用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

北角馬寶道18號, 電話: 25633269

原帖由 josewan 於 09-5-13 09:30 發表
我想問有無"成順發"個詳細地址呀?

thanks

Thanks a lot

原帖由 joeytcy 於 09-5-13 09:17 發表

hihi

唔會lu....阿女暑假回來同我地住..(之前姑媽湊係香港住)依家將軍澳有間小學收左阿悠....所以kcs p.1.....no la...hehehe

That's good.  Which school will she go to ?  it is lucky that you have made up your mind.  I am still big heart and small heart  :(

原帖由 十月媽咪 於 09-5-13 09:57 發表
GIPW,

原來你同囡囡去左北京比賽, 成績如何?! 今次無聽到我FRIEND話帶個女去比賽添, 等得得閒問下佢先!

我女玩得好開心呀, 不過亦都行到好攰...好彩下午機回港, 返到屋企只係九點幾, 唔駛太夜瞓, 第二朝可以精神奕 ...

It is not a competition but  only a performance at the CCTV.  i know they will have a competition in July in Beijing again... No la I will not join very very tired.

They are very excited when they were at the great wall esp they have learnt that in the book.

原帖由 GIPW 於 09-5-13 20:51 發表

That's good.  Which school will she go to ?  it is lucky that you have made up your mind.  I am still big heart and small heart  :(

將軍澳天主教小學......所以要請工人lor....依家請左啦...菲傭.....不過未結婚呀.....本身我地係搵d有小孩ger工人....最後見到佢感覺唔錯wor....再同阿悠見面又幾friend..tim...所以就請左lu.....

原帖由 joeytcy 於 09-5-13 21:15 發表

將軍澳天主教小學......所以要請工人lor....依家請左啦...菲傭.....不過未結婚呀.....本身我地係搵d有小孩ger工人....最後見到佢感覺唔錯wor....再同阿悠見面又幾friend..tim...所以就請左lu..... ...

Yes, my first priority is maid should be cheerful, as she has more time with the kids than me so as long as they are cheerful to kids others I can compromise.  hope you will have a good one.

Mine is also single she said she want to get married after 2 years contract.

GIPW,

I am in the same situation, we must make our decision next month, right?

Can

原帖由 CanKan 於 09-5-14 09:54 發表
GIPW,

I am in the same situation, we must make our decision next month, right?

Can

各位.....你地有無唸住寫紀念冊呀.....遲d我都同阿悠買本比d同學仔寫呀....overover

悠媽,

ANSON復活節後已經開始畀同學仔寫喇!

原帖由 joeytcy 於 09-5-14 22:55 發表

各位.....你地有無唸住寫紀念冊呀.....遲d我都同阿悠買本比d同學仔寫呀....overover

原帖由 十月媽咪 於 09-5-15 00:37 發表
悠媽,

ANSON復活節後已經開始畀同學仔寫喇!

那麼快.....喂...甘你知唔知邊到最多款買呀......

ANSON嗰本係佢五歲生日嗰陣, 其中一個朋友仔送架!

我唔快架喇, 佢有同學仔係放復活節假之前已經派左畀全班同學填喇!

至於邊度多款...SO FAR我見文具部啦, 連鎖書店都有! 好多款色的, 花多眼亂!

原帖由 joeytcy 於 09-5-15 08:21 發表

那麼快.....喂...甘你知唔知邊到最多款買呀......

會呀!其實依個星期已開始幫亞女搵緊,佢話想要公主喎!暫時只係見過有 little twin stars 同 hello kitty;我同佢講橫掂重有時間,可以搵埋依個月,下個月先派俾同學寫。

Cankan

原帖由 CanKan 於 09-5-15 10:23 發表
會呀!其實依個星期已開始幫亞女搵緊,佢話想要公主喎!暫時只係見過有 little twin stars 同 hello kitty;我同佢講橫掂重有時間,可以搵埋依個月,下個月先派俾同學寫。

Cankan ...

昨晚阿悠都話要公主呀...我話得閒去睇下先啦.....

原帖由 joeytcy 於 09-5-15 12:23 發表

昨晚阿悠都話要公主呀...我話得閒去睇下先啦.....

I have not got one for Gigi yet.  But she has not asked me for me and neither do I see she brought some paper back.  Maybe their classmates has not started this yet.

原帖由 GIPW 於 09-5-16 09:10 發表

I have not got one for Gigi yet.  But she has not asked me for me and neither do I see she brought some paper back.  Maybe their classmates has not started this yet.

hihi
你地知唔知呀阿悠幾寸....昨晚我同佢係電話傾計, 話比佢知...我知道阿kelly都鐘意公主紀念冊呀....點不知佢好正經話mammy....好出奇咩...我覺得一d都唔出奇.....(啤啤聲).....:;pppp:

各位媽咪,

想請教大家, 我仔依家上午讀緊一間montessori school(天后), 因為一月出生, 黎緊9月先係k1.

