用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經
樓主: maba
go

仔女經 [複製鏈接]

Re: 仔女經

早晨呀各位...

個女間學校教數好快, 差唔多 week/chapter...
我都計到怕....  

rclamlam 寫道:
阿女個間幼稚園講左唔會轉非牟利, 真係有o的失望, 但又失望唔晒, 因為轉左都怕教學會差左.

rclamlam,

今朝睇報紙又好似學劵制又有d野改      睇定d sin na

maba 寫道:
早晨呀各位...

個女間學校教數好快, 差唔多 week/chapter...
我都計到怕....  

maba,

我都唔知我仔教到ben, 不過我仔勁like maths so 佢已經睇緊最尾個幾個chapter lu     

布甸仔媽媽你斤日唔busy 啦...hehehe..可以傾lu..
你仔好勁呀..d maths 一定攞火箭啦

可唔可以講出自那間學府呀

maba 寫道:

布甸仔媽媽你斤日唔busy 啦...hehehe..可以傾lu..

maba,

yes ~ tdy 好d d       成week做佐影后     

唔關間學校樹, 係阿仔勁like maths jel.....   

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
maba 寫道:

maba,

yes ~ tdy 好d d       成week做佐影后     

唔關間學校樹, 係阿仔勁like maths jel.....    [/quote]

有心得~~~願聞其詳呀

maba 寫道:
有心得~~~願聞其詳呀

咩心得    仔仔由細到大都好like 數學, 好like計數, 有數俾佢計佢好開心 同埋好有求知欲, so 4年級已經教佢代數

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
maba 寫道:
有心得~~~願聞其詳呀

咩心得    仔仔由細到大都好like 數學, 好like計數, 有數俾佢計佢好開心 同埋好有求知欲, so 4年級已經教佢代數 [/quote]

唔怪得知佢個樣咁smart 啦 , 分析能力高, 有進取心,
d老師 like哂佢la.... 開心   

maba 寫道:
唔怪得知佢個樣咁smart 啦 , 分析能力高, 有進取心,
d老師 like哂佢la.... 開心   

maba,

你真six 'dum'人ge jack     

佢like數學, 但ng like中文le    (ng知係咪男仔都係like 數, ng like語文 )

所以唯有同佢bargain, 佢要學奧數, 就要比d心機上中文堂同埋做好d 功課     

有甸仔咁中意maths , 好呀, 我個囡只顧住玩, 難的既maths 佢又唔計"住",,,,,,,,,,
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorlo 寫道:
有甸仔咁中意maths , 好呀, 我個囡只顧住玩, 難的既maths 佢又唔計"住",,,,,,,,,,

sorlo,

早ar~~   

布甸仔係我細仔花名     

咁小朋友實有d like ge 科目, 有d 麻麻地, so 我同大仔講ne 3 年其他科都要努力, ng 係 f.3 選科選ng到理科你自己負責ar (coz 佢都like physic 同埋chem )

我個女最大問題係, 唔識計就算數, 計下一題, 其實佢有時記番就計到啦,所以依家每日迫佢計五題數, , 五題咋喎, 佢都也也聲
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorlo 寫道:
我個女最大問題係, 唔識計就算數, 計下一題, 其實佢有時記番就計到啦,所以依家每日迫佢計五題數, , 五題咋喎, 佢都也也聲

唉 ~ 我仔就對中文mo 興趣, 寫多兩個字都ng肯     同佢預默書sin   , 話寫到手軟, only 肯默生字, 我典g 你ng six 咩字jack   

btw me 食池sin, 一陣talk

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
sorlo 寫道:

唉 ~ 我仔就對中文mo 興趣, 寫多兩個字都ng肯     同佢預默書sin   , 話寫到手軟, only 肯默生字, 我典g 你ng six 咩字jack   

btw me 食池sin, 一陣talk [/quote]

佢係數方面得即係分析力強,有探索心, 你仲想點呀布甸媽.
物理學家都係呢d人泥咋..

我都係教到眼訓
sorlo 寫道:

我個女至鐘意講野, 咩鬼事都話要站出泥講野, 但係溫默書就就唔肯寫, highlight 左的字就算, 依家佢默書咁小都唔肯寫, 哼

有甸媽, 若果小朋友喜歡運動同數學能力強, 通常都係智慧型, 正~~~~~~~~

sorlo 寫道:
有甸媽, 若果小朋友喜歡運動同數學能力強, 通常都係智慧型, 正~~~~~~~~

sorlo, maba

叫me annie na     

大仔喜歡ge 運動係..........都幾$$$ ga     所以要佢攪掂功課同學業sin俾去玩   

maba 寫道:
佢係數方面得即係分析力強,有探索心, 你仲想點呀布甸媽.
物理學家都係呢d人泥咋..

但太logic化 ~ 唔夠圓滑     

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
sorlo 寫道:

sorlo, maba

叫me annie na     

大仔喜歡ge 運動係..........都幾$$$ ga     所以要佢攪掂功課同學業sin俾去玩    [/quote]

叫一吓布甸媽, 包你成日頂瓜瓜
叫一吓 annie na, 布甸媽會開心d架... (講吓笑啦)

大仔要玩貴族高爾夫呀
‹ 上一主題|下一主題