用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問屯門區學校…?
樓主: 小時候
go

請問屯門區學校…? [複製鏈接]

Re: 請問屯門區學校…?

好多謝你們比的意見,我今早就已經帶個女去了"蒙黃花沃"考入學試,如我所料,我個女考完試話,中文同數學她都識得做,唯獨英文有好多都唔識做,唉....現在唯有等結果,希望他會收我個女啦
YMLai....我都係住70區,我住良景,咁你呢????

嘩....真係講都無人信呀~!!!
我個女現在蒙恩的班主任之前同我講過,我個女的成績都算中上,那我上星期帶她去"蒙黃花沃"考插班試,今日這校打電話給我,他竟說學校唔可以收我個女,原因是我個女考插班試的中;英;數都唔合格,我聽了之後成個人都呆了,到現在都無法相信,本以為考小一插班試只係循例式,而且小一開學都只不過剛剛兩個月,就算程度上有距離都唔會好大,怎知原來一個學生於一間學校的成績屬中上,去到第二間學生考試會變成唔合格,相差那麼大的,現在真的很頭痛~!!!
現在想問下各位,我是住良景村的,有無人知道我附近除了"志豪";"蒙黃花沃";"方王錦全",還有沒有其他好的學校提議呢?

莊啓程, 青松, 拔臣都ok.

ada_Tsang 寫道:
嘩....真係講都無人信呀~!!!
我個女現在蒙恩的班主任之前同我講過,我個女的成績都算中上,那我上星期帶她去"蒙黃花沃"考插班試,今日這校打電話給我,他竟說學校唔可以收我個女,原因是我個女考插班試的中;英;數都唔合格,我聽了之後成個人都呆了,到現在都無法相信,本以為考小一插班試只係循例式,而且小一開學都只不過剛剛兩個月,就算程度上有距離都唔會好大,怎知原來一個學生於一間學校的成績屬中上,去到第二間學生考試會變成唔合格,相差那麼大的,現在真的很頭痛~!!!
現在想問下各位,我是住良景村的,有無人知道我附近除了"志豪";"蒙黃花沃";"方王錦全",還有沒有其他好的學校提議呢?

ada_Tsang

何壽基, 可以照顧到學習差異, 又有免費補習同課外活動,返完學補埋習, 放學時間遲d, 你都會多d時間返兼職, 而且呢間係最近你

健生的伍時暢, 好似好多bk媽咪都話唔錯, 同埋健生同良景都算近

我小朋友的幼稚園家長話台山商會(大興村)都好好, d老師好照顧d學生, 佢兩個小朋友都係讀嗰間(大嗰果升咗屯門最top的中學), 不過收生就唔算好理想, 但大興三間小學得佢無聯繫中學, 但都收到兩班(劉天生只有一班),應該都唔錯

健朗媽咪:我好多謝你的意見,剛好我今日都上網睇過"何壽基",我好喜歡這間學校可以於小息裡給學生玩自己想玩的東西,例:"攀石;電腦;畫畫...等等,其實我於去年自行收生時都幾喜歡這間學校,但我見他只開得一班,恐怕他會有危機,才沒有選擇這間學校,但不知為何我今天打電話去"何壽基"問關於插班的問題,他竟然答我現在無學位,我好唔明白,他現在都只是開一班,這一班只得29人,但他又不再收生,所以我都唔知點??請問你知唔知多一些關於這間學校的資料呢???

alvinchanmama:首先我都好多謝給我這三間學校,但我想在我家附近找學校,所以這幾間都唔係好適合我,在我家附近我都問過好幾間學校,但我現在覺得插班生好似好難入到,我於這個"親子王國"見其他人轉去我附近的學校好似好容易,想讀那一間都可以轉到,知不知是甚麼原因呢??是不是這個時候不是轉校的時候呢??

ada_Tsang

佢地一班29人係你打電話去問定係睇小學概覽?

健朗媽咪 寫道:
ada_Tsang

佢地一班29人係你打電話去問定係睇小學概覽?

ada-Tsang

唔好意思, 我眼大睇過龍,睇唔到你係話打電話去問tim   

我諗係因為間學校開學時上報教署本年度的學生人數, 教署就學生人數提供資助, 而開學後又無人轉過校, 學校又唔可以話加人就加人, 所以咪話滿額囉

你或者真係諗下行遠少少搵下睇下有無其他學校有位, 而家好多學校都有課餘補習托管, 應該都可以夾到你返工的時間

alvinchanmama:首先我都好多謝給我這三間學校,但我想在我家附近找學校,所以這幾間都唔係好適合我,在我家附近我都問過好幾間學校,但我現在覺得插班生好似好難入到,我於這個"親子王國"見其他人轉去我附近的學校好似好容易,想讀那一間都可以轉到,知不知是甚麼原因呢??是不是這個時候不是轉校的時候呢??

