用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站
樓主: winwin815
go

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站 [複製鏈接]

Re: 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

welcome back樓主!恭喜你生左個美人兒,6磅幾夠啦,嬌小玲瓏嘛。記住打電話去瀝源健康院預約,越早越好。

聽maman講,多d休息,唔好操勞,有乜家頭細務,等其他人做,自己好好養番身體。而家應該開始上奶,你會谷奶谷得好辛苦,儘量埋身餵呀囡,食唔唒仲谷的話就可泵出來,放入冰箱可存3個月,留番到時如你要去醫院覆診不能埋身餵,等屋企人同你餵。

出院後初期大家未適應,湊女會好辛苦,尤其是得自己1個人湊,會覺得咁大個人竟然連照顧1個小bb都做唔到,好frustrated。所以如果有乜唔開心,記住上黎傾下;當然如果你仲有精神時間的話,隨時上黎報告你的最新消息啦

醒目開學勳章

Namnam05,
真係...我而家將會係自己湊返佢返學
跟住自己返工...應該每日8點1-2個字我就到了
未知咁咁多位媽咪又會幾點帶仔仔女女返學呢??
我好開心呀,好多謝你話比我聽呀....thanks.

winwin815,
恭喜你呀...生左個可愛的小人兒
記得多d休息呀....訓教訓教訓教

jsbaggio, many thanks ar.....我話你知我爭d放棄左架啦, 因為......

even我最後要開刀, 我都同助產士講, 我要立即埋身餵, 當時我其實係諗, 麻醉冇咁快過, 趁未痛, 快d餵第一餐, 書話個個moment餵奶, bb最易學得識, 咁跟住日半未落得床, 同埋未能夠自己照顧bb時, 就定時定候姑娘會帶佢黎比我餵, 其實真係好辛苦, 個傷口好痛, 根本陏唔到, 格硬打側身, 忍住痛餵佢, 加上又攰, 其實都唔知餵唔餵到, 咁唔理咁多啦, 照餵, 到第三日, 我自己落到床, 姑娘就話佢輕多左, 接近margin位, 要見醫生個隻, 提議我補奶粉, 可能個日開始女女胃口大左, 開始真係唔夠飽, 成個炆薑咁, 成日喊, 我又唔識湊, 威院幾排產科勁爆, 又冇人可以幫到我, 我最後比女女搞到成晚冇訓, 真係好worry, 自己湊唔掂個女, 因為第二日要出院啦, 返到黎, 點知我隻狗狗又勁jealous, 呢個係第二個問題, 我同老公都好唔想放棄狗狗, 佢唔細架啦, 好難搵人要, 所以個晚大家心情都好差, 我仲有少少堅持餵人奶既, 所以當晚b女仍然係好唔stable, 思前想後, 太多野要顧及, 諗住算啦, 我都try my best架啦, 諗住餵奶粉就算, 放假呢段時間, 每日搵兩餐餵人奶

但係...好好彩, 因為好少人開刀生都堅持立即餵人奶, 同埋抱女女黎個助產士係我之前係威院上產前course既其中一個有份講既姑娘, 我本身係多口之人, 我就同佢講, 我認得佢, 佢覺得我好有heart去做個好mami, 咁佢就話recruit我入唔知咩野project, 佢地有姑娘會跟進我, 時不時打黎問下我點, 傷口呀, 湊bb呀, 餵奶呀, 各方面都比意見我, 所以我又燃起返餵人奶既堅持啦, 佢話我個方法唔好, 應該每餐都埋身餵再補奶粉, 係麻煩d, 不過我暫時應付到    

我book左健康院啦, 聽日晏晝去, 好緊張呀, 第一次帶bb出街咋
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

winwin 815.......

聽日出街你自己要著多件衫唔好吹風呀!
要小心d..如果而家感親之後身體好差架!

開刀又唔同補法架woo..........你之前買o個d o ng ok ar???

