用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦!

轉貼 -
較早前因交通意外而封閉的堅拿道天橋來回方向近告士打道的全線現已解封,但龍尾有待消散。受影響的巴士服務現已逐漸回復正常。

Good-bye!

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦!

朱MayMay,

Thank you very much!  Please check pm.

朱MayMay ,
我未收到校車通告!    

Jennie / yy13 / carcar,
小女去年到BKK, 好中意 Children Discovery Museum, 玩左半日!有時間不妨一去!

一家三口 寫道:
carcar >  download 左form, 當要填寫過去曾經參加過的課外活動, 就已經"書"晒, 只係響學校玩體操班炸!

好明白你的憂慮.其實去考小學的只是高班生,只有一年多的時間參加課外活動,甚至去比賽,有幾多真會爭取到表現/成績?
可能我要求低吧.....

silvia_ng 寫道:
有事請教,
學校話會send sms比我地家長, 請問你地平時收開係咩類型既sms? 通告? 個仔乖唔乖? complain? thanks

一般通知而已, e.g. remind 有講座,掛左3號風球/紅雨會取消活動等.

Kirima,

Website for BKK Children's Discovery Museum - http://www.bkkchildrenmuseum.com/english/

It is next to the Chatuchak Market, so by BTS -exit at Mo chit station, if by MRA - exit at Chatuchak Park.

各位好抱歉,昨天竟做左飛機之友......    真係好失敗.....

朱May May - 鄭重 say sorry.....     聽到Owen 咁乖,好為你開心......

carcar 寫道:

其實我有90%會係崇小讀     
因為其實我好buy佢係英小, 同埋崇小的普通話比係好多私小or直資都做得好(這點是我打聽其他學兄學姐的家長番黎的),仲有崇小係基督教小學, 老師有愛心, 亦積極推動宗教活動, 我係基督徒(所以lee點都好重要), 崇小亦有好多活動同表演機會.

點解我會做其他reseach呢
1.崇小係私小, 報左仲可以參加大抽獎, 大抽獎係我地的權利, 當然點都抽一抽啦.
2.崇小要22xx幾蚊學費, 我想打探下係lee個學費的範疇, 我仲有咩其他選擇, 要做一個精明的消費者丫ma   
但so far都未搵到比崇小更合適jeff的.

carcar - 你講得真好! 完全是我的心聲!

一家三口,

小女係31網 - 油尖旺.呢個網真係成王敗寇 - 理論上大抽獎可抽 St. Mary,兩間油天, 但呢D學校太受歡迎,中獎機會好低.讀網內其他普通津小,不如讀崇真...... 所以小女其實90%以上機會留讀崇真.我也是集中看看其他私校/直資,睇下重有乜選擇而己......

真道也是在將軍澳,臻美好像在油塘(如有錯請指正),恐怕你也會嫌遠......

lam's-mother 寫道:

mamamui,

我都係31區, 咁你知唔知新/舊油天邊間好點?

這個可不知了.似乎是半斤八兩.....

一家三口, Kirima,

但我有印象,中學係要有足夠學位收晒小學的學生, EMB 才會批准結龍的....

See -
http://www.emb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeid=630

Jennie 寫道:
一家三口>>呢輪都多O左好多人揀培橋, 但我自己就麻麻, 可能以前培橋中學又響深水埔區, 見到D 學生真係

MAMAMUI>>唔知你O既當年同唔同我, 我記得培橋中學係咪響石硤尾間惠康對面O個間??

應該唔同啦,相信我老D......       
你講石硤尾果間D女生校服裙是否四方領,同崇真中學有8-9成似的?如係,我估是惠僑,不是培橋.培橋以前是"左派中學",好似在港島的......   

一家三口 寫道:
mamamui > 聖家只係有直屬中學, 中學部有5班中一, 共200人.

對呀,聖家不是一條龍..... sorry, 我以為你地講緊 St. Mary + 天神添......   

朱MayMay 寫道:
mamamui, lam's mother : 如唸津小,係咪要唸埋派咩中學,咁31 區有咩中學好 ?
大抽獎淨抽油尖一間得唔得?會唔會機會大d ? 油天咁出名,
請問咩好?

理論上要的,不過講真,邊諗到咁多......   
油尖旺網有乜中學真冇留意.....男仔,九龍華仁啦,好5 好?
不妨去望 下中學概覽 -
http://embhsc.hkedcity.net/chi/schoolprofiles_secondary.php
你抽幾多間同中獎機會冇關係的.

Jennie 寫道:
你有冇想過揀循道小學呀? 呢間我都好鍾意, 同崇真一樣日日都要行山.

講真,31網內津校,除 St. Mary 同兩間油天外個人首選是循道.不過得好少抽獎位,好難入下架......   :cry:

Jennie 寫道:
mamamui>>試o下啦, 大多收人都係揀油天, 你揀循道o既機會自然大o左, 不過可以揀灣仔基道堂做back up o既.

矛盾就係在於,崇真的兩文三語可能做得好過循道,而且後者仍是半日制;但循道所在中學校網,又勝過崇真.....兩難.
灣仔堂基道好嗎? 早排好像有點不利的消息.....所以冇乜注意.....
不知有沒有人認識廣東道官小?如何?  

lam's-mother 寫道:
我有朋友係果樹教, 有番話佢係5年前同我講過, 但近日唔知有無變啦, 因已無contact ...佢話 : 學校的老師成日話做又36唔做又係36, 所以佢都占染咗呢d 風氣喎!

lam's mother,
收到! 謝謝!

一家三口 寫道:
請問禮賢有冇一條龍呀?

禮賢也好似有直屬/聯繫中學的,不過校譽一般.
我也覺得, 禮賢同崇真好相似,連辦學教會也是同一宗派.近年似乎崇真較為進取,讀生不如讀熟.

Jennie

名牌小學其實家底不是最重要,而係校內競爭大,如家長係 full time parent, 又懂教,可以陪太子/太子女一齊讀先得.自問無呢個條件......

If everything beings equal, 梗係選校舍好D果間.但我個人認為,學校內的"軟件",特別係D人,比"硬件"重要囉......

一家三口 寫道:
私立和直資是不可作一條龍。消費模式要一樣才可作龍,津貼對津貼,私立對私立,直資對直資。

如女拔小由05年9月由私立轉直資,而女拔中由津貼轉直資,她們才可串龍。
--------------------------------------------------------

於小學雜談那邊, 有一位家長說出以上一番話, 你們點睇?

對呀! "一條龍"的中、小學必須屬於同一類別的資助模式!
‹ 上一主題|下一主題