下星期要交留位費
你地會點揀呀
[/quote][/quote][/quote]

suensuen2004

邊間呀, 係咪方王呀, 我放工啦, 今晚再chat
[quote]
kittyng: 我認得你個小朋友我o地同一日interview。

方王:保良局直屬,內面環境頗新及面積ok,而教學亦不錯,但不知是否會很多學生,及近街市,很像無外籍老師

青衣商會:內面環境頗新及面積ok,口碑比方王還好,但無直屬小學..

ST ANDREW:新校,環境好,但學費貴D,而直屬之小學不知質素..

以上學校已全收我女AM,怎CHOOSE????

Hi 祖明:我曾經見過陸慶濤個校長的,係佢話會優先收,讀易澤鋒同方王的學生。就好似培正,佢

醒目開學勳章

我都係呀, 本來囡囡讀翠茵幾好, 都考慮讀落去, 點知又整個學卷制出來, 攪到我很難決定

剛剛去左in 根德園, 不過我諗就算收, 都會揀番區內多了

Hi  芝達

合資格的私立幼稚園也可有學劵制,但只有三年過度期。如果想谷谷將來讀陸慶濤的話,那當然讀方王或讀易澤鋒。

醒目開學勳章

咁係咪07年讀k1既私立而又合資格幼稚園可以用學卷制呢
Eganmami 寫道:
Hi  芝達

合資格的私立幼稚園也可有學劵制,但只有三年過度期。如果想谷谷將來讀陸慶濤的話,那當然讀方王或讀易澤鋒。

醒目開學勳章

我都煩緊:

將軍澳宣道(am) $440
青衣商會(am) $500 -- 已留, 因截止
St Andrew (am) $600
梁省德(am) $300
東華三院獅子會(am) $500

邊間好?  定全部留晒? (好似好side錢) -- 比D意見我呀!  

[quote]
Eganmami 寫道:
Hi  芝達

合資格的私立幼稚園也可有學

Funny: 想了又想,終放棄了青衣商會

在st andrew 及方王換娣之間選擇

p.s.今晚無線7:00hang chong 集講學卷制,請留意

醒目開學勳章

我都諗住7點鐘會睇

Funny,

全部留晒! 我會選青衣商會或將軍澳宣道.
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

醒目開學勳章

Hi mokchingyin0910,

多謝你的意見!  但點解唔選 St Andrew?   

mokchingyin0910 寫道:
Funny,

全部留晒! 我會選青衣商會或將軍澳宣道.

Hi 各位媽咪,

我個仔在青衣商會讀K3, 3年來我都好滿意...佢讀得好開心...仲攞好多奬...

其實幼稚園和小學冇話什麼直屬關係...津貼學校純粹計分和幸運....直資小學好睇小朋友表現

我仔仔今年考左5間DSS,有4間已經收左佢...其中有保良局陸慶濤.....首輪已OK...

我個人認為.....青衣商會出來的小朋友一d都唔差....絕對讀得過!!!!!!!

FionaChung 寫道:
方王:保良局直屬,內面環境頗新及面積ok,而教學亦不錯,但不知是否會很多學生,及近街市,很像無外籍老師

青衣商會:內面環境頗新及面積ok,口碑比方王還好,但無直屬小學..

ST ANDREW:新校,環境好,但學費貴D,而直屬之小學不知質素..

以上學校已全收我女AM,怎CHOOSE????

Ian  媽媽

funny,
我無考慮過st. andrew. 因為間學校新得滯and宗教問題.
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

Funny :

當然唔好全部留晒啦 ! (好曬錢架 ! )

二選一好吧(個人意見)

pinkpink
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

Mokchingyin0910 :

我就得st andrew 乍

青衣商會& 將軍澳宣道我都無apply., 聽聞將軍澳宣道校舍好細,青衣商會新裝修,好靚 ?

Funny :
st andrew- 妳話 宗教問題, 反而我又幾鐘意天主教學校禾,(我就唔係天主教后徙,不過自小都係讀天主教學校)

唔知Anson bb 又點呢 ?

pinkpink
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題