用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 小一手冊 / 通告
樓主: Boris
go

小一手冊 / 通告 [複製鏈接]

Re: 小一手冊 / 通告

P1C homework (19-9-2006)

中 : 詞語7個@3次(包字頭)[削、蘋果、又、吃、片片、果肉、留給]; 26/9 中默p4,15,16

英 : (1)士多啤利簿 (連字頭共3次) Good morning, sir! Good afternoon, Miss! Goodbye, class! ; (2) Corr WB P.2 ; (3) Dict

數 : 全方位綜合練習(她們說這是媽媽簿,另外還有一本bb簿)P7-8

通告 : 一張

Any error or missing pls tell me(因為我個女抄唔齊,有d是問另一位同學的)

TWMa

她們是會先把要寫的詞語在書裡圈起,再寫字頭。你可叫她先對一次先。

TWMa,

我的和你一樣,希望沒有錯啦

P1C (21-9-2006) Homework

中 :        詞語(二) P.28 七個 @3次 [弟弟、真、傻、拿着、鉛筆、當、牙刷]

英 :         (1)Dict sign & corr ; (2) Bk pear – writing [Hello! ; Good morning, sir. ; Good afternoon, Miss.] @3times ;  (3) WB P.3-4

數 :        現代數學課堂學習冊p.15 ex5

常 :        工作紙 2.1 (我的學校)

通告 :  便條一張 有關餐具

更正 英 WB P1,3 & 4
roxena 寫道:
P1C (21-9-2006) Homework

中 :        詞語(二) P.28 七個 @3次 [弟弟、真、傻、拿着、鉛筆、當、牙刷]

英 :         (1)Dict sign & corr ; (2) Bk pear – writing [Hello! ; Good morning, sir. ; Good afternoon, Miss.] @3times ;  (3) WB P.3-4

數 :        現代數學課堂學習冊p.15 ex5

常 :        工作紙 2.1 (我的學校)

通告 :  便條一張 有關餐具

P1C Homework - 28 Sep 06

中 : 詞語二 p.34-35 7個(兔子,鴨子,賽跑,比賽,游泳,欺負,嗎)

英 : 1-Sign & Corr Dict ; 2-WS7 ; 3-Corr bk pear ; 4-Writing (bk pear)

數 : 作7(p15-16)

**3/10 堂上做時事練習

TWMa 寫道:
"3/10 堂上做時事練習"? 咁家長駛唔駛做任何嘢?

有無人可以幫忙呀

Hello,很久已沒有上來留言了,因為自己病了兩個星期,食藥食到 。看見大家這麼積極真的有點

希望這個網址的網上練習有助小朋友溫習http://www.taipolst.edu.hk/NETSTUDY/netstudy.htm

Boris,

1. 身子
2. 變得
3. 臭
4. 功課
5. 交給
6. 老師
7. 下午
Boris 寫道:

爽爽原來漏了做上星期的中文詞語7個。

[quote]
TWMa 寫道:
1C - Homework 13/10/2006
中: 詞語7個; 語文練習(四)
英: Gram. Unit 2; 1AT1:W; 士多啤梨 1~15
數: 現代數習作 p24~28

有冇補充? 因為阿囡手冊竟然空白
[/quote]

多謝大家的關心。

我昨晚思楠都有談到旅行這件事,她看來很高興。但完全不知道要先應付評估 :tongue: ,真給她氣壞。

Re: 協恩小一聚會

Sheany,

我也有興趣出席,不過要睇睇時間。因早上我們要返教會(在屯門)祟拜。妳們有了決定後我再告訴妳我能否趕得到。

19-10-2006

英: 橙簿; Corr. 啤梨; 1AT2:1; bring list bk on 25/10

TWMa

I want to know what is list bk

[quote]
TWMa 寫道:
roxena:
阿女話係寫係足印 p16 嗰本書.

我再問阿女,佢話係LISTENING

roxena, szema:
點解你們囡囡的 Eng-class 可以咁高分? 每次做完唔係固定幾多分既咩
琴晚阿囡睇到 szeching 咁高分排第一, 即刻 "嘩~~~" 一聲, 猛問我點樣可以咁高分, 答唔到佢啊.

妳可嘗試可否補做先前的練習,我發覺個ENG-CLASS好有問題,我們是每天做,但有時又不計分,跟住昨晚我又可做返先前的,我都唔知發生咩事

1C 家長們, 請問搵唔搵到橙簿功課中, 含 "their"  "it" 的句子? 琴晚阿女搵咗好耐都搵唔到, 以為佢唔認真搵, 點知自己搵都唔見有, 眼大過籠 :

Their : PLE P.55
It : PLE P.29
我睇晒本書,這是最早的出處,但就不是ch1-3

[quote]
TWMa 寫道:

多得你提我, 我囡囡就收到 roxena 囡囡的工作紙 (唔記得係 1AT2:W 定常識工作紙)!

我想應該是常識工作紙,煩悶晒

[quote]
TWMa 寫道:
roxena:
係常識工作紙 6.2.

唔該晒,請明天交比思楠

問過阿女 "list book" 係唔係 "listening book", 佢即刻答 "係啊, 係啊"

究竟我地d猜謎同尋寶遊戲要玩到幾時

:evil:

TWMa

Thanks已收到[
[quote]

roxena:
阿女說已將常工6.2 交俾妳囡囡.

另有無好心人可以e-mail([email protected])或告訴我英文ws5的內容,唔知去左邊(亞女的標準答案)     

我想問問那兩天陸運會,家長是否要陪足全程,定係按時接送

11月3日下午已經要請假去做健康檢查,如果又多兩日陸運會我都唔知點攪好

因為工人唔識路,可能需要帶佢先行一次 :cry:

我想問做班旗是否老師分配,不是每個人都要做,我收唔到有關通告,做晚收到的memo是她那組有些同學須要帶坐地的用品

TWMa,
我再重溫那張旅行通告,都找不到有關這件事,不過唔緊要啦,今日手冊已寫了"明天帶班旗",好彩今日我放假,可以即刻開工

明天我會為亞女準備:
-太陽帽(不會帶太陽眼鏡了,因她已帶住一副好厚的眼鏡了)
-止嘔藥(一粒出門先食;另帶一粒回程食,因為佢實在比較多問題)
-多個小膠袋(嘔吐/載廢物)
-蚊怕水/膏
-保心安膏(蚊釘虫咬/頭暈眼花時用 )
-$10(不會比太多,唔係佢會用晒 )
-濕紙巾,紙巾,濕毛巾
-跳繩
-食物和水......

-不帶外套了(空外活動比較多,我想校車也不會 )
-不會帶相機了(自己都未顧得掂)
‹ 上一主題|下一主題