你是一個好媽媽,我一滴人奶都無餵過...........哈哈!
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

winwin815

睇到你咁長篇幅真令人感動   記住休息多d。你聽日返健康院,就算幾唔鐘意最好都叫埋99去,多個人照應,話唒你而家身體都比較弱需要人幫手。瀝源健康院d姑娘都ok,會教你點餵,個度仲有地方餵添,不過最好帶定d面包比自己,coz第一次去時間長d。

你而家隔幾耐餵?初初其實可以餵密d,咁咪唔使補奶粉(慳$外仲慳好多時間 -- 唔使洗�烚奶瓶

jocola, 好媽媽唔係咁樣衡量既, 我細細個, 阿媽就唔理我, 我唔想我個女似我咁啫

jsbaggio, 唉...其實我到依家都未fix我個schedule, 因為我暫時仲係餵同唔餵之間走黎走去, 早兩日, b女唔夠飽, 勁炆憎, 又勁喊, 我隻狗又未接受到, 勁吠, 搞到成家人都唔開心, 因為我地好鍚隻狗, 唔想因為女女而唔要佢, 但係如果咁落去, 佢地唔能夠共處, 咁一定要放棄狗狗, 跟住就諗, 不如餵返奶粉算, 至少我已try my best, 比左初乳佢啦嘛, 但係我麻麻同助產士(佢地邀請我參加d唔知咩野study)都話餵好, 今日助產士黎home visit, 仲話b女飲得好叻, 係我未算好多奶, 要餵好耐啫, 頭先佢地係到, 餵左半個鐘有多, 話b女應該飽啦, 咁我就停啦, 點知唔使半個鐘, b女又喊, 又要再餵, 餵左有45分鐘, 佢先訓到, 其實我唔mind佢一喊就餵, 但係夜晚就煩d, 會嘈住老公訓覺, 同埋b女一喊, 狗狗就會吠(狗狗依家開始接受b女, 會聞同lam佢腳板), 你又比d意見丫
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

winwin815

BB一出世係掛住瞓好少醒,過左幾日先開始冇初生幾天瞓咁多,所以通常係醫院佢到好乖,到幾日後出院時先開始扭計,除因初為人父母唔識湊外,亦因bb開始會扭計,所以通常設到屋企後會覺得bb難湊。

我囡初生2-3weeks時,係feed on demand,每次食成45mins-1hr,通常佢隔約1個多小時就叫,咁咪餵囉。唔知點解,個時我從來冇諗過佢唔飽要補奶粉 ;其實要對自己(包括自己係夠奶的事實: )有信心 ,唔好以為亞囡喊就等於餓,coz可能係尿濕、扭抱...。盡量少補奶粉,因會令佢習慣知道埋身食後仲有奶飲,而由於飲奶樽相對啜乳頭容易,亞囡會慢慢揀食奶樽。

其實開頭1 week儘量feed on demand,慢慢再調較一個定時的schedule,不過唔使心急,target初頭每隔2小時先再餵,慢慢tune到每餐隔3小時。

E.g.假設你7:00am開始餵,下一餐就約於9:00am再餵,所以呢如每次要食仍成1hr,即食到約8:00am,跟住又換片等,冇乜時間休息好快又食第2餐。

個時我囡就約3weeks開始每餐相隔2-2.5hrs,到佢2個月大時,每餐已可隔3-4hrs了。

my1215sui,

你係咪3號著咗條紅色連身裙, 大約12點半到去接女女呀~~ 果日我帶咗曦曦去interview.... 曦曦會11月1號開始番... 細a 組...

冇上o黎一兩日就咁多留言
winwin
首先恭喜你先,現在最緊要多多休息,慢慢加入熊貓一族啦,heehee,總之有咩問題或者吾開心就上o黎同我地分享啦,知嗎,
開刀同順產都吾係太大分別,最緊要係大人同bb都平平安安

square 72
係呀,原來係主任間房這個就係你呀,我見你抱住bb係主任房好似好忙咁,我記得仲有個姑娘話同你bb換埋片添....
你十一月返呀,好呀,可以同我女女同組,因為佢現在細組得八個bb,所以全部集中埋一齊,聽佢人講話如果之後多bb就會分開喎.....
我女女返左三日lu,so far都ok啦,姑娘話佢好鐘意目訓覺,食完就目訓,好乖呀.....咁我就放心lu

