用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油麻地天主教小學(海弘道)交流區
樓主: mercury16
go

油麻地天主教小學(海弘道)交流區 [複製鏈接]

Re: 油麻地天主教小學(海弘道)交流區

呢三日假期,第一日就叫阿女快d溫習好哂,咁之後兩日就可以盡情咁玩,星期六個日就溫書練琴,跟住星期日同星期一都同佢由朝玩到晚,我0地又去西九龍中心玩,又去0左濕地公園,又去游水,琴晚游完水返黎都八點幾,佢食0左個包+一支鮮奶跟住就訓著0左覺,今朝仲唔想起身咁
我都成身散哂,所以今日偷懶唔煮飯,叫麥當勞送去學校俾佢食

你0地有無參加學校既網上"每日一篇"呀?
今日開始喇

keikeipig,
我都想要D資料, 可否PM 給我!  THANKS!!
mercury16 寫道:
keikeipig,
你小朋友在那裹學phonics,可否介紹給我!我阿囡之前上嗰個class要搬,所以我想找另一間教室或miss給她上堂.thanks

fyhui,

我已經pm 比你啦!  check 吓啦!

Emmy 媽 :
如果第7課教咗, 可能阿仔上堂發緊夢. 阿仔都話第5課無教, 但唔知點解佢可以背出來同做動作.

星期六我唔會帶阿仔去啦, 反正佢要學嘢, 費事cancel 啦! 今朝帶亞仔返學, 又落雨. 自己後面咩一個袋, 前面又要咩阿仔個重書包, 又要"擔姐", 要命! 佢地個書包真係好重呀! 校長話要小朋友自己咩, 點掂呀! 我咩都覺得好重.

各位媽咪,
你地星期六幾點返學校呀? 會唔會撞到呢?

我都有參加"每日一篇", 睇吓有冇時間日日做啦!

我收到你的email 啦, thank you! 不過在公司開唔到, 回家再試吓!

Emmy媽 寫道:
你0地有無參加學校既網上"每日一篇"呀?
今日開始喇

keikeipig,
      收到啦! 好詳細!! THANK YOU!!

keikeipig,

頭先問0左阿女喇,原來第7課上星期只教0左dd,今日上中文堂再教第7課呀 今日好少功課 而家係度同佢默書,我話快d默識就可以去公園玩

Emmy,
我唸我都會好似係咁一星期两日去麥記訂餐,我都想睇吓D飯係點 ,

keikeipig,
我都收到啦,種子學院BK我都有見廣告,會唔會耐
del

Goody
係呀!不用帶子女出席,thanks
Goody 寫道:
不用帶小朋友出席的!

[quote]
keikeipig,
我阿囡個班第七課都係星期五D功課,又係明天要默.

今日放學我會問班主任星期六是否須要帶小朋友出席,知道後再報料給大家.
[/quote]
del

Mercury,

基本上都唔會, 但有時如果老師唔教或時間配合唔到, 都會轉. 我阿仔星期六同日上堂, 佢上兩班, 沒辦法啦! 我想佢多d 聽外國人講野. 因為自己英文唔係好.

我以前比佢讀平日下午上堂, 但上小學後發覺佢放學後上堂好眼瞓, 所以轉做星期六.

今日要帶月餅盒返學, 你地有冇帶呀?

Emmy 媽 :

你就好啦! 可以帶阿女去公園玩. 我每日的時間都好趕. 放工後馬上回我媽家食飯, 然後帶阿仔回家溫書, 佢10點一定要瞓, 第朝我又要6點起身.

昨晚要上游水堂, 回家都要10點幾, 仲要做"每日一篇". 等阿仔瞓左先去準備今朝的野. 而家好眼瞓.

keikeipig,

阿囡星期六已經有三樣課外話動,星期日上午要返教會,下午familyday,所以淨返星期五放學上堂,佢平時放學後都要訓吓覺,但逢星期五我都唔俾佢訓,因要學琴所以完咗先上英文班,五,六,日都好忙仲要自己帶出帶入,真係阿媽唔易做     
del

Mercury,

做阿媽真係唔易, 而家覺得自己仲慘過賓賓, 除左瞓覺同沖涼都完全冇私人時間. 大家一齊比心機, 繼續努力啦!

keikeipig,

0丫0也,死喇~~琴日阿女同我講話要帶個月餅盒返學,我無0左件事添~幣
仲有呀,琴日咪要帶返中默簽名返學0既,我放0左入阿女書包個file度,點知阿女以為自己無帶返學,又俾老師係手冊度寫0左"欠交中默"
keikeipig 寫道:
Mercury,

基本上都唔會, 但有時如果老師唔教或時間配合唔到, 都會轉. 我阿仔星期六同日上堂, 佢上兩班, 沒辦法啦! 我想佢多d 聽外國人講野. 因為自己英文唔係好.

我以前比佢讀平日下午上堂, 但上小學後發覺佢放學後上堂好眼瞓, 所以轉做星期六.

今日要帶月餅盒返學, 你地有冇帶呀?

mercury,

我都諗住每星期有一餐訂麥當勞俾佢食呀 可以偷0下懶~嘻嘻
Emmy,
我唸我都會好似係咁一星期两日去麥記訂餐,我都想睇吓D飯係點 ,

keikeipig,

我覺得慘過賓賓好耐架喇~ 賓賓都有假期可以會0下同鄉,又有假期可以返0下鄉下丫,我好似好耐無去過旅行,同埋平時d朋友叫我去街我都無時間無精神可以去 :cry:
仲要而家好似無時間買衫買化裝品扮下靚咁,攪到成個黃面婆咁款
同阿女老公出街時我仲覺得自己似賓賓呀,跟住佢兩個尾拎嘢,渣相機攝錄機,又要問0下:阿sir小姐飲唔飲水(賓妹廣東話口音 )
我個日同老公講話:好慘呀,日日都著個兩套牛記笠記.
跟住老公話:幾好丫,賓妹著整齊制服幾好呀!好似以前d馬姐工人都要著制服架         :

emmy媽<<---賓賓蛇完喇,要去煮飯拎俾小姐食喇~晏d再傾   
今日小姐餐飯蒜蓉炒通菜+薯仔雞翼+雪梨+檸檬茶

我同事話叫我而家同阿仔影多d 相, 二三年班再影相對比看看, 就會”嘩” 一聲, mud 謝左咁多. 做女人真慘, 又要保住個樣, 又偏偏容易謝. 而家仲要好似潑婦罵街咁, 同阿仔溫書時就成日破口大罵. 冇哂儀態.    

emmy媽,
          你係咪全職媽媽!我都係,你好有心機日日整飯帶去學校,你係咪住學校附近,我就住遠D要坐車送飯我先唔自己整,要一日去學校來回都六次,我而家帶佢返學每日要四轉車,就多两個月到唔會再自己就返學,要佢早D起身坐校車.

我都係阿囡出世到今年暑假先去過一次旅行,好彩今年暑假daddy有假期先可以一家三口去日本玩,陪阿大小姐玩呢樣玩過樣,仲慘過响h.k.好彩同老公都叫後生,都有D精力,真係少D精力都死.     
del

keikeipig,

真係唔知點解阿囡一做功課,就好勞氣見到就 ,而家就 少咗,我教完佢就走開等佢自己做,如果我坐係佢隔睇就 都來,叫做好少少 少D,溫英文就慘D啦,又要鬧又要打真係每日指定動作 .
del
‹ 上一主題|下一主題