用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 英中不准學生戴粗框眼鏡,大家點睇?
樓主: smartdd
go

英中不准學生戴粗框眼鏡,大家點睇? [複製鏈接]

Re: 英中不准學生戴粗框眼鏡,大家點睇?

中學生管得太嚴反為會令佢地更反叛。 學校唔淮帶,仲會令佢地覺得特別,更加想帶。 宜家配眼鏡好平,配兩副,一粗一幼,一出學校門口換副粗邊,你又奈何。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

.............................   

麟媽媽 寫道:
Eeee..... 呢條橋抄 >>> 「女王的教室?!」

[quote]
familychan 寫道:

有樣野都可以討論下,"做金手指有操行分加"

[/quote]

呢套「女王的教室」正一垃圾黎,絕對需要家長指引,但係最好都係轉台!

麟媽媽 寫道:
Eeee..... 呢條橋抄 >>> 「女王的教室?!」

[quote]
familychan 寫道:

有樣野都可以討論下,"做金手指有操行分加"

[/quote]

"做金手指有操行分加",呢間學校就係咁啦!
仲有不跟紅綠燈過馬路,要扣操行分

太離譜, 邊間呀!

我就覺得金屬框會輕身一D,戴上黎會無咁夾耳仔,會舒服D!

smartdd 寫道:
太離譜, 邊間呀!

咪係xxx雨~~~羅 :

戴粗框眼鏡無問題,我and囡囡都係戴粗框眼鏡,學校ok.囡囡學校都嚴架,小小問題都記過架,校裙要長,鞋要圓頭穿鞋帶,勁娘架.
我認為戴粗框眼鏡ok,但唔好有牌子,太貴又好物質.佢地覺得靚D,自信心都大D.最重要整,不要標奇立異就ok啦!
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

Sindy,

我諗我幫個女揀中學時,除咗睇程度校風外,都要睇下同間學校d校規夾唔夾至得囉    八字唔夾我都驚相沖.嘻嘻!        衰鬼!

同意, 校規應該係引導學生自律,有教育意義, 如果定得太死板, 無左意義啦。
世上沒有絕望的處境,只有對處境絕望的人。

仲以為咩事添,你個衰鬼丫,有時d校規真係無謂架,我女都知乜野我鬧/緊張,乜野唔緊張.....有次我女比人收左個電話,佢都無好驚咁話比我聽,因為佢話成日放係校務處好煩....我都理解....點知我見家長時,老師只係好輕咁話佢無放係校務處,跟手就猛讚佢乖...我都未試過咁見家長法架...連學校老師都覺得係小事/無謂..(校規係收左手機要家長親自去取),佢都話麻煩左我喎........hehehee
CHUCHU 寫道:

Sindy,

我諗我幫個女揀中學時,除咗睇程度校風外,都要睇下同間學校d校規夾唔夾至得囉    八字唔夾我都驚相沖.嘻嘻!        衰鬼!

grovema 寫道:
同意, 校規應該係引導學生自律,有教育意義, 如果定得太死板, 無左意義啦。

我又覺得無咩所謂喎~~~~ 入得間學校讀, 你就要守佢既校規啦, 好公平啫......

好似你打工, 公司都會有公司守則, 你都要遵守啦, 唔鍾意可以唔係間公司做架, 又無人迫你, 係咪??  

NeoMom 寫道:
我有時覺得所謂校規只不過係稙民地教育的手法之一,目的只是由細培養小朋友"守規舉",讓政府容易d管治。

Agree   

YuYuMother 寫道:
我又覺得無咩所謂喎~~~~ 入得間學校讀, 你就要守佢既校規啦, 好公平啫......

好似你打工, 公司都會有公司守則, 你都要遵守啦, 唔鍾意可以唔係間公司做架, 又無人迫你, 係咪??  

絕對唔同意,唔合理的話就要出聲(或者叫反影意見,表明立場),我地依家唔係太監狗奴才;而且如果係電腦派中的話,想轉同level的學校都唔係話咁易,(況且無理由只為一條無聊的校規而轉校)。

你可以出聲反映意見, 但學校又會唔會為左一小撮人去改校規呢??    

YuYuMother 寫道:
你可以出聲反映意見, 但學校又會唔會為左一小撮人去改校規呢??    

當然這種學校的渣fit人一定係古板、食古不化兼獨裁一言堂的家長式的掌門人,佢地根本唔會理你地係一大堆人或是一小撮人,除了自已的聲音外,其他的一概聽唔入耳。但有時做野都要有d「知其不可而為之」的精神,尤其是在教育我們的下一代的時候!

0岩~~~ 每個人都可以發表自己既意見.........   

九龍城「華X」小學重有校內不可喝有色飲品,只可以帶水.紙包and罐裝都不可以.不過都已經改了,現在可吃魚蛋,喝茶或果汁,汽水唔比.有進步架!時代不同了,校規都要進步架!
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

‹ 上一主題|下一主題