namnam05
多謝你今日教左我咁多野呀,

silvia yu
我下星期三就返工lu,到時我同老公會八點鐘就送bb返學呀,之後就返工.....而放工大約5:30就會接小朋友

winwin815,

你而家先開始用肚cool都唔遲架,傷囗会無咁痛你湊B女都舒服D,今日去健康院順利嗎?仲有呀我記得我爸爸說過狗好有先後之分,因你擁有牠先才有B女,所以你要抱住B女同佢請請佢哋便会和睦相處架喎~

my1215sui,

唔好客氣,都不是教了你什麼,不過我有無叫你加2粒蜜棗呀~

祝各位中秋節快樂 !!!      
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

jsbaggio, 呢兩日我發現一個問題, 係我左右兩邊既奶量supply係唔同, 事緣係我呢兩晚都用右邊餵零晨個轉, 前個零晨, 餵左一個鐘, 佢可以訓到4個鐘, 今日餵左半個鐘, 佢可以訓到2個鐘, 兩次都係佢自己唔要再飲既, 當我以為漸有好轉之際, 朝早個餐就大煱, 尋日我餵左斷斷續續3個鐘, 今日又斷斷續續餵左個半鐘, 最後都要補奶粉, 今朝仲要補成2安多d添, 好似完全冇飲過咁, 但係我有奶架喎, 而佢無理由因為左右唔同, 而無端端唔曉架啫, 奇怪.....

my1215sui, 我暫時都仲ok, 因為大肚時已成日失眠, 依家反而比個時訓多左, 等個傷口再好d, 會更好

namnam, 我叫左係bk呢到識既大肚朋友幫我買腰封啦, 真係舒服d, 再加上開始有少少腰骨痛, 用腰封, 條腰都舒服d

依家阿叮(西施)冇咁jealous啦, 我地餵奶時, 女女隻腳放低左, 佢仲會黎聞下同埋lam佢腳板添, 好搞笑....

尋日去健康院, 女女體重增加左, 姑娘話好好, 因為佢得7日已經升返, 亦冇黃, 但係佢臍帶甩左後, 有肉粒, 同埋姑娘話要睇我點餵人奶, 等陣又要再去過
歡迎參觀『文。穎之家』

winwin
慢慢o黎啦,最辛苦係頭一個月,過左就好好多呀
埋身食人奶真係兩邊吾同呀,我就右邊多o的呀....總之佢要食就盡量比佢食law,咁樣會刺激你乳頭會多奶好多呀,我現在都係餵緊人奶呀,不過就兩溝,因為返育嬰院食奶粉,返到屋企先食人奶law,我費時拿人奶落去咁麻煩....

namnam05
我今日湊女女返學見吾到你o既,你幾點返呀,不過我就剛剛見到大組去排洗,我見到我個仔呀,今次佢行中間,heehee,同埋今日又多左個新仔,喊到拆天,殷姑娘話差o的件衫都比佢整爛,

各位
中秋節快樂
今晚要返99屋企做節

my1215sui, 我其實又唔急, 我都唔算太忙, 佢鐘意食咪食囉, 但係姑娘又話唔應該食咁耐, 成日搞到我又估下估下咁, 仲要呀....次次比b女玩死, 都係朝早7點幾個轉奶, 呢轉奶係我最想訓既一轉
歡迎參觀『文。穎之家』

醒目開學勳章

我女女返左都一段時間了
但都係每朝返學都係cry一大輪
但姑娘話佢中午飯都係唔點太食
但好鍾意飲湯呀

上個星期發生咗好多嘢呀~!!
1號開始有少少見紅, 3號去睇e 生... 私家話係小產, 叫我即去a&e, 但a&e d e 生話係作小產~~ 4號番去照陰超, 到5號晚開始出血多咗, 之後仲連個胎都排埋出哩... 即入a&e... 入院... 第二朝照陰超, 清哂... 唔洗刮宮...下晏出院~

唉...估唔到短短1w就可以發生咁多野... 由我confirm 咗bingo 到走埋...都只不過係2w 既事...好似發咗場夢um~ 我都算係不幸中之大幸la~ 我身體同個胎有排斥... 自己排出, 唔洗食藥or刮宮...

square72
吾緊要啦,現在專心湊bb先law,或者細b驚你太辛苦選擇遲少少先出現呢.....

