用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 06年秋季鋼琴三級試
樓主: kidslover
go

06年秋季鋼琴三級試 [複製鏈接]

Re: 06年秋季鋼琴三級試

kidslover,

我小朋友都選了A3那首歌 ,  其實我見有一些歌是2頁紙 , 評分時是否會調高些呢?

mslamlamma

mslamlamma,

照講列在 syllabus 內同一個組別的琴曲難度都很接近,應該不會因首曲的長短會有不同的評分標準。

katetszki, ming2 和 fat 老師,可以發表你們的意見嗎?

mslamlamma 寫道:
kidslover,

我小朋友都選了A3那首歌 ,  其實我見有一些歌是2頁紙 , 評分時是否會調高些呢?

mslamlamma

簽名被屏蔽

ming2,

THANKS!

另我想問問3級的SIGN READING是否要彈得跟拍子一樣才有分數 , 因小朋友是彈對了音符 , 但拍子就.......唉 , 那是否會沒有分數呢?

請指教, 謝!

mslamlamma

簽名被屏蔽

ngyanting:

嘩!你個囝囝學得好快喎!如果真係二級咁就真係快!都係嗰句啦!視乎每個學生嘅資質啦!我啲學生通常學完一級尾,就可以準備考二級, 因為需要用一年時間去準備 :

ming2:

ming2都講得好啱!越高級嘅考試:三首歌最重要係選擇不同時期(即代表不同風格音樂)樂曲,考官絕對不會因為考生選擇較長樂曲而給予較高分數,最重要係所選樂曲是否符合風格及音樂好唔好聽,我在乎音樂能否吸引別人去聆聽,

你個女幾多歲 ? 好叻!    

冬日勳章 醒目開學勳章

囝囝10月考3級,已派準考証,但需唔需要去下考場book下琴練下?好貴喎!

我個仔10月中都會考3級,而家暑假佢會去補吓堂。

河馬媽咪,
mslamlamma,
Mao..Mao..,
yanyan-mummy &
Ka_wai,

各位可以分享已選的考試琴曲嗎?我在想等囝囝彈得比較穩定一點後,租個場地辧個小型音樂會,內容全是05-06 三級琴 syllabus 內的考試歌。除了讓考生互相勉勵外,也給他們壯一下膽。你們有興趣嗎?

kidslover 寫道:
mslamlamma,

琴老師為囝囝選擇了以下考試琴曲:
ABRSM 2005-2006 Exam Pieces:
1. Sonatina in B flat (A3)
2. Marche des soldats de bois (B2)
3. Dance (C1)

請多賜教!

冬日勳章 醒目開學勳章

囝囝是彈A3,B2,C3! :

我女兒8月中考三級﹐她將會彈A3﹐B1和C1﹐雖然一切都準備的差不多了﹐但我卻越來越為她而感到緊張﹐這是她第一次考琴﹐真希望她到時能發揮到平日的水平。

另外通利有個鋼琴比賽﹐參賽歌正是3﹐5﹐7﹐8級的考試歌﹐我覺得既然孩子們都練了這几首歌﹐不妨給他們參賽﹐相信會是個不錯的經驗﹐如有興趣可以在這個網頁找到有關詳情
http://www.tomleemusic.com/specialpage/event/2006hkym/index.asp

kidslover,

我小朋友是彈A3,B3,C3的 , 本來是彈A1的 , 已學完整首歌 , 但因手指問題 , 所以後來選了A3 , 你打算開的音樂會在幾時呢?

mslamlamma

yanyan-mummy:

更係要去book考場啦!雖然係有啲貴,之但係可以俾囝囡睇吓考試環境,熟習一吓環境,試吓部鋼琴, 都係一件好事,好快啲去book啦!繁忙時間好快俾人book哂!

我囝囝係彈A3, B3, C1。

請問有人用德寶牌的鋼琴嗎,二手成十年了, 不知好唔好, 因我住村屋, 搬琴好麻煩,我女女8月才開始學 請各位指教 她才5.5 years old 合適嗎

冬日勳章 醒目開學勳章

問過試場個琴要180元半小時,合理嗎?你地book了琴房未? :
‹ 上一主題|下一主題