用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你會揀張祝珊定庇利羅士呀?
go

你會揀張祝珊定庇利羅士呀? [複製鏈接]

Re: 你會揀張祝珊定庇利羅士呀?

張祝珊的校長話個個都甘叻,所以無需要精O班!其實分精英班係有教有類,對小朋友唔公平,除了張祝珊仲有邊間做得到????

//BPS有些不是band1,是EMB硬塞進去的,QC等官校都係咁,程度極參差。//
真係無mud聽過官小學生籮著band2,成功抽入庇利羅士,佢係港島區官小既band1生都收唔曬!好似9華都有收band2學生,唔通又話EMB硬塞dband2比佢,9華係油尖旺區band 1頭既學生都抽唔到.佢收band2既學生多數係有特異功能,幫學校籮吓獎杯甘啦!可以理解.只怪官小學生band 1都好唔掂!其實地區名校都有機會收band1尾既學生,收到程度唔掂既學生,就放埋一面,講得好聽d就因材施教,其實都係費事比佢地拉底曬D成績!
好似沙官都係F2就分左精0班,佢地既聯繫小學讀緊既媽咪話band1先至有機會入番沙官.
有人話張祝珊係實力派名校,完全同意.

今年德信都有band one尾抽入到9華,大約全級5�6十名左右。照計聯繫中學只有25%比番佢既小學,只得幾十個位,以沙田名氣,只要沙小既band 1生選佢,都比其他人機會大,唔通沙小band 1果d學生唔抽自己中學去曬呂中同添記??

[quote]
falafala 寫道:
//而後者,係因為有華仁小學,另加'特殊技能'人士//
9華無LINK小學,番禺華仁係港華唔係9華.

可能D官中名校好黑箱作業都唔定,外人係無辦法知。之前有媽咪講有小朋友好容易入左X沙小學,因只憑一位太平伸士推薦,係咪真就唔知啦!

falafala 寫道:
catcatmom:
原來如此,謝謝你的資料。那麼會不會是"有關係人士"?這些傳統名校特別多。[/quote]

Ohlala
你咪好籮!企係教員室等老師出來,佢都仲指指點點你兩句。我廿年前讀果間中學仲離普,中文考試要考1-10課,o果個亞sir日日講"日本仔"or"毛澤東",anyway佢鐘意講mud就講mud,到考試啦,只講左1-5課。o甘明天就考試,有一個好smart女同學就問亞sir,其餘5課未教喎!點算?亞sir話中文考試範圍一早比曬你地,讀書係你地既責任,我唔教,你地係咪就唔冼讀呀?
正一PK!當時d學生(F2)真係好似隻"借姑"o甘,唔識回應,你做老師豆政府人工,教曬書係都你地既負責,不如叫這位亞sir籮曬自己份人工出來,比我地做scholarship,等我地自學算吧啦!如果每個學生都自學,政府冼mud請老師,樣樣都自學啦!這個亞sir唔知衰唔衰得過ccsc o果d。這中學仲有好多衰亞sir,只是其中一個例子。果個PK叫顏"棍",可能死左籮,教我果時都好老,學校係深水步。讀這些學校無壓力,老師都係 cheat 飯食,讀唔讀書無人理,
E+係間band3,之前係band5,E+升左2級,因已取消了band5,你讀這些學校一定唔會日日上車 。睇你點取舍。
‹ 上一主題|下一主題