用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 小一手冊 / 通告
樓主: Boris
go

小一手冊 / 通告 [複製鏈接]

Re: 小一手冊 / 通告

今天問了老師,她說p.2~p.14填寫的圖書可以包括在公共圖書館或學校圖書閣借閱的、又或是家中、閱讀室看過的圖書,但不包括雜誌、報刊和漫畫,而p15~p22就一定要填寫在學校圖書館借的圖書,學生可於下次圖書堂起開始借閱學校圖書。

另外,今天問了陸主任有關樂器班的事宜,她說家長可以在星期二放學時(2:50pm)帶樂器交給學生,然後讓學生拿樂器坐升降機到課室上堂。

TWMa, 請問你是否一般的改衣店可以在袖口加裡?要多少錢?謝謝!

P.1B Homework - 25/9/2006

中 : (1) 詞6行  (2)明天默書
英 : Workbook P. 3 ~4
數 : (1) 思考worksheet 1  (2) 訓練營 P.3~4

通告 : (1) 2006-07音樂訓練調查表 (2) 親子藝術創作比賽

szema:
謝謝.
應該一般改衣店就得. 改衣店老闆同我講, 驚加一般裏布冇彈性, 著冬天衫時會唔舒服, 所以佢用有彈性的網布 (深藍色), 收 70 大元.

25-09-2006 1C
中: 作業 p7~9
英: 1.S1~9; 2.Corr.啤棃; 3.Corr. Gram. 4.1AT1 (name only)
數: 課 Ex.6
常: 作 (三)
宗教: 完美人生 P6~7

26/9 1B HOMEWORK

英 : (1)Writing B (2)Dict (3) 4/10 Quiz- Gram Unit 1
數 : 5/10 (Thur) 小測 (一) 1-6 課

Quiz....

~ SAME ~

apricot 寫道:
26/9 1B HOMEWORK

英 : (1)Writing B (2)Dict (3) 4/10 Quiz- Gram Unit 1
數 : 5/10 (Thur) 小測 (一) 1-6 課

Quiz....

26-09-2006 1C
中: 預習 p32-33
英: 1.士多啤梨1~9; 2.Corr.士多啤梨; 3.Corr. WS5; 4. DICT. TMR
數: 作 Ex.5, 6 p.11-14
常: 工3.2
本週特別事項: 4/10 Quiz on vocab. (spell Gram. Unit 1)

wyl:

wyl 寫道:

小女被安排的活動課為: A.棋藝 B.普通話 C.成長小組, 你們的小朋友呢?

爽爽獲安排參加 A.成長小組 和 B.乒乓球 (仲有一樣一時唔記得)。不知是老師安排、小朋友自己選還是抽籤的呢?

另外, 想請問你們那個網上英語閱讀計劃是需要內聯網password登入的, 那麼我們什麼時候才會收到password??

我都想知。除了英語閱讀計劃,我很有興趣知道內聯網有什麼其他參考資料。

TWMa:

TWMa 寫道:
爽爽沒有在學校完成功課, 一樣需要回家才做功課嗎

爽爽做功課的速度頗慢。因為她的 energy level 比較差,所以放學通常都十分疲倦,做功課時會較容易出錯和寫得不美觀。我們現正設法提昇她的 energy level。

中文的功課是我目前感到最頭痛的問題, 因為發現有些字, 在校抄寫時就已經是錯的了, 囡囡回家後, 如果依樣畫葫蘆, 結果就是要擦去重寫.

我們也是覺得中文課是現時最棘手的問題。中文課的進度非常之快,深字又多,小朋友實在很難可以短時間記熟這麼多難寫的生字。課程去得這麼快,我擔心小朋友在掌握新知識方面不夠穩固... 水過鴨背過眼雲煙。拔苗助長反而弄巧反拙。

另外,據爽爽幼稚園同學的家長說,MCS 用同一本中文課本進度也只是我們的一半,而他們默書也只是默到 P.4... 而女拔萃亦比我們的進度慢

爽爽做功課的速度頗慢。因為她的 energy level 比較差,所以放學通常都十分疲倦,做功課時會較容易出錯和寫得不美觀。我們現正設法提昇她的 energy level。

我諗佢哋呢個年紀, 係學校專注咗咁耐, 返到屋企都好難有咩 energy 勒. 我囡每日返到屋企都需要睡 1~2 個鐘啊. 好彩佢夜晚仲睡得著 , 冇你哋遇到的問題.

中文科的進度真係好快! 記中文字又難搞過英文字, 唯有每日複幾個字, 盡力即可, 花太多時間反而效果不佳.

中文真係好難教,英文都仲可以用拼音教佢拼返個字出嚟,中文字真係... 教極佢都係唔記得,我都冇符。 而且一次過要默三課書,對一個初升小一的6歲小朋友來說,範圍真的太大了。下星期個中默都未知又要默邊幾課,一個星期時間又要記中文字又要記英文字,我覺得父母同小朋友都一樣咁辛苦。唯有盡力而為,盡咗力佢都係唔識我唔怪佢,無謂一開學就嚇怕佢,而家先係剛開始,條路仲咁長...夠鐘上床瞓覺,就算佢未溫熟,我都照俾佢上床瞓,無謂第二日唔夠精神 搞到明明識嗰啲都變咗唔識

TWMa:

我諗佢哋呢個年紀, 係學校專注咗咁耐, 返到屋企都好難有咩 energy 勒. 我囡每日返到屋企都需要睡 1~2 個鐘啊. 好彩佢夜晚仲睡得著 , 冇你哋遇到的問題.

