用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 請教:軒尼詩官小上午好不好?
樓主: stevema
go

請教:軒尼詩官小上午好不好? [複製鏈接]

Re: 請教:軒尼詩官小上午好不好?

我也問過軒小有冇開放日--暫時未有.

通常喺5月, 今年都係.
beryl88318 寫道:
請問大家, 軒小上校有沒開放日, 什么時候.

請問下午校會否收插班生?此校是否程度很深?學校是否要看地址來選學生?Thx!   
Stella (cty & yoo's mummy) :-D here

beryl188318,
我認為你在交表時就附埋比佢, 佢肯收就最好啦, 唔收嘅你可以寄去比校長收, 佢地係會keep. 我果時係自行公布左唔得, 就寫第一封信.

原文章由 beryl88318 於 07-9-7 16:01 硐表

想請教大家, 軒小係第一輪9月交表時要附帶小朋友的課外成績及幼稚園的獎狀嗎. 什么時候給學校好呢.

請問如果遞 profile有無頁數限制,大約多少頁紙最理想。

Thanks

原文章由 beryl88318 於 07-9-7 16:01 發表

想請教大家, 軒小係第一輪9月交表時要附帶小朋友的課外成績及幼稚園的獎狀嗎. 什么時候給學校好呢.

我女今年4年級, 應該就係2004年9月, 果年我交form(第一輪)時, 連埋profile, 係吾收....................

校長叫我吾好寄去tim, 佢話寄去佢地都吾會看

我個仔都係今年四年班, 我個 case 係 1st round 交表時, 無比 profile, 因為佢地係計分, 我係 1st round fail 後, 自己寫信寄去比校長, 再附埋 profile.
到 2nd round, 又 fail 後, 都係立即寫信寄去.
後來收到學校通知有得 interview, 見到校長時, 佢係拿住我地之前寄比佢嘅信同 profile. 佢係有睇 ga.
不過, 唔知幾年後有無唔同就唔知了.
希望幫到你了.

原文章由 hinhinmummy 於 07-12-3 16:51 發表

我女今年4年級, 應該就係2004年9月, 果年我交form(第一輪)時, 連埋profile, 係吾收....................

校長叫我吾好寄去tim, 佢話寄去佢地都吾會看

暫定 08 年 3 月15日 ~~
原文章由 beryl88318 於 06-9-18 16:52 發表
請問大家, 軒小上校有沒開放日, 什么時候.   
努力面對困境

Open Day:15-3-2008   
Time:9:00-12:30am

請問要唔要攞入場券呀?

咁請問寫求情信寫咩原因好呢﹖
唔通話我好想個仔入皇仁咩﹖!無可能la!
老實講,我想揀軒小,都係慕名皇仁,見個仔都讀得下書,我又覺得皇仁教出黎d學生ok,想試下lor,學校好得黎又唔使交學費果下好ma!

原文章由 阿西 於 08-3-12 14:22 發表
咁請問寫求情信寫咩原因好呢﹖
唔通話我好想個仔入皇仁咩﹖!無可能la!
老實講,我想揀軒小,都係慕名皇仁,見個仔都讀得下書,我又覺得皇仁教出黎d學生ok,想試下lor,學校好得黎又唔使交學費果下好ma! ...

係呀係呀!我都係like學校好得嚟唔洗交學費。仲有個咁靚靚仔仔ga中學網tim。

[ 本文章最後由 小魚魚媽 於 08-3-13 01:07 編輯 ]

原文章由 小魚魚媽 於 08-3-13 01:03 發表

係呀係呀!我都係like學校好得嚟唔洗交學費。仲有個咁靚靚仔仔ga中學網tim。

軒上or軒下都good,不過下午好D!

原文章由 mouse23 於 08-3-13 10:41 發表

軒上or軒下都good,不過下午好D!

想知如何衡量好與不好?但我見下午校自行收生都唔滿?

想請教大家我地唔係住灣仔區,軒小係咪好難入嫁? 還有,唔知有無消息遲D會轉全日制呢.

回覆 #36 samsmama 的文章

I lived in Aberdeen, 15 mark bingo.

ernest chow:

What is your tactic, since your mark is not high and u don't live in that district...did u borrow an address or u chose pm instead of am

=========

How come some say pm is better than am. In their offical site, clearly am got in band 1 secondary school more than pm, especially Queens.

Are there many "new immigrants"?

回覆 #39 lamlauanita 的文章

I think all the Primary School in Hong Konghave many new immigrants, expect the internation school.
‹ 上一主題|下一主題