用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一既家長,你哋覺唔覺得個書包好重啊? ...
樓主: judy_cheung
go

小一既家長,你哋覺唔覺得個書包好重啊? [複製鏈接]

Re: 小一既家長,你

可能只返上午班,我孩子只帶3-4本書返學,很輕..

Re: 小一既家長,你哋覺唔覺得個書包好重啊?

我囡囡用今年新出的Hello Kitty 納米護脊書包,不重。書包內有橡根帶可將書本固定在近背脊位置,拿起書包感覺真不重,記將重的書本放後面,輕的放前面,這樣會冇咁重的。
另外,學校要學生一定帶食物袋放水樽、食物盒和毛巾,所以書包冇咁重。

Re: 小一既家長,你

重, 重, 重, 我個女個書包都係重!

kwokyk

我今朝幫亞囡磅過書包,連小吃和水重7磅,亞囡都有60磅,佢話個書包幾重,禽日上課室時,佢重話爭d跌落樓梯,好險呀 ;
老師已經好好收起佢地一d作業,幫佢地減下磅 ;
問題係而家只上上午課,到正式上全日時,個書包無10磅都有8磅啦 ;真係要好好諗下點樣幫到佢地;我lee兩日幫佢拎書包到校門;我都覺得膝蓋有d痛了           

我對你講既書包好有興趣,因為有護脊功能,不重,好緊要呀,可以講比我知狂那裡有得買.

kwokyk 寫道:
我囡囡用今年新出的Hello Kitty 納米護脊書包,不重。書包內有橡根帶可將書本固定在近背脊位置,拿起書包感覺真不重,記將重的書本放後面,輕的放前面,這樣會冇咁重的。
另外,學校要學生一定帶食物袋放水樽、食物盒和毛巾,所以書包冇咁重。

kwokyk 寫道:

我兒子都用呢種書包, 我就覺得個設計唔係太好, 我替兒子背書包時, shoulder覺得痛, 我認為肩帶的設計不理想. 我兒子背書包時也是覺得shoulder位置痛.
我現在考慮緊好不好讓兒子用運動型背包, 因為我自己有一個, 幾重也不會覺得痛.

我個仔今年升P1, 用SPI書包, 真係重到頂唔順, 佢都未夠40磅, 本身淨係個書包都好重, 加埋書, 連大人都覺重. 中文科老師已經講明每堂中文一定要帶齊書, 作業及工作紙三本書, 仲未計其他書及簿, 其他老師又未講要否每堂都要帶作業, 又要行上二樓課室上課.  上美術科又要另帶畫袋, 袋入面有墊枱紙, 膠水, 剪刀及粉彩顏色筆; 上體育科, 仲要帶衫返學校換, 所以都唔知點算好.

食物盒及水已經另外用一個袋, 遲些重要帶飯盒, 所以打算轉書包, 有沒有媽咪用過 Chiropak 書包? 是否比 SPI 輕? 請給點意見.

kwokyk:

請問除了 Hello Kitty 款, 有沒有其他公仔合男生用的呢?

謝!
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

咁阿仔間學校就好d 喇...所有作業都.美勞用品都放在課室的櫃內,老師話唔想小朋友個書包太重,佢昨日才取書,合共10本,希望唔會一日要上哂所有堂喇...(因時間表仍未有,可能今天會收到囉.)
阿媽

S.S.

唉, 我個小朋友就係咁好彩如你所講既情況
星期二要上晒所有堂
個書包重到痴線

咪就係,都未帶飯壺,佢地就怏變人肉起重機啦     

好重呀~~~陰功。

我千金...個書包唔重.....敞在...d書就鬼c甘重...   

我已買咗個"seven"書包給亞囡用, 但又要帶水壺, 食物盒, 書本, 唔重就難了, 所以都只須她回到學校時才要她背書包, 免小朋友太辛苦.

開學那天, 學校還派咗14本新書給她帶回家, 個囡話重到背著時因為企唔穩而跌倒, 你話幾'禁'心痛呢!

IVYMAME

我終於去咗間派山用品店買咗個deuter genius既書包俾個仔. 個書包比個thomas納米護背書包細dd, 但係都仲可以放到f4袋. 可能thomas書包對兒子來說是太大了.
我都是替兒子拿書包到學校門口, 再由他背上課室. 見他背起書包時, 會重到退後2步, 都真係好肉痛!

真係好重, 見個囡咩左書包之後真係好似多左個龜殼咁, 好鬼肉痛!

囡囡已用 SEVEN 書包, 但因為條背帶太硬, 令佢肩膊好痛, 我試過亦有同感, 請問用緊 SEVEN 的 MUMMY 有沒有此問題     .

我想買個海棉墊加在肩膊帶上, 但去了好多地方 ( 運動舖/手提袋 ) 都搵唔到, 請問各位 MUMMY 知唔知道在什麼地方可以買到 ?

唉!個書包重到令他也企不穩. :

我個仔1號已經要返全日,早3日已經要上晒全日d堂,帶得最多書連作業個日有成10本,但我個仔都仲話好輕喎.
呢2日都要帶5-6本書,佢直頭跑到好輕鬆咁走黎走去    ,不過有人可能覺得呢個書包唔夠大,但我個仔間學校唔算太多書就冇問題,好好用,又輕.

王國長老

我個仔今年小三了,路經講幾句,
我仔用過卡通書包、SPI 同Chiropak,
卡通書包話護脊但無咩用架,又易爛。
SPI 重身,雖有護脊板,但D 書要擺得好,
書要放貼近背部既帶扣好,咁先會好,
如果唔係D 書「浪來浪去」,重心向外的話,
會好重,小朋友仲會不自覺傾向前就番,
咁就唔得喇!腰都唔得直,寒背架!
但我仔好多時亂塞D 書,所以用SPI 都覺重,
所以用SPI 要教小朋友點放D 書先啱。
今年我仔用左chiropak 書包話真係唔覺重,
我教亞仔放晒書之後要將兩邊既扣索緊,
咁書包既厚薄會因應書既多少而調較,
D 書係書包裡面唔會「浪來浪去」,
令到個重心向番入而貼住個背脊,
咁早幾日派左好多欠書同寫字簿,
我見書包本身都重架,但亞仔揹左上身,
都話唔覺得重,最緊要瀉到D 重量,幾掂!

迪迪洛洛媽媽,
重有新幹線&thomas,我個仔買左新幹線.

迪迪洛洛媽媽 寫道:
請問除了 Hello Kitty 款, 有沒有其他公仔合男生用的呢?
謝!

迪迪洛洛媽媽,

唔好意思,而家才回覆。
納米護脊書包有新幹線&Thomas 兩種 ,藍色的。$ 339.0
.很多大書局 、 UNY和 JUSCO 都有得買。
‹ 上一主題|下一主題