用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有冇媽咪同BB玩緊三字經
go

有冇媽咪同BB玩緊三字經 [複製鏈接]

有冇媽咪同BB玩緊三字經

我買咗數點咭和三字經,同BB玩了幾日數點咭,可能我閃得慢,BB有時冇心機睇,而三字經未同BB玩, d字好深,我都未識讀,請問可以同時間玩兩種閃咭嗎?
有冇媽咪玩緊三字經,成效如何?

Re: 有冇媽咪同BB玩緊三字經

我並不曉得什麼是閃咭, 但有教兩個孩子背三字經.

我都想知,我的小孩二年級,可以暑期教到嗎? 你的是什麼教材及方法?
多多指教....

我大b可背1/4段三字經....(只用一個月臨睡前的時間)

小b因為無物時間教, 只教了很少........

我用最原始的方法, 念口黃, 臨睡時, 我背十次八次, 他便會背, 但不能認,寫....

因此, 我都可以背到1/4段, 現在因為太賴, 因此, 沒有繼續......

有沒有解釋三字經內容給BB聽

我沒有解釋, 因為我都唔識解, 每三個字已包含好多不同故事, 我都無甘好心機教....

最初我同老公想教亞女背唐詩,但覺得三字經易上口較易記,於是買咗本三字經(附解釋及故事那種),現在自己得閒的話會教她,我會解釋同埋講故事佢聽,奶奶哄亞女瞓時又會讀些,現在佢都能背四至五篇,當然唔太多,我無諗住要佢短時間內識哂!

Hi, amon

你的閃咭是否在GC買的。  我都買咗英文閃咭,我個女非常鍾意玩,還和我說:「媽媽,玩閃咭啦!」。  記住每閃一張咭,最好少過或只限於一秒。  繼續努力和持久呀!  我相信閃咭對BB圖像記憶是有幫助。 千祈要繼續!

amon28 寫道:
我買咗數點咭和三字經,同BB玩了幾日數點咭,可能我閃得慢,BB有時冇心機睇,而三字經未同BB玩, d字好深,我都未識讀,請問可以同時間玩兩種閃咭嗎?
有冇媽咪玩緊三字經,成效如何?
每日盡心,明日盡享
New York Life (紐約人壽 - 162 年歷史)

請觀看: 嬰兒用品 --> 兒童「教育儲蓄」及「保障」有妙法!

diamond88

閃咭係GC買,我已經同BB玩了有兩星期,BB有時睇,有時就周圍望,我會繼續努力,我都好希望有一日仔仔同我講:「媽媽,玩閃咭啦!」
[quote]
diamond88 寫道:
Hi, amon

你的閃咭是否在GC買的。  我都買咗英文閃咭,我個女非常鍾意玩,還和我說:「媽媽,玩閃咭啦!」。  記住每閃一張咭,最好少過或只限於一秒。  繼續努力和持久呀!  我相信閃咭對BB圖像記憶是有幫助。 千祈要繼續!

Hi, amon

周圍望是正常的,因為BB仍然細。  他向左,你也向左。  他向右,你也向右。 每一樣事情都要持久,才會得到理想的效果。  努力!

你知不知道GC有閃咭課程? 你在GC,是什麽級別的會員?
每日盡心,明日盡享
New York Life (紐約人壽 - 162 年歷史)

請觀看: 嬰兒用品 --> 兒童「教育儲蓄」及「保障」有妙法!

你上過GC閃咭課程嗎?教什麼呀!幾時再有班?
我只是買過二套閃咭,唔知咩級別會員,
正考慮GC英文故事書First Steps to Reading,唔知書展有沒有得平, 你有冇用過gc其它教材,成效如何?

Hi, amon

由於工作忙,經常為客做財務分析,提供專業意見,所以暫時未安排上堂。  據聞GC閃咭課程,主要是教家長如何閃張咭。  因為我都看過說明書,所以也知道如何和小朋友玩。  

你個小朋友有幾大呢?  記住懂得安排時間玩、玩的次數。

至於幾時有班,我都不知道,你要打電話給GC問一問。
你知不知道你是可透過GC website免費入會,買教材便會有折扣?  買到某指定金額,就可升級,折扣又會多些。

你有否上過旺角GC總部?  我除了用緊GC英文閃咭,也用緊一套GC繪本系列。  我個女非常喜歡,自己創作故事。  其實我都喜歡這套GC繪本,因為繪畫的圖畫很美觀。

有時間再交流啦!
每日盡心,明日盡享

diamond88
B仔已經7個月啦,每日都會玩三次,分早,午,晚,每次會閃三次

gc繪本系列是什麼?GC website 唔見有介妱?

書展你會去嗎?書展是否平些,我想買Bed Time Story Book ,但未有時間去書局睇,你有冇好介紹,

Hi, amon

GC繪本系列是一套書,裏面的畫是手繪。  如你上去旺角GC,你便會見到。   如果有空,我便會去書展,你是否想約我一齊去呢?(講笑)   不過如果大家時間配合,都可以一齊去。  你會那日去呀?

你的BB是否你揍呢?  如果是的,你就可以安排時間,培育BB。  除了書本外,你可以給BB聽多些古典音樂。
每日盡心,明日盡享

我時常都有比B仔聽古典音樂,中英文兒歌和三字經,遲些買埋唐詩三百首比 B仔聽

B仔工人揍,工人是新來的,每日都要安排工人同BB玩咩,好煩,,又擔心工人打B仔,有時都唔知工人有冇同B仔玩,你女女誰人揍...

或者明天放工後去書展,快速走一趟,之後要回家睇住個工人揍仔,唔可以同你一起去,有機會我們出來聊聊天

我的小朋友是家人揍的。  原來你要返工!  你在那區返工呢? 而我是在銅鑼灣返工。

初為人母,你咪好掛住BB囉!   平時需要OT嗎?
每日盡心,明日盡享

我係中環返工,好近喎,你就好啦!家人同你湊,唔洗擔心,係麻麻還是自己媽咪呀,如果麻麻就會比較煩
書展買了gc phonics kingdom full set ,幾本故事書,星期一放工後會再去,你呢有冇去呀

你就好啦!  可以去書展,我最後抽不到時間,所以沒有去。  你有沒有興趣出來食Lunch,分享吓?
每日盡心,明日盡享

書展好多人,,因冇時間行,只行了半個 hall,有些想買的書都買唔到
食lunch 好趕 ,來回都要20分鐘,我怕會遲到,比老細話,不如找一日大家都得閒,可以傾餐飽

我都買左三字經, 不過未開始念俾阿囝聽, 反而買左普通話版的唐詩三百首vcd, 開始食飯時播下咁, 唔理阿囝明唔明架, 因為有d仔女大過d的爸爸話, 日子有功, 佢d仔女聽聽下就識背, 識背之後先同佢地講意思都得!

‹ 上一主題|下一主題