用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問培道小學多唔多功課?
go

請問培道小學多唔多功課? [複製鏈接]

請問培道小學多唔多功課?

想請問培道小三多唔多功課做呢?課程深唔深吧?因為我想幫仔仔轉培道小三插班。請回覆?唔該晒!

Re: 請問培道小學多唔多功課?

Chupui,

本人非常樂意回答關於培道的問題,因本人是培道的家長。
但請不要再把性討論的題目加進我的e-mail內,因本人進入babykingdom只希望談論一些關於小朋友的讀書問題,而不是夫妻間的私人問題,其實應該直接跟丈夫討論和分享,恕本人未能接受。

Taimum

簽名被屏蔽

Shirley,

恭喜妳就快做全職媽咪!我做了快3年了。若經濟許可,全職媽咪是比較好的,可以全面照顧小朋友的學業和品德。希望有機會認識妳啦!待開學後,學校應該會派家長天地的資料,希望妳能加入我們的一份子!

功課方面,普通啦!若一年班每天大約3-4樣,但每樣都是一板,幼稚園直升應可應付。小二開始增多,2板左右,若假期头大約6-7樣。加上培小已實行小班教學,每位小朋友必被關注。

輕鬆與否,是乎家長所給的壓力,大人輕鬆小朋友便輕鬆。

培小全年4測2考,不要嚇怕,其實是好的,當作温書考試時便

簽名被屏蔽

Shirley,

大仔升小三,細仔升K3.

Taimum

簽名被屏蔽

原來都有培道媽咪,幼稚園個邊靜到無論小貓兩三隻
我仔升k3 咋!

[size=medium]對培道有咩意見?

Wensi,

這張相片是不是你仔仔的相呢?我的小朋友都是升K3,是不是上午班呢?

Taimum

Taimum

這張相片是不是你仔仔的相呢?............... yes
我的小朋友都是升K3,是不是上午班呢?........ 上午班9月升k3 ,k2 時係誠班 我仲心大心細留5留係樹升小1

wensi,

我仔仔和你仔仔K2是同班的,不知K3編去邊班呢?要到8/23才知啦!我希望編到由梁老師教就好了。

不需要為是否在培道升小一而煩惱,因培道是任由家長報考其他學校,你只需付留位費便成了。我現在煩惱報哪間私或直資學校。還有K3一開學便派選校表,你選哪區呢?

Taimum

Taimum

我仔仔和你仔仔K2是同班的,不知K3編去邊班呢?要到8/23才知啦!我希望編到由梁老師教就好了。................同班   好彩無講人壞話姐!梁老師唔係只教k1嗎?

不需要為是否在培道升小一而煩惱,因培道是任由家長報考其他學校,你只需付留位費便成了。...........我知仔仔出口話要留係樹讀,佢好鐘意學校唔要走wow!問下你仔仔知5知邊個係天兒。

我現在煩惱報哪間私或直資學校。...........我一間都5校la! 私小一定留返係樹讀

還有K3一開學便派選校表,你選哪區呢?...........1st roound 就抽一抽間勁ge 34區

wensi,

梁老師都有教K3的,之前哥哥K3都是由她教的,超級有愛心。

我仔仔一見相片便說是天兒。34區抽陳瑞棋?定隔籬馬頭涌官立?我抽41區,1st round 應無機會,因二仔無分,博2nd round 大抽獎。

我仔仔喺柏樂呀!!

Taimum

Taimum
梁老師都有教K3的,之前哥哥K3都是由她教的,超級有愛心。..............如果係kl 天兒同一個(梁老師) i like her very much.

我仔仔一見相片便說是天兒。............   佢地好似有一齊玩ga!

34區抽陳瑞棋?定隔籬馬頭涌官立?..........仲諗緊我2nd round 先抽 but 陳瑞棋多有中學back up

我抽41區,1st round 應無機會,因二仔無分,............... 我 1st round 抽41區 茂小學

我仔仔喺柏樂呀!!...................I met you befor la in 鄧嬈生日會 I have you phone no. too.      

Chipui

My son will p.5 after summer holiday. Up to now he
never finishes homework after 6:30 pm. Only have 4-5 on weekdays and 6-7 at weekend. Sometime he also want to join some activities after school. So I think the workload is reasonable.

Have a good news to 培道小學 this year. I heard the result to sec school is very good. Over 86% can go to the 1-3 choice.

我便是培道小六學生的家長  叩了四天門找中學  頭髮也白了 問培道的老師和校長  他們全都不理我和小朋友的感受  連推薦信也不寫給我  只顧成績優異的學生   給外界的資料也只說派好中學的一群  
如果你想讀培道小學  一定要令你小朋友考頭十名以內 否則毀了小朋友的自信心, 前途和一世   還有要有不停叩門找中學的心理準備

I've a really bad news in this year for 培道小學, we've spent whole four days for searhing a better sec. school (just only band 2-band 3 sec. school). And I've ask the teacher and principle for a refer. letter. I can't believe they can reject me. And they told me that it's a school policy, that's your child matter. It's none of their business.
What do you think of this school????????

leungcoffee 寫道:
我便是培道小六學生的家長  叩了四天門找中學  頭髮也白了 問培道的老師和校長  他們全都不理我和小朋友的感受  連推薦信也不寫給我  只顧成績優異的學生   給外界的資料也只說派好中學的一群  
如果你想讀培道小學  一定要令你小朋友考頭十名以內 否則毀了小朋友的自信心, 前途和一世   還有要有不停叩門找中學的心理準備

好多學校都係咁架lar,何必講到咁負面呢? 據我所見,校長及老師都好有愛心,唔似你所講既咁喎.

leungcoffee 寫道:

好多學校都係咁架lar,何必講到咁負面呢? ..............係籮!你小朋友派乜學校?有人派九華去皇仁叩門,有人派屯門英中去叩九華門,我知有人派第四志願band 1 中中去叩band 1英中門,我亦識人英文唔合格派到三十志願以外,而叩門。你係邊種?

據我所見,校長及老師都好有愛心,唔似你所講既咁喎...............我都覺佢地好好wow!

[size=medium]leungcoffee 我明你心情作為母親但亦不用這樣

你不如講下你小朋友派乜中學,學校表現,成績等,我們先可以作出公平ge判斷。

[size=large]Here

[size=large]Here ...............係你兒子定姪仔佢阿爸(你阿哥係教書)?

‹ 上一主題|下一主題