用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 981212
go

祟真小學 家長 ? [複製鏈接]

[quote]原文章由 Adrian媽媽 於 07-12-8 11:27 發表

1)一年的功課及測考量如何 ?
同主流部一樣

2)小朋友能否非常流暢地在中文堂就講國語, 英文堂就講英語呢 ?
當英文老師講:English please時就會轉去英文, 普通話老師講:普通話時就會轉去普通話, 私下就轉去廣東話

3)一個星期有幾多堂是NET, 幾多堂是國語呢 ?
唔計中文,PE(普通話),日文, 法文外, 其他全英文教學. 不過助教係講普通話的. 

原文章由 200012 於 07-12-7 09:49 發表
大家最緊有無發現tvb有個廣告其中一個鏡頭是崇真校車入處亭羅境呀仔發現

有啊, 有啊...

原文章由 200012 於 07-12-11 06:51 發表

請問你高年班係咪可以帶手提電話返學?在校車內用

我沒比手提電話佢, 不過二年級以上可以買小食既話, 相信都ok 我見好多小朋友都有. (去旅行我一定比)  

不過我小千金好鍾意借校務處既電話打, 一有小小事就打來, 所以連手提都免.  反而我大仔到今時今日仲未識用校務處既電話

原文章由 得意媽 於 07-12-13 00:33 發表

5好意思咁多位祟小家長.....借多個位一用!

adrian 媽 > 係呀, 我親耳聽到, 不過理論同實踐係米成正比我又5知喇, ±8折會穩陣d

如果我冇記錯校長係講過, 國際班有40% IB, 60%本地課程(60%內包含100%主流部課程), 所以係讀多左 .  以前既PLAN 而家改左, 本來話有可能有國際部中學, 而家冇啦.  所以課程一定深左, 冇左國際部中學, 你就要考本地中學.  唔深根本入唔返本地.

原文章由 200012 於 07-12-23 09:05 發表
大家全人發展手冊點做,要做幾多樣?說話訓練是自已作的嗎?另體藝才華是要看一場音樂會或其他?視藝去ocean park算嗎?創意寫作是做在部(寫作手冊)嗎?救命甘多野.....thanks ...

, 好慘, 做3本小冊做到想死, 我上星期做到半夜2點 .  其實好多我係newspaper上剪下來就算, 邊真係有time同小朋友去音樂會, $$$:tongue: :tongue: .  再講合我心意既音樂會小朋友又唔適合, 小朋友既音樂會我又想訓.  我就覺得3本小冊子根本就係家長做.  好辛苦做完, 來緊下week又exam啦. 各位媽咪加油!!

原文章由 200012 於 08-1-28 14:32 發表

前輩,想問問,為何學校甘多一些耐年資老師會走?

新年就到, 先祝各位身體健康, 小朋友快高長大.  今日竟然下雨, 相信小朋友會有少少掃興, 不知道可不可以去操場玩?  

我自己覺得學校和商業機構都差不多, 如果在一間公司沒了歸屬感, 都會走.  好多人話學校不是外籍老師就是普通話老師.  本港的愈來愈少.  因為學校比較注重英文同普通話??  不過這是本人自己的想法, 不代表其他人.( 係唔係好行貨? ).  身為用家, 三文兩語多一點外籍老師同普通話老師當然好, 但多一點有愛心的老師就更好 , 因為好多本港的老師都很好.  走了很可惜. 都希望她們有更好既前途, 更希望唔好影響學校既質素.:) :)

原文章由 200012 於 08-2-5 11:59 發表

為何考試卷不派比家長睇??????????這算是家長權利嗎?

上年我有問過, 老師話是學校政策, 不過家長想睇都ok, 但要書面通知.  唔明 , 你唔派我又點知佢錯在哪裡?  不過我好懶, 就算.....

最慘就係小學同幼稚園返學同放學都唔同時間, 我想自己接送都不可以.  如果我自己接送平$1200一個月, 我拿去供基金都好

原文章由 200012 於 08-2-25 19:25 發表
又加車$ ,我諗緊搭吾搭,我計 4程mtr(成人),小童2程,都平成$100左右,(返201計)以前係差不多,(自送)

原文章由 200012 於 08-2-27 12:18 發表

我只覺得加幅大左d,好似上年有無加?我老公話佢入咩油呀 加甘多,我朋友新界區,3 年無加價,可能入大陸油瓜 ,如我自湊,d時間就吾見洗

上年冇+好似.  不過如果真係自己接送, d時間都唔見左.  我老公話如果我肯自己開車就比我自己接送.  唔係就坐校車.  一來我可以叫佢起身, 整早餐比佢食.  如果坐巴士, 佢起身就見唔到我同佢既早餐 .  我就+8元一個月, 不過要pay back返1, 2月 , 第一次見有學校要人pay back????  如果d人一早知+, 唔坐點計??