因為間學校主要係用英文的, 每星期只有三次半小時既普通話, 冇中文寫字/認字的, 同埋學校大部分時間都係小朋友各目做工作, language既explosure我覺得唔係好夠, 加上我个仔好自我, 唔合群, 喺pg都係跑來跑去果種,所以我都想考慮其他方案, 轉校定讀多間.

其實之前kcs收左我个仔讀pm的, 不過果時冇考慮咁詳細, 又見過以前啲家長話係好傳統既學校, 諗住个仔坐吾定, 多數唔适合, 所有以冇交留位.

如今見到有啲mama話佢地有左學劵之后, 少左功課同淺左. 我又想從新考慮畀佢讀兩間.(諗住決定讀先打畀蘇淅救番个位, 唔係实畀人:;pppp: )

其實我唔想放棄上午果間,可否給我一些意見呢?

1) k1開始讀兩間, 相信小朋友都會tired, 但你地知唔知多唔多人咁做? 佢地小朋友又ok嗎?

2)定係k2先畀佢番兩間呢? 你地有冇見過类似情況?
小朋友可以适應嗎? 在家我都會同佢講普通話的, 佢又會答番普通話的. 可能佢都唔怕全普通話教學的.

3)kcs係咪今年先用學劵? 咁k2好深, k3淺左?

謝謝大家!

進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

我會睇番自己小朋友究竟有無瞓晏覺既習慣唻決定囉, 如果小朋友本身要瞓晏覺, 咁K1夾硬要佢讀兩間, 佢返到學校都唔會學得好啦, 玩下手上堂上到睡著添!

相反, 小朋友本身好活躍, 唔多駛瞓既, 讀多間既問題就唔太大喇!

至於所識既小朋友係咪應付 到兩間學校, 其實都好睇小朋友本身, 人人唔同囉!

KCS係我地小朋友當年讀緊K1下學期嗰陣, 政府推出既政策唻嘛, 所以我地小朋友K2 & 而家K3都係...好淺! 無默書啦, 變晒評估, 仲要係遊戲性既評估, 唔會畀張券你做啊, 可以放心!

原帖由 Happy小米 於 09-5-19 05:47 發表
各位媽咪,

想請教大家, 我仔依家上午讀緊一間montessori school(天后), 因為一月出生, 黎緊9月先係k1.

因為間學校主要係用英文的, 每星期只有三次半小時既普通話, 冇中文寫字/認字的, 同埋學校大部分時間都係小朋 ...

十月媽咪,

唔該你呀, 是的个个小朋友既狀態不同..

佢放左學喺巴士上都會瞓的, 回到家就會醒, 大概睡20分鐘左右...

另一方面, 可能佢晚上真的不夠瞓, 如果調到佢一晚瞓到夠可能ok.

我朋友个仔, 到4岁左右就不用午睡.

午反同午睡其實可以安排佢去qqclub的, 就辛苦工人law, 可能佢未睡醒就要抱佢返學校, 果條斜路....都唔知抱唔抱倒..:;pppp:

不過你又唔知佢過多幾个月會点..

如果你小朋友仲係要瞓一陣晏覺既話, 不如K2至插班KCS啦, K1就讀番而家嗰間先! 一唻你呢頭放棄左KCS下午班個位, 嗰頭求番個位, 要諗同學校既解釋都幾頭痕, 同埋都尷尬啦, 仲有好多人都WAITING緊下午班既K1學位啊, 學校要畀, 都畀番WAITING緊既學生啦; 二唻都係三歲幾啫, K2至讀上下午班都唔會遲嘛, 到時CONFIRM個仔唔駛瞓晏覺喇, 至畀佢讀埋下午班, 工人姐姐同小朋友都唔駛太辛苦啊!

原帖由 Happy小米 於 09-5-19 08:25 發表
十月媽咪,

唔該你呀, 是的个个小朋友既狀態不同..

佢放左學喺巴士上都會瞓的, 回到家就會醒, 大概睡20分鐘左右...

另一方面, 可能佢晚上真的不夠瞓, 如果調到佢一晚瞓到夠可能ok.

我朋友个仔, 到4岁左右就不用午 ...

原帖由 十月媽咪 於 09-5-19 09:27 發表
如果你小朋友仲係要瞓一陣晏覺既話, 不如K2至插班KCS啦, K1就讀番而家嗰間先! 一唻你呢頭放棄左KCS下午班個位, 嗰頭求番個位, 要諗同學校既解釋都幾頭痕, 同埋都尷尬啦, 仲有好多人都WAITING緊下午班既K1學位啊, 學 ...

十月媽咪,

如果k2先入, 我担心成班同學都習慣哂, 可能得佢一个小朋友喺度哭, 仲走黎走去咁?

佢真係坐唔定ga, 去ymca體操堂, 人地个个圍圈做動作, 佢就走來走去, 唔肯join in, 會否早啲畀佢适應好的?

又唔知到時收唔收..

‹ 上一主題|下一主題