用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買新琴,唔該比d建議呀?
樓主: 豬豬媽
go

買新琴,唔該比d建議呀? [複製鏈接]

Re: 買新琴,唔該比d建議呀?

豬豬媽,

我買的是Yamaha,初買琴時,也參考了

豬豬媽,

我之前唔敢講piano teacher 有commission, 怕畀佢哋鬧,又唔肯定。
Sorry, Kawaii 的不是M, 是U系列,已經是最top la.
我小朋友買完Yamaha 的MT112(已經轉了model),3萬多,唔夠3個月,我仔仔學琴的琴行(私人)話U1因出新款,old model 由4萬多賣3萬多,激到我紥紥跳。你試吓揾有冇朋友在大琴行做,或者tune琴師都會有消息   
仲有,同一琴行,不同分行,可平畀你的price都會唔同,視乎他們肯少收多少commission.但佢哋有規定,不可以主動搶分行價。我那時揾到上水的Tom XXX,比太古城、wamchai, causeway 平好多,所以你問價也要有tech, 同sales講完,叫佢問manager畀實咩price.   
Tom XXX嗰時同我講,比市面Yahama的serial number佢公司,佢哋可代check到琴齡,of course, 佢哋都係想你同佢買。
總之唔好急,ah 你找誰tune琴?大行的tune琴師咪有料囉。
你quote完price, 記得post it out,睇吓有冇辦法再帮你揾平啲,但你先要預好budget 和brand 先。 :  

Hi,

Tom XXX sell paino 價錢表是fixed, 但啲sales 會拿着calculator 係你面前襟來襟去,跟住就會同你quote 個價,一般sales 畀的discount 都一樣,但個別分店如你ask得到manager, 佢就有權再平啲畀你.....當然,有朋友識得啲staff都有着數架。    Good Luck!!!
至於送禮物,of course 可以傾吓啦。

ha? 水貨?買电器產品幾千蚊就話博吓,買個piano成幾萬銀wor 除非好熟倉的人,保証無呃人。
另外,piano的age好大問題,piano 除了外表,內裏的琴弦才最重要,仲有piano都要keep 住有人彈故wor.、一年要tune3次....你哋見Tom XXX賣啲陳列貨,頂多2年左右,如果擺咁耐,同一個second-hand 有乜分別?

同唔同意, If not, don't angry,       

唉,所以大家一定一定要問清楚!

Yamaha在Tom Lxx 賣,份list 寫明原產地!如果係印尼做嘅,model 英文字係完全唔同,e.g. LU系 from Indonesian, M, U 一定from Japan.

YuYumother, 咁Kawai 個KX 琴應在model name 上有少少分別啩?

個人意見,買日本做,唔係虛榮 ,正如你買把二百多蚊的風扇,有人寧願貴少少,買把有牌子(nomatter from China or japan),有人用幾十蚊換購覺得很抵的一樣。睇自己經濟和要求,唔係等如一件T-shirt, 貼上Dior 定係Giroxxx的分別。

#亦唔反對買大陸做。只要有信譽的,就無問題。

#你哋有冇見paino exam centre 和音樂節比賽時指定用乜嘢琴?

其實去買琴,帶個有5、6級的中朋友(太細唔搞)幫你試琴已比自己憑feeling 嘅穩陣。

‹ 上一主題|下一主題