原文章由 200012 於 08-2-27 13:30 發表

我荃灣加 $30 ,無 pay back

no, no....你應該係+$10一個月, $30應該係for 1-3月既.  你賜睇返佢張紙, 應該有colour左比你, 我係pay 601-800 +費係$8, 如果你係801-1000, +費係$10.

原文章由 200012 於 08-2-28 08:34 發表

我一見到佢叫我交 下期車價,已經叫help me 都未有仔細看,甘又係你一份通告要睇 3次,一定比我清楚 3倍 ,你 3個小朋友分別是幾年班?

IK2, J1F, J2F 如果一個小朋友要400萬, 我負資產1200萬. .  學校竟多通告, 差不多日日有, 我日日一式3份真係好浪費紙張, 但又要簽回條, 唔比又唔得.  我一星期就要清一次通告紙, 真係好唔環保

原文章由 200012 於 08-3-1 11:06 發表
朋友 你地有無閱卷呀

我就冇啦 , 阿女就好意外, 數學竟然有90幾, 連佢班主任同數學老師都話好意外 (我幾驚佢唔合格, 你可想而知幾意外).  阿仔就有退步, 不過我都費時check(因為佢自己話下次會努力)

停課2星期, 半夜先知.  本來今早3個小朋友都要返學, 不知幾開心.  其實照佢地所講應該都好多人病.  大仔同女女班各最少有2人請左假, 有d仲已經係上星期已請假到現在.  細仔班都有幾個請假.  幼稚園又有人入院.  我樓上個小朋友都請左幾日假(幼稚園)@_@, 開始有d擔心.

原文章由 stephanieching 於 08-4-30 09:12 發表
多謝你的回應, 我想請問你小朋友讀得開唔開心呢 !

其實功課多不多都算係其次, 最重要係小朋友讀得好開心.  佢開心父母都開心, 功課..... 我又唔要求佢考第一, 保持係中間我就收貨. (小女d功課只可以用"慘不忍睹"來形容, )  不過d老師都好好, 一見有唔對路就call你, 今個月小女中文老師先打來話佢d字愈寫愈差(本來已經差, 再差....真係唔見得人), 阿仔老師都打來話佢上課睡覺, 要求我9:30pm好上床.(我仔日日打機打到11:00pm).  我其實好開心, 因為老師唔打來, 你都唔知.  所以我好欣賞d老師.  另外小朋友又真係好開心.

原文章由 200012 於 08-5-1 10:06 發表

你個仔甘晚訓,朝早捨得起身嗎 ?明天呀仔跟學校睇聖火(小記者) ...

肯起身, 不過上堂會釣魚(因為媽咪睇唔到...@_@)  我既仔好驚我, 之不過對佢好dd, 佢就成日係電腦房唔出來, 飯都可以唔使食.  今日好開心, 佢地3個小朋友要返學去玩, 我就可以同老公去飲茶啦.....呵呵

原文章由 200012 於 08-5-4 15:18 發表

3測2考,都算谷(未至好辛苦 )我諗培橋會合你小朋友些  

培僑當年我都有去IN過, 不過我老公唔仲意.  我有D朋友同堂兄都係培僑出品, 校風幾好, 會考成績都唔錯.  第日培僑生D出路都應該好好^_^.    我以前係外國讀書時, 本來我D成績都好好, 之後來左培僑同福建生. 我只好乖乖行埋一邊, 佢地D數同中文好好.  (佢地D人品都好好, 因為肯比我抄功課, 唔明又肯教到你明, 多左免費補習老師)

原文章由 200012 於 08-6-2 07:24 發表
風琴    近排忙住找學校呀

係bk上極都上唔到, 所以都懶得上.  另外又要考試啦.....  吐血既日子又要來了...........

原文章由 200012 於 08-6-13 07:24 發表
昨曰呀仔份英文好攪笑,用 disney 史歷仔,莉路做閱讀理解題目

我既女有健忘症, 咩都唔記得.  佢想記既就記, 佢冇興趣既一過就忘.  所以我都唔知佢考過咩?  佢成日問如果佢考到100分, 我可唔可以送水晶寶寶比佢.  .  我話我比錢你去返學仲要比禮, 不如你比我, 我去返學好過. (不過我都有答應, 因為想佢拿100分都幾困難, 唔係話唔幫佢, 而係以佢粗心既態度想冇錯都係發夢)

原文章由 200012 於 08-6-15 10:33 發表

明日考 gs,真係最難一科,估都估吾到

我既女昨天返來, 開心到曉飛....又即刻佢daddy, 佢....佢gs竟然拿100.  風騷到頂佢唔順.   (冇法子, 佢第一次拿100,  不過佢地國際班既gs超簡單, 成本書只有一本小小既簿仔, 都唔知有冇20頁 ).   大仔既gs我就真係唔明, 有八大行星, 物料, 好似讀緊phy & chem.....    搞到個細仔成日問我:媽咪, 你知唔知地球係第幾大?.  我答唔知, 佢一句: 咁你都唔知.
‹ 上一主題|下一主題