用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買新琴,唔該比d建議呀?
樓主: 豬豬媽
go

買新琴,唔該比d建議呀? [複製鏈接]

原文章由 十月媽咪 於 08-4-21 11:49 發表
ming2,

我地噚日響鑽石山柏斯見到KAWAI既現貨喇, 係呀, K6係132CM高架, 弦槌係咩羊毛弦槌加底毯喎! 柏斯賣緊現金價49800元, 我地見YAMAHA U3要五萬幾, 所以想知會唔會買K6好過買U3囉!

其實我個女只係得四歲半, 由 ...

路過搭下咀, 會唔會你囡囡學校係用kawai, 我個女揀了kawai都係話要同學校一樣, 小朋友好搞笑架.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

I have a friend selling U1 with the following details

Bought Dec1995 from Tom Lee
Serial: 5,xxx,xxx
Looked and tested in good condition.

Is $13,600 worth? Thanks.

One more, my friend's home life can't put into piano, how much will it cost to move a piano? He lives in 4/F, is anyone heard about it is need to 拆開再裝返?   My friend said Tom Lee did like this when he bought it.  Thanks.

1988 U1, $13000 worth?  Tom Lee 'Hong's

簽名被屏蔽

YanYan0116,
我女學校唔係用Kawai架, 老師部琴, 我都唔知係乜野牌子, 見都未見過的! 但我女由細到大都好怕d好sharp既聲架, 離遠聽到, 佢已經揞定耳架喇, 唔知係咪因為咁, 所以佢唔太鍾意yamaha呢? 以前未畀佢試過彈kawai呢, 佢都無咁堅持既, 但畀佢試過彈kawai之後呢, 就問極佢, 佢都堅持要kawai, 真係激c!

原文章由 YanYan0116 於 08-4-21 16:15 發表

路過搭下咀, 會唔會你囡囡學校係用kawai, 我個女揀了kawai都係話要同學校一樣, 小朋友好搞笑架.

ming2,
其實我地原先個budget係三萬蚊樓下既, 但我有friend話要買到個唔錯既kawai, 大約要四萬, 不過我又好驚買左部咁貴既琴之後, 個女學學下唔肯再學, 咁就真係好大鑊喇! 但原來K.K.響三年內都有半價回收呀? 咁又唔同喎, 可以諗下K-5呢D型號喎, 三年後, 阿女已經讀緊小一喇, 我諗到時應該都有二級程度啩???? 到時應該知道佢係咪真係會學落去啩???????? ANYWAY, 星期日我地會去K.K.睇睇D琴, 睇完之後, 我再CALL你, 問你詳情丫! 唔該晒你呀!

原文章由 ming2 於 08-4-21 22:06 發表

ha..ha..原來早左到貨....Parsons marketing已經約左我聽日下午入倉試琴同埋傾下d discount...希望有好消息可以俾到大家啦...

如果以價錢黎講就當然係kawai比yamaha抵玩架啦...不過K6都要成接近五萬,點解唔諗下K7 ...

路過搭下咀, 我係kawai用家,用咗一年,ok,我阿女五歲,都好喜歡,琴聲好

我剛買了一部2手琴, 請問如何自家保養/打理?
~easybring~

簽名被屏蔽

ming2,
好呀, 唔該晒你先!

原文章由 ming2 於 08-4-22 11:33 發表

十月媽咪

好呀..你睇完琴,睇0岩model,問埋佢地價錢,我再幫你睇下個實價最平可以幾多啦...因為佢地0岩0岩加左價,我都未係太熟個d新價錢..ha..ha..

另,今日下午約左parsons marketing入倉睇佢地d kawai同埋傾disco ...

簽名被屏蔽

柏X好似唔係用K來代表型號,聽人講係日本去了大陸買唔去運返來港得柏X肯代理,去年大陸周圍雪災,小心木質有變。
原文章由 ming2 於 08-4-21 22:06 發表

ha..ha..原來早左到貨....Parsons marketing已經約左我聽日下午入倉試琴同埋傾下d discount...希望有好消息可以俾到大家啦...

如果以價錢黎講就當然係kawai比yamaha抵玩架啦...不過K6都要成接近五萬,點解唔諗下K7 ...

簽名被屏蔽

so how do you compare with K7 vs K6? ...and what is the discount u bargain w/Parsons lei?  In fact, I don't have chance to visit Parsons yet!

thanks.
原文章由 ming2 於 08-4-21 22:07 發表

asinai

你決定買咩琴未呀??我聽日去睇睇佢地0既kawai先..同埋傾下discount...有消息再通知大家啦..

簽名被屏蔽

How much for Piano Tunning?  Any recommended 'Si Fu'?

Kawai   KX21,K18E

若請你幫忙可否更平 ?  謝謝 !

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題