用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進
樓主: 芝娃娃
go

開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進 [複製鏈接]

Re: 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進

Hi all mum

浚彥昨晚同我講小朋友帶了玩具回去要介紹佢的玩具比小朋友, 如咩名,點玩咁. 我諗老師係要訓練佢地做presentation.
帶未的, 可以在家同佢地玩下presentation. 明天才帶回校.

原原 寫道:

但也有例外, 試過成績前五名不收, 而成績不佳因英文出眾收了。

真有此事情, 有位小朋友有份上台領獎, 但宣小唔收, 後來佢媽咪喊曬口並要求校長寫推薦信, 但都無用, 所以一直傳宣小及宣幼校長不和, 亦可見一斑! 幸好果位小朋友都找到其他理想的學校.

各位k.2家長:
k.2會要求學生帶好多東西回校, 差不多隔星期便有, 只要保持良好的親子關係, 小朋友便願意與你分享學校的事情, 無須向他問帶什麼回校, 這會令他有壓力, 有壓力便不願說, 其實學校這方面是Train 得佢地好好的, 放心吧!

Lion_king

ACWL
賢賢連玩大挑戰都冇提過...    睇下今晚問佢講唔講先...

Hi all mami,

Dominic only mention sharing of toy.  

GuGu in reading, please check PM.

CPY

今日B班換了位,楷楷話佢依家係太陽組,另外你囝囝叫咩名?

ACWL 寫道:
CPY

今日B班換了位,楷楷話佢依家係太陽組,另外你囝囝叫咩名?

等我今晚收工問下賢賢先....

pls check pm!

有,我咪係b班欣浠媽媽,賢賢的名字是甚麼,等我可問問我的女兒,我們是第一組的,欣浠說今天調了新位置呢.她也說老師没有叫帶玩具,但看手冊下週要帶三張相呢,保持聯絡.

ACWL / heiyanhei
賢賢話佢而家係第4組.

尋日佢地玩左"

版主

Thanks for sharing

Lion_King 寫道:
真有此事情, 有位小朋友有份上台領獎, 但宣小唔收, 後來佢媽咪喊曬口並要求校長寫推薦信, 但都無用, 所以一直傳宣小及宣幼校長不和, 亦可見一斑! 幸好果位小朋友都找到其他理想的學校.

各位k.2家長:
k.2會要求學生帶好多東西回校, 差不多隔星期便有, 只要保持良好的親子關係, 小朋友便願意與你分享學校的事情, 無須向他問帶什麼回校, 這會令他有壓力, 有壓力便不願說, 其實學校這方面是Train 得佢地好好的, 放心吧!

Lion_king

Dear all,

Long long time no talk here, Lam Lam seems very enjoy her K2 life!    

版主

LF
琳琳有無掛住曾老師??

我唔知有冇估錯,個心好似係天父世界作業(有本叫動腦筋,老師没有派的)的手工,不過浠浠話做完唔駇帶,跟住都唔知玩咗去邊了.賢賢是不是名叫布禮賢呀!浠浠說有同學是這名字呢!

heiyanhei/CPY,

張心心卡不用交.

只要請小朋友畫/寫上他們最要好的同學是誰便可.

只在教導他們要與朋友和睦.

Thanks Chiwawa,

I think I have to trained Dominic more cos he said the card have to be submitted today.   

Dominicleung,

我只是根據彥彤所講...

如果真係要交請通知

彥彤對睿明的卡愛不釋手, 她說好靚, 還把它填上了顏色

heiyanhei,芝娃娃.
唔該晒,原來唔駛帶...賢賢真係   

heiyanhei
pls check pm

芝娃娃

張咭浚彥話要畫上佢最好的同學個樣上去,然後寫埋個名上去等老師知道是誰來的. 今日重交了回校. 老師都收咗喎.

Dominicleung

浚彥收到你張咭好開心, 重問係唔係睿明知佢鍾意THOMAS,所以送比佢, 又話要油顏色. 自我同佢講要去睿明的生日會, 佢就好期待, 成日問我幾時去呢!

係呢...想問下,佢地係咪冇攪課外活動架.....

Thanks chunyinma

真係對唔住呀

彥彤而家先同我講要帶.

Hi all Mum,

你哋會唔會去学校旅行?我會同婆婆和天軍一齊去!爸爸放唔到假,冇得去 :cry: ! 我記得獅子會自然教育中心好似唔係好大,何來地方玩集體遊戲?

天軍只係將個心塗了顏色,入面セ都冇寫!(我都唔知要寫!) 到現在佢仲係好掛住B班的繆同學!只有他一個good friend!唉!希望天軍可以快d投入A班,並揾到好朋友!
‹ 上一主題|下一主題