用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2006年9月升讀將軍澳小學既家長入黎傾下啦~ ...
go

2006年9月升讀將軍澳小學既家長入黎傾下啦~ [複製鏈接]

2006年9月升讀將軍澳小學既家長入黎傾下啦~

入黎傾下啦~     

Re: 2006年9月升讀將軍澳小學既家長入黎傾下啦~

hi elaine,

long time no see.

最近身體好嗎, 知道bb 姓別未 ?

我今日先同女女買校服, lunch box, microwave, 取id card. 書要9 月2日先買.  

mandy_lee,

係呀~好耐冇見啦~

我ok呀~你最近好嗎? 醫生話佢睇阿b係仔woo~

我星期六都係屋企樓下買左一套校服裙for影學生相用~書就18/8係學校買左啦~我星期五都同兩個女

Elaine,

kung hei 你心想事成.
學校幫我地訂書要9月1日同9月2日二天分比家長.
我都係星期六買咗校服不過要28 日先有得取2 套夏季+ 1 套運動衫total 399 大元.
你小朋友帶飯定訂飯,買書要幾多$. 阿女學校要hkd 1100 左右.

mandy,

多謝多謝~

我地學校係書局過黎賣書, 所以已經拎左書啦~ 我會訂飯比我個大女~因為真係遠左少少。書買左HKD961.10, 仲有簿費及雜費太約HKD300, 會過幾日autopay.

其實我有以下幾個問題問你架。可以答我嗎?
1)你會唔會包小朋友D書?同埋係邊度買包書膠平D呀?
2)PLK既小學係咪一個星期先上一日運動堂呀? 係咪孖堂?
3)其實要買幾多套校裙同運動校服先夠呀?
4)作業使唔使包架?

太多問題啦~     

mandy_lee 寫道:
Elaine,

kung hei 你心想事成.
學校幫我地訂書要9月1日同9月2日二天分比家長.
我都係星期六買咗校服不過要28 日先有得取2 套夏季+ 1 套運動衫total 399 大元.
你小朋友帶飯定訂飯,買書要幾多$. 阿女學校要hkd 1100 左右.

Mandy_lee,
仔仔都係開學後先有書呀,就來放完暑假喇,依家開始有d緊張,唔知隻懶豬跟唔跟得上呢?

Ealine,
時時都見您d msg..嘩!第3個,您好勁呀!我一個都覺得累到死,時間都唔究用...出年上小學,您可能會好辛苦啊...加油呀 !

阿媽

S.S.,

您好呀!

係呢,你小朋友升邊間小學呀?
S.S. 寫道:

Mandy_lee,
仔仔都係開學後先有書呀,就來放完暑假喇,依家開始有d緊張,唔知隻懶豬跟唔跟得上呢?

Ealine,
時時都見您d msg..嘩!第3個,您好勁呀!我一個都覺得累到死,時間都唔究用...出年上小學,您可能會好辛苦啊...加油呀 !

elaineho73 寫道:
S.S.,
九龍塘官小呀!

您好呀!

係呢,你小朋友升邊間小學呀?[quote]
S.S. 寫道:

Mandy_lee,

Ealine,

[/quote]
阿媽

S.S.,

九龍塘官小好OY~
S.S. 寫道:

九龍塘官小呀!

我就覺得o.k.喇,而校風都幾樸素,不過,聽到換校長,唔知有沒咩影響...其實,將軍澳d 小學大多都好,諗佢只不過中學network會比tko 好些,希望仔仔會比心機讀書喇~

您小朋友讀邊間PKL 呀,之前見過您提,不過,唔記得o左呢 ?

阿媽

S.S.,

係呀~我一諗起TKO既中學都唔知點算~開頭我都諗住報WTS區個網, 後來我老公唔想個女禁辛苦, 所以咪留返係TKO讀小學。

我個女係第二階段統一派位好好彩禁入左保良局黃永樹小學, 係區內都算唔差~希望佢可以讀得黎啦~

您囡囡都好LUCKY 喎,2000年好多人競爭,咁之後果D 就唔駛咁煩囉...恭喜哂!今年到我D 朋友要選校...佢地都好心儀馮晴/黃永樹,但又係諗緊誇唔誇區lee 個問題喇!

仔仔第日就7:00上校車,45min.車程,同幼稚園差唔多,只早了一小時起身,我諗都可以囉...最多早睡早起喇...沒辦法!
阿媽

S.S.,

我都覺得好好彩, 細既全部第一輪入曬~真係一d都唔使煩.

禁7點上校車都唔算太早, 還可以接受.
S.S. 寫道:
您囡囡都好LUCKY 喎,2000年好多人競爭,咁之後果D 就唔駛咁煩囉...恭喜哂!今年到我D 朋友要選校...佢地都好心儀馮晴/黃永樹,但又係諗緊誇唔誇區lee 個問題喇!

仔仔第日就7:00上校車,45min.車程,同幼稚園差唔多,只早了一小時起身,我諗都可以囉...最多早睡早起喇...沒辦法!

HELLO !

我諗住大部份書都唔包lu,因為好多都係半年用2本書,一本用得個2個月,應該唔包都ok既,包左真係會重左.
我只會包半年用一本個d,得2本要包咋
作業更加唔會包,用完就掉既.

杰杰媽媽,

你好呀!

我諗住會留返D書比我細女用, 所以我會包左D書。
杰杰媽媽 寫道:
HELLO !

我諗住大部份書都唔包lu,因為好多都係半年用2本書,一本用得個2個月,應該唔包都ok既,包左真係會重左.
我只會包半年用一本個d,得2本要包咋
作業更加唔會包,用完就掉既.

Hi Elaine,

我小朋友不是讀plk 所以我不清楚, 書我會包但書商會9月1及2日stay 係學校交收, 校服我買了2套夏季+1套運動服+ 1外套 399 大元, 書包我未買因我有一個不是太大的書包看看女女夠不夠用才買, 因小朋友係課室會每人有一個locker.

elaineho73 寫道:
mandy,

多謝多謝~

我地學校係書局過黎賣書, 所以已經拎左書啦~ 我會訂飯比我個大女~因為真係遠左少少。書買左HKD961.10, 仲有簿費及雜費太約HKD300, 會過幾日autopay.

其實我有以下幾個問題問你架。可以答我嗎?
1)你會唔會包小朋友D書?同埋係邊度買包書膠平D呀?
2)PLK既小學係咪一個星期先上一日運動堂呀? 係咪孖堂?
3)其實要買幾多套校裙同運動校服先夠呀?
4)作業使唔使包架?

太多問題啦~     

hi S.S.

我真係有D 緊張同壓力, 因之前女女係住起婆婆度以後要MOVE 返黎住, 無得去WET LA.... 我唸住早上同佢食完早餐先放佢返學, 因返8:30 有足夠時間食早餐.

Mandy_lee,
我沒得wet 好耐喇....我隻仔好痴身o架...以後,放補習社托管做家課.....仲要趕返去煮dinner....   
阿媽

各位媽媽好

我仔仔雖然今年未讀小1, 但都係95區, 所以想上來同各位媽咪傾下計, 了解多d將軍澳區既小學...

elaineho...你有左..恭喜晒呀..開心嗎..係仔仔...要小心身體呀. 依家幾個月啦?
我就係msn個個Tracy la..記得我嗎..^^

mandy_lee, S.S...你地既小朋友入邊間小學呀?
‹ 上一主題|下一主題