用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 06年秋季鋼琴三級試
樓主: kidslover
go

06年秋季鋼琴三級試 [複製鏈接]

Re: 06年秋季鋼琴三級試

kidslover 寫道:
katetszki,

今天已出街揾隻Grade 3 Exam CD。一家連鎖琴行說囝囝所考的是05-06 syllabus的琴曲,現已是需求的水尾,所有分行已經沒有貨,他們也不會再入貨......明天要去其他琴行碰吓運氣。

你試下去公共圖書館望下或上圖書館搜尋,我見過有EXAM CD借.

得咗喇!啱啱下載咗「電台鋼琴考試講座」,並轉為mp3檔!

收到咁多料,等我又為大家做番d 嘢先。各位想下載ming2 所介紹嘅「電台鋼琴考試講座」請用以下方法:

1. 下載和安装 freeware "FlashGet"
http://www.flashget.com/en/download.htm

2. 安装好 FlashGet 後,到ming2 介紹嘅網址,用滑鼠 Right Click 電台網頁「收聽」嘅 icon,選單內就會多了一個「使用 FlashGet 下載」嘅選項。這時點選「使用 FlashGet 下載」,下載便會開始。

3. FlashGet 預設下載目錄為 C:\Downloads。如下載成功,目錄內將會有一個 ".asf " 嘅檔案, Double Click 佢就有得聽喇!不過正如 katetszki 所講,音質並不是很好。

4. 如嫌一個小時嘅檔案太大,又想只聽自已所選考嘅琴曲,可用一些 audio editor 程式去做編輯,然後再轉為mp3 格式。

katetszki ,

請問我囝囝學了鋼琴大約十一個月(現在剛剛六歲),用緊John Thompson-Second Grade (學咗2�3本)及Everybody Book 2 (學咗半本), 請問大約學多久才可以考二級試, 要唔要學多幾年先考得?

ngyanting
活得幸福的女人

冬日勳章 醒目開學勳章

囝囝學了兩年鋼琴,今年10月考3級. :

簽名被屏蔽

Hi Kidslover,

你囝囝好叻呀! 咁快就考3級。
咁你囝囝幾時學琴?
我囝囝5歲開始學。

simoomhot,

很高興在這裏遇上你。

我囝囝四歲開始學琴,現已快滿六歲啦。應算是學咗二十個月掛

千祈唔好話佢叻呀!照我睇如果跟依家個進度到十一月實肥硬,都唔明點解個琴老師咁搏  

Hi kidslover,

你囝囝進度好快呀,咁練好晒考試歌未?

我都驚我仔會肥佬呀? side 晒我d報名費。
依家佢放暑假日日出去玩,返到屋企又冇心機練琴。
唉! 我冇眼睇

囝囝最近才開始操練考試歌,我真係仲驚過佢     ,所以咪上嚟請教高手囉。

因為囝囝手掌唔夠大,老師要他放棄考試歌曲內的部份音符不彈,唔知咁又會叩幾多分呢?

Hi kidlover,

你的問題真係要揾高人解答下。其實有冇影响呀! 因為3首考試歌佔的分數很高呀!

我仔仔亦有相同問題,手指短,幾個月前佢有一個音係彈唔到,最近免強可以彈到,老師話可能佢最近多佐做運動有關係喎。

simoomhot ,

請問可以做的咩的運動呀! 係唔係可以對d手指有幫助.

ngyanting
活得幸福的女人

kidslover,

你囝囝選了那幾道歌呢? 為什麼老師知道他手掌不夠大 , 而不選一些他能彈到的呢 ? 因歌曲部份音符彈不出會影響整首歌的旋律及順耳及分數!

我小朋友今年秋季亦是考試 , 最初有一首都是手掌問題而放棄了那些歌的 , 另有一首都是剛剛好彈到 , 不過要常常做伸手指運動!

mslamlamma

mslamlamma,

你小朋友學咗幾耐琴及幾大,我想多D有關考琴的事, 請問點様做伸手指運動呀?THANKS.

ngyanting 
活得幸福的女人

ngyanting2000,

我小朋友七歲, 他是由3-1/2開始參加興趣小組 , 然後由4歲開始正式個別教授 , 一個星期上課30分鐘 , 由今個月起45分鐘 !

至於手指運動是要小朋友將手指伸開 , 即盡量將手掌打開至最大 , 及要好似貓爪一樣伸縮 , 每天做20次左右啦!

mslamlamma

mslamlamma,

多謝你, 你解釋得好清楚, 對於我囝囝幫助好大, THANKS.

ngyanting

活得幸福的女人

Hi Ngyanting2000,

平日要返學的日子一星期會返2日游泳班,星期六, 會book 場打羽毛球,又或者行山, 打籃球,至於天氣差時會去會所 playroom 玩下,星期日返童軍,囝囝做完運動,胃口很大,這幾月也增高了很多。

Hi mslamlamma,

我囝囝未滿六歲,人又細粒。因為手掌未夠大彈,三級 syllabus 內能供選擇的琴曲並不多。老師說放棄一兩個音符總比冒險去彈晒要好。

希望遲d 入咗小學,活動多咗,能加快他生理上的發育。
謝謝你建議的伸手指運動,明天開始會同囝囝練習。

kidslover,

我的小朋友雖然7YEARS , 但是生得很細粒 , 手指亦很短 , 所以老師完本已選好的三首歌 , 由於發現其中一首要用手指HOLD住按實再用其他手指彈音的關係 , 手掌/手指未能配合(跟本不能彈到八度 ), 故放棄了那首歌再另選了!

mslamlamma

kidsolver,

可否分享一下 , 你選了那幾首歌?

mslamlamma

mslamlamma,

琴老師為囝囝選擇了以下考試琴曲:
ABRSM 2005-2006 Exam Pieces:
1. Sonatina in B flat (A3)
2. Marche des soldats de bois (B2)
3. Dance (C1)

請多賜教!
‹ 上一主題|下一主題