用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 公文式幼兒時段
樓主: yanyan0629
go

公文式幼兒時段 [複製鏈接]

Re: 公文式幼兒時段

mkwok
我認為讀"公文中"要好自律, 肯自動自覺聽CD 先得, 否則這方法不適合.

另覺得大力都OK, 平均我囡果班得2個小朋友, 變相係1:2 (相對價錢真係好低, 老師都好認真教), 我囡囡都係評估左初二, 但佢游緊 1對4果班, 我已經報了9-10月課程, 你有無報呀? 另外我報了"游永比賽" 你有無報呀.

我仔仔都係係大力學游水gar, 今期升初3 la, 我都有報31/8比賽, 報左15米同30米持版游, 你地呢?

SUSANNA 寫道:
mkwok
我認為讀"公文中"要好自律, 肯自動自覺聽CD 先得, 否則這方法不適合.

另覺得大力都OK, 平均我囡果班得2個小朋友, 變相係1:2 (相對價錢真係好低, 老師都好認真教), 我囡囡都係評估左初二, 但佢游緊 1對4果班, 我已經報了9-10月課程, 你有無報呀? 另外我報了"游永比賽" 你有無報呀.

hoganmama
我都係報左15米同30米持版游, 睇下到時見吾見到你.

hoganmama 寫道:
我仔仔都係係大力學游水gar, 今期升初3 la, 我都有報31/8比賽, 報左15米同30米持版游, 你地呢?

[quote]
SUSANNA 寫道:
mkwok

[/quote]

到時見啦!!!

Susanna,

囝囝已經返學,所以冇報到游泳比賽。

我都有同囝囝報9-10月課程,不過報左星期六1:00pm。

mkwok
我報左星期六2:00 pm.

SUSANNA,

睇下到時見吾見到妳囡囡先。

SUSANNA 寫道:
mkwok
我報左星期六2:00 pm.

hello everybody,
不好意思!雖然topic是我開的.但因太忙,很少check.剛簡略看完你們的message.有少許問題想請教.
我上星期已聽過公文式的講解會.不過他們超時太多,我趕著回家照顧女兒,所以有很多問題也未曾提問.
公文式中文會否太偏重讀和寫呢?有沒有機會給他們練會話呢?
之前看到你們說要做拼音抄寫?是否要抄很多次呢?又好像數學一樣要重覆做?
每天的功課是否真的可以在15分鐘內完成?
他們有足夠的經驗和能力處理三歲的小朋友上課時的秩序嗎?
因為聽說三歲是新嘗試呢,之前收生年齡是四歲.
他們是用年齡分班還是level呢?
2003年2月12日出世的施呈小朋友, 英文名叫Jasmine :wave:

yanyan0629
你所講"幼兒時段"每間 CENTRE 都有指定時間, 例如我返果間就馮星期二下午2:00 - 6:00, 上課形式會頭十分鐘到同一班年齡相約小朋友講下故事 (可能用廣東話/英語/普通話), 或現數字盤, 然後才正式上課, 上課也不是分班分年齡, 而係各有各做堂課或改正 (帶返屋企做家課, 需在上堂時改正), 因為改正關係, 所以每次落堂時間也不定, 致於家課時間, 普通話係無限時, 只要求你每份家課聽多少次, 初頭學好輕鬆, 只需聽CD跟住讀, 進級後才要寫. 我女而家讀 3A 學聲母都好輕鬆, 寫拼音並不多, 你可以放心.

有無人學緊公文英? 可唔可以講下係點?

My girl started from 5.5 yrs old.  From reading very simple words such as apple, tree etc (level 7A) to short sentence (level 4A).  She has to spell simple words now. You have to buy the CD and book for each level which cost ~$60 for each level.  The exercise they use are very colourful which made user more interesting especially small child. Half year gone, she enjoin this way of learning.  May be it's because she started from the very foundamental which will help to build up her self confidence.  I found that her reading skill improve a lot as she can recongise more words.

syliujoe

thank you so much ar!
我今日幫女女[7yrs]報名了,要看好長既時間才知效果
曉彤&曉陽~

Hi, martha.bb
每級課程會買CD及書,約$60, 另外可以買生字咭,約$38,一面是圖和字,一面是大字,每張約4X8CM,是那級所教過的生字.
妳的女兒多少歲?我的女兒4歲4個月(04年12月)開始學ERP英文,由7A開始,現在剛6歲學至2A尾,剛開始朗讀約250字的故事,如傑克與魔豆,魯賓遜漂流記等.  未聽CD前,我叫她自己試唸,發覺她也唸得流暢,只有很少字不慬.

Are 7A~F the same as 7A~L ?

Only after 'F' then study 'G, H, I, J, K, L'.  Please correct if I am wrong.

THanks,

sng  

JoannaLee,

想請問一下公文英既cd要幾$1隻?同埋係咪1 grade 1隻cd?
我聽了公文講座,佢prefer我地報公文英[EFL](7A~F),你女女是不是讀呢個呢?因為我覺得係新課程,好似之前(7A~L)好D,你認為呢?THANKS.  

Hi, sng
如上文所說,每級買1套CD加書約$60.
妳的小朋友多少歲?我覺得如果只有3歲,學新課程EFL會比較淺,較適合小朋友的程度; 但如果已經4歲或以上,學舊課程ERP應該可以應付.
我女兒4歲4個月開始學英文(ERP)由7A開始,開始時只是需要朗讀單生字,沒有什麼問題,5A會教PHONICS,描寫生字,我見我女兒讀英文一直沒什麼問題.
根據公文式的小冊子, 舊課程由7A至L,新課程由7A至O,每級大概課程,你可上公文式網站看.

JoannaLee,

我女女7yrs.
曉彤&曉陽~
‹ 上一主題|下一主題