用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我個女.第一日番學.??黎傾傾.....
樓主: meta
go

我個女.第一日番學.??黎傾傾..... [複製鏈接]

Re: 我個女.第一日番學.??黎傾傾.....

過多十幾個鐘頭,焮焮就返學啦,我都好緊張,明天再分享一下她的表現

我個囡都返左第3個星期,不過每朝都依然扭計,唉...都唔知點算。

我囡囡今日第一日正式返N1..之前返開另一間既暫托...今日周佢返去新校時..佢都扭都陣..老師摸下佢都已經叫到震天..後來佢地要食早餐..咁我同婆婆咪靜靜地走左..今日返2個鐘..老師話我地走左之後佢喊左陣就無野了..走仲同老師講    ...咁都好D..不過我無諗過阿囡會喊..因為佢係街度唔見我地佢都唔會 .....   
[size=medium]~ 我愛臭嬌 ~

hi applemary:

what class your girl attend? my boy start int'l class today at Funful Discovery Park. I also didn't receive any call from them.  i was a bt disappointed.

Also I find that there're many students a class, probably more than 25...just 1 teacher & 1 assistant. Even worse is that...

I told the teachers at the frontdoor that this is my boy's 1st day to attend the class, & a teacher asked me to tell the "班主任" something about the daily life of my boy so that they can know how to get with him.

But just my boy went into the class & they asked me to leave, nobody approached me..... & then a asked the teacher again on this , & she told me my boy is okay, no need to do so......

囡囡由16/8開始番學...頭3日係我陪..
之後佢自己番學都無喊過...
仲好開心...日日我一O係佢耳邊話:番學喇.
佢就會自己起身,飲奶,姐姐幫佢手換衫,著鞋.
等我帶佢番學...
老師都話佢係一個HAPPY GIRL...(因為佢無喊過)

但係..今日同班多左3個新同學..因為佢地係新生
佢地既DAD & MUM可以陪佢地番學...
所以...我囡囡今日就唔俾我走...喊左一陣...
但係..TOUCH WOOD,之後我撩其他小朋友玩,
我個女又學下我..又同人玩下..
我再同佢SAY GOODBYE,佢就好開心咁BIG HUG我一下就俾我走...老師即刻攬住我囡囡讚佢GOOD GIRL....

真係...佢一喊..幾個老師 + 媽咪 + 我自己都好SUPRISED!!! :

大家都努力呀!俾多少少時間我地既寶貝慢慢適應啦

我仔今日返學都幾開心, 放學都唔走, 佢話好好玩, 要玩多陣喎....希望下星期都咁開心啦.  

我囡返左一日學, 基本上無麥問題, 因為我地陪佢一齊上堂, 不過下星期決定唔再陪佢, 因為一早(成個月前)已經同佢講左唔可以陪佢上堂, 其實佢遲早都要面對!

想問下大家, nursery返學時的timetable係點?

我囡第一日timetable:
9:00 - 9:30am: 自己係課室玩玩具, 老師唱左一首歌
9:30 - 10:00am: 排隊洗手, 跟住去playground (校內)玩
10:00 - 10:30am: 排隊洗手, 食茶點, 放學

其實間學校係8月中返學, 其他同學仔係9月1日已返2hrs, 下星期返3hrs.  但我地第一日返學, 只可以上 1.5hrs, 所以我地放學時, 其他同學仔續上堂.

不過, 我覺得有d怪 (1) 9:00老師都無講d麥, 我地見其他同學仔仲玩緊玩具, 唯有叫個囡玩下玩具!  (2) 點解唔使點名? 無理由等新同學(我地)走左, 老師先點名?!
[img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y239/sonia_sychan/Sonia/2005-09-1836.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題