係呀。爽爽一睡著便很難起床。如果勉強迫她起床她會發很大脾氣,情緒不好更難做功課,而午睡過後晚上她會不能入睡,以致早上不能起床返學  :-|。所以爽爽放學後疲倦的話,我們寧願讓她做些輕鬆的活動後才做功課,盡量不該她睡。

中文科的進度真係好快! 記中文字又難搞過英文字, 唯有每日複幾個字, 盡力即可, 花太多時間反而效果不佳.

總之就是無辦法記得晒那三篇文章的中文字喇。 爽爽昨天說有同學仔在中文默書時偷看課本,結果被老師發現,老師很嬲地把那個同學仔的課本大力擲在地上,還罰那個同學仔抄寫。爽爽說她很驚...

wyl:

我都好驚嚇怕囡囡,唔敢迫。但係佢太多唔記得,我又驚佢默得太差,會有太大的挫敗感。真係難搞。

wyl 寫道:
中文真係好難教,英文都仲可以用拼音教佢拼返個字出嚟,中文字真係... 教極佢都係唔記得,我都冇符。 而且一次過要默三課書,對一個初升小一的6歲小朋友來說,範圍真的太大了。

Boris 寫道:
爽爽昨天說有同學仔在中文默書時偷看課本,結果被老師發現,老師很嬲地把那個同學仔的課本大力擲在地上,還罰那個同學仔抄寫。爽爽說她很驚...

唉, 阿女昨天同我報告的第一件事不是有幾多堂小息玩, 正是此事. 我原本以為係小朋友唔明默書規則, 諗住唔識寫就可以睇書, 返到屋企, 阿囡再講一次, 先知事情始末.
咁細個人仔, 冇理由識得咁做啦, 係唔係家長太過緊張分數, 搞到小朋友會咁呢? 唉, 聽完個心真係唔開心.
叫爽爽唔使驚, 正面d同囡囡解釋, 佢哋明既, 都算一個活生生的教材.

我囡後來都有同我講呢件事,仲話咗比我知係邊個同學仔,我咪乘機教佢:「千萬不要作弊,唔識唔緊要,媽咪知你盡咗力就得!」

TWMa 寫道:
唉, 阿女昨天同我報告的第一件事不是有幾多堂小息玩, 正是此事. 我原本以為係小朋友唔明默書規則, 諗住唔識寫就可以睇書, 返到屋企, 阿囡再講一次, 先知事情始末.
咁細個人仔, 冇理由識得咁做啦, 係唔係家長太過緊張分數, 搞到小朋友會咁呢? 唉, 聽完個心真係唔開心.
叫爽爽唔使驚, 正面d同囡囡解釋, 佢哋明既, 都算一個活生生的教材.

今天回校做家長義工也看到B班一個小朋友喊 ,後來問佢佢話今日英默時寫得慢,寫漏幾個字,驚媽咪鬧呀! 聽到後就如當頭棒喝!有時自己會在無意之間比咗啲壓力個囡!

1B Homework - 27/9/2006

中 : 簽 / 改 默書
英 : Worksheet 5
數 : Ex. 7 (P.15-16) 此項沒有寫在手冊內,我在檢查書本時發覺要做此課

thx szema, they're all the same but my girl did write "數 : 作 P15-16"

I ask her "How's your Dict ?" she said: " OK la!!"
But she answered me the same thing yesterday for Chi. Dict and she still got a careless mistake   

szema 寫道:
今天回校做家長義工也看到B班一個小朋友喊 ,後來問佢佢話今日英默時寫得慢,寫漏幾個字,驚媽咪鬧呀! 聽到後就如當頭棒喝!有時自己會在無意之間比咗啲壓力個囡!

Yes, I'm still learning how to control myself, but it's difficult sometimes!!

apricot 寫道:
[quote]
szema 寫道:

Yes, I'm still learning how to control myself, but it's difficult sometimes!![/quote]
協恩呢幾年公佈的數字, 年年都超過九成可直升.
我成日同自己講, 個囡點都唔會係90之外啩, 所以, 書照溫, 但就唔好俾咁大個壓力自己同個女.
寧願考八九十分, 但有番正常閱讀、玩樂時間, 都好過要求100分, 但捨棄一切, 更何況一唔小心就冇一百呢.

27-9-06 1C
中: 中默改正及簽名(我囡僅僅合格 )
英: 香蕉簿; WS6
數: 訓EX.3 (P.9-12)
常: 工4.2 及貼照片
本週特別事項:5/10(四)數學小測1-6課

wyl:

wyl 寫道:

中: 中默改正及簽名(我囡僅僅合格 )

小女與你囡囡不相伯仲 。而且錯的都是很不小心的地方。例如「報紙」只寫了個「紙」字。以為她不懂寫「報」字嗎?又不是。她寫了正確的「報」字,不過寫到「削」字那邊去了...。有些地方寫一劃,她寫得不好斜了少少,結果老師認為那是一撇,當成錯字了...

哈哈!第一次默書真多烏龍,就當事默書訓練吧。
‹ 上一主題|下一主題