其實有許多因素, 但我未遇過, 遲少少啦, 因為我的小朋友現在k3, 但我聽過其他媽咪意見, 她們說.....
1. band幾問題:band1去band2讀好多時都冇問題. band2上band1學校比較困難, (都會有例外時候)
2. 小朋友因素:小朋友當時表現.
3. 學校有心挑剔小朋友, 如小朋友只有小一程度比咗啲小二程度習作小朋友做. 小朋友一定唔喺好識啦.
4. 而你所講現在不適合轉校都有這樣可能. 除非你喺搬屋, 有好特殊情況. 有許多學都會半個學期才插班(2月或9月). 會不會學校感覺你在第一間學讀了三個月就轉校, 在入到這間學又喺讀3個月, 比學校感覺喺道"玩嘢".

好多謝你們的意見~!!我相信你們講的原因都有可能,我附近只得七間小學,得三間我是覺得值得比個女去讀,其餘的四間我暫時就沒太大好感,現在無法啦,唯有等一月再找過,希望到時可以成功~!!!不過我朋友叫我星期二親自去何壽基一趟,她說比學校看到我是有誠意的,睇下到時個答案會唔會唔同,我都會一試.係呢.....你們的小朋友是不是都係讀k3呢???那你們報了那間小學呀???今個月尾就有結果,現在心情緊張嗎??

好多謝你們的意見~!!我相信你們講的原因都有可能,我附近只得七間小學,得三間我是覺得值得比個女去讀,其餘的四間我暫時就沒太大好感,現在無法啦,唯有等一月再找過,希望到時可以成功~!!!不過我朋友叫我星期二親自去何壽基一趟,她說比學校看到我是有誠意的,睇下到時個答案會唔會唔同,我都會一試.係呢.....你們的小朋友是不是都係讀k3呢???那你們報了那間小學呀???今個月尾就有結果,現在心情緊張嗎??

ada_Tsang

我諗你都知我報邊間, 就嚟放榜都有少少緊張, 我c6就叫我唔好咁緊張, 八九成都入到, 但係如果咁都入唔到咪幣, 到時真後唔知點算,所以心情都好忐忑

用平常心看待, 我就報咗青松, 交表當天該校員工已經話我個小朋友應該唔得, 已經過額, 叫我報下午班話一定入到, 08都會轉全日, 而我就話唔緊要, 因為上午班方便. 我想我個小朋友都喺要等大抽獎(統一派位).

ada_tsang

一班有29人話满額。
我覺得原因係因為佢地講明係小班,
照理應該28人就滿嘛。
如果有人插班入去,變成30人,
咁樣會影響都正在就讀的學生家長的不滿瓜?
「下,又話小班,成30人一班?」
除非佢有足夠學生加開一班啦﹗
,我好唔明白,他現在都只是開一班,這一班只得29人,但他又不再收生,所以我都唔知點??
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

這間學校好特別的,我都是今朝上他們的學校網先睇到,佢話小班,不是指全班29人而小班,而是他會將29人分成兩組,一組是成績比較中或上的,一組就是成績比較差,成績好的一組他會吹谷他們,成績唔好的一組就用另一些方法去教識他們,學校是會將中;英;數分開去分組,我想他們的小班教學,就是以分組之後計算,我都幾欣賞這學校的教學模式,因為我覺得這種教學到三年級或以上,對學生一定會好有用,尤其是成績追不上的同學,我明天就會去這學校一趟,希望學校方面可以考慮收插班生啦,本來我都擔心他會被殺校,這今朝我上他們的學校網看到校長向家長宣佈,今年自行報讀的學生還要多過去年的"龍年效應",我想...這間"何壽基"可能會越來越多學生

ada_Tsang

咁你去完何壽基有無好消息呀?

唉.....無呀~!!!
都係話無位,佢話叫我一個試下打去問,我想....除非有人退學,如果唔係都唔會入到,現在唯有等"保良局志豪"有無位啦,但要一月頭先知,附近都再無其他好的心水
煩.....煩......煩~!!!!!

ada_Tsang :

都無辨法啦, 唯有再等吓添, 呢個時候係有d唔湯唔水咁, 好少人會咁快就轉校, 但你有無諗過如果志豪都唔得話你點算呀

小一學位比較緊張的, 想轉校可試下小二才轉, 因屯門區好多時有人搬出市區或搬入天水圍/ 東涌的, 那時候就一定會有位多出來, 會有流動. 到時收轉校生之機會更大, 可以的話,等多幾個月, 給時間看看會否改善比人"蝦" 之問題. 及轉一間心儀之學校好過免強吧, 否則不合心水又轉嗎.......

如果"志豪"唔得,我會去考多次"蒙黃",都唔得既,就再睇下"何壽基"有無位,真係咁唔好彩都無位既,我都唔知點算,個女上了小學之後成日喊,昨晚臨去睡覺又無端端喊,攪到我要鬧完佢一大餐先訓,問佢點解喊,她又話唔知點解,只係突然間好想喊,唉....我見到佢咁就真係好煩,都唔知係唔係關學校事,如果話唔關,但她以前都不是這樣的,幼稚園時她是一個很開朗的小孩子,雖然她都是較一般孩子容易喊,但不會沒有原因的,現在她好多時會同我講:媽媽....唔知點解我好想喊,唉.....我見到佢咁我真係好心痛,又唔知點先可以幫到佢,現在又無學校可以收佢要等到一月,還有的兩個月都唔知點捱???
‹ 上一主題|下一主題