你都好啦,起碼吾洗刮宮食藥之類....調養好身體再努力

因為今個星期三就返工,今日試下八點鐘湊晒兩個返工,因為要預o的時間ma,我地7:50出門口就最好,因為我返8:30太趕呀,爸爸又湊吾到兩個落去,所以一定要同我一齊,但我只可以送到爸爸去學校門口就要立即走law,就算未開門都係等一陣之ma.....

square, 呢個係天意, 或者剛有呢個bb, 都怕你辛苦, 應付唔黎, 好好休息, 小產左同生左要同樣咁調理架嘛

呢幾日好忙, 仲係同餵人奶呢個問題作戰, 好多人話b女食人奶食得叻, 點解唔餵, 咁其實我又冇咩所謂, 辛苦喎, 一知有左, 就預左架啦, 所以呢幾日都係臨訓前同天光個餐補奶粉, 其餘係人奶, 健康院姑娘話可能我"drainage"既問題, b女要成個鐘先食得飽, 有時都會好動搖, 但係尋晚發生左件事, 事緣佢唔肯飲臨訓個餐奶, 呢餐應該係奶粉, 我以為學似我另一個bk網友講, 佢b女飲慣左人奶後, 唔like奶樽, 佢唔多肯飲, 咁冇計啦, 放佢落床又唔訓, 咪餵人奶囉, 點知搞到2點幾都未肯訓, 後來我發現佢抖氣有我地大人鼻塞既聲, 其實我早兩日發覺佢有舊好大舊既鼻屎係好入既位置架啦, 我當堂嚇親, 因為我覺得佢抖氣要好用力, 好大聲, 打比我麻麻, 佢居然未訓喎, 諗住過去求救啦, 唔係b女扭足一晚都唔知點算, 但係我老公勁反對, 話bb可以用口抖氣, 去麻麻到, 不如去睇醫生, 最好就聽日先搞添, 我唔知佢係唔相信我湊左b女幾日, 點會唔知佢咩野反應係辛苦, 定係佢根本唔緊張, 我就覺得b女好辛苦啦, 咁佢黑面咁讓步, 去到麻麻到, 因為太入, 我地都係選擇去睇醫生, 我朋友話太大陣象, 話bb喊會流返落黎, 但係舊鼻屎真係由我發現咁耐, 都係係個個位喎, 唉....湊bb真係好難架

今朝天光個餐補奶, b女都係唔多肯飲, 要我用nipple比佢飲左少少人奶先, 再用奶樽, 希望係因為之前鼻塞影响啦, 因為依家餵人奶都未係好smooth, 補奶粉係我休息既機會, 如果佢唔肯用樽, 我就慘啦....    
歡迎參觀『文。穎之家』

醒目開學勳章

哎呀...
我個女女病左呀
係流鼻水呀...
而家仲食緊藥但都好返好多了...

winwin
餵人奶吾好比咁大壓力自己呀....

slivlia
小朋友初初返育嬰院多數都病,我個大仔都病左好耐呀,足足三星期,現在仲有些咳...唉....

winwin

sorry遲左覆你 睇到你b囡都好標緻喎

好多mama都係左右2邊量唔同,正常的,通常都係右邊奶量多d,唔知係咪大家通常係右邊活動,所以右邊係發達d。

初初餵人奶的階段係好辛苦,可以嘗試訓住餵,咁你餵緊都可以休息下嘛。

我囡初生都係成日鼻塞,望住佢透氣好辛苦,自己都好心痛,第1次好驚仲睇醫生,但卻沒有大幫助。最重要係你通通囡的鼻,等佢可以透氣冇咁辛苦。

唔好太強迫自己,take it easy!

‹ 上一主題|下一主題