用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 投考 2007 年 - 小一
樓主: LONG-B
go

投考 2007 年 - 小一 [複製鏈接]

Re: 投考 2007 年 - 小一

我果仔見星期六3:40pm (Group E)

In完囝囝之後我問佢好唔好玩, 佢話好好玩. 不過就覺得自己同太太表現反而嘛嘛, 希望唔會影響個仔啦.   同太太走的時侯, 老遠有個外籍老師叫囝囝個名, 我認得佢係上次交申請表時, 談了一會的中學部英文老師, 心想她認得太太同我也唔出奇, 但無理由連囝囝果名佢都知. 原來剛in原囝囝的外籍老師就係佢, 跟住又談了一會, 最後校長還行過來跟囝囝講咗幾句, 校長個人真係好nice, 真係好想個仔能夠考到這間好學校.

我都好心急

我聽in我囝囝個老師講,今年會收175~200個新生。而有接近700人去面試,平均3.5~4個人爭一個位。 :

即係一班有35~40人,其實多就吾算太多(因為他們行兩班主任制),我想每班多果五個位,可能係如果收生太理想,可以令小D人失望呀嗎。 禁係吾係所有科都同時有兩個老師上堂呢?

吾知幾時第二輪收生呢?我朋友錯過了第一輪,交吾切表,所以佢都問我今年會吾會有第二輪收生。其實係吾係一定有第二輪收生呢?如果係第一輪面試D學生己經好好,禁仲需吾需要有第二輪呢?因為如果第一輪吾得果D家長,又申請第二輪,禁咪又要交多次Apply Fee囉!

不過今年係千禧BB入讀小一高峰期(今年9月入學),2001年好似無禁多BB出細。又會吾會著算番呢?

舊年第一輪收表只270份,而今年就有約700人面試

嘩乜禁大獲呀?

我無想過自行派位呀,因為自己果區真係無間選得落手.所以破釜沈舟. 死都求校長收囝囝
‹ 上一主題|下一主題