用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 柴灣港大同學會小學好唔好與難唔難考,請比意見. ...
樓主: Lemon7831
go

柴灣港大同學會小學好唔好與難唔難考,請比意見. [複製鏈接]

Re: 柴灣港大同學會小學好唔好與難唔難考,請比意見.

大家都係龍,不過直資係自由戀愛,只要大家情投意合,學校有足夠軟硬件讓你讀十二年,所以我叫佢做辦學模式(預左同你12年長相厮守架)。佢真係預左俾你十二年喎!

官津龍係升中模式,接收晒無得揀,盲婚!無得吾預你一份。

EdT 寫道:
大家都係龍,不過直資係自由戀愛,只要大家情投意合,學校有足夠軟硬件讓你讀十二年,所以我叫佢做辦學模式(預左同你12年長相厮守架)。佢真係預左俾你十二年喎!

官津龍係升中模式,接收晒無得揀,盲婚!無得吾預你一份。

An excellent and vivid description      

Charlotte_mom

HKUGAPS好似有計小五小六呈分,又淮小六學生參加中學派位嘅,同一般傳統小學一樣。當然參加中學派位嘅學生係會無左港大同學會書院中一個位啦。

不過我諗新校派位Banding吾會好高。

各位MaMa吾駛咁慶。

無錯學校係有責任教曉小朋友知識,不過學校佔50%啫。絕大多數學校都要求家長合作,幫小朋友溫習或閱讀。如果家長無做好本份,吾可以怪學校喎。

有好多家長鐘意同仔女玩周圍飛去旅行,俾仔女讀最貴嘅學校,但係就吾鐘意或吾得閒陪子女閱讀。成績落後左, 學校同佢講又吾得閒理, 點怪得學校呢?  有時愈有錢就愈係咁。

Edt,

Refer to "HKUGAPS算好,有機制讓小六生落車轉校選擇自行同中央派位。"
   How does it good if "當然參加中學派位嘅學生係會無左港大同學會書院中一個位啦。"? This definitely means that the students must give up the place if they attend 自行同中央派位.
   As I know, some schools won't submit the score of P.5 and P.6 students. But those kind of  schools(e.g. St. Paul Convent ) is qualified enough to do so. At least it was fully supported by the parents.
   What's the comment?

DGJS 校長話

Msma 寫道:
judy姐

回應下先,上唔到中學同85%,90%定99% 無即接關係,係個別學生的問題。

如中學真要100%收晒(一個不漏) 先叫結龍,咁就真要
judy姐介紹一下邊間學校,我都想知下 。

間間學校,年年,級級都有個別學生程度操行未達標而要另求出路,唔太出奇。

叉開話題唔好意思 !

Msma

同樣稱為一條龍,99% 和 85% 對家長來說分別不太小。在前者的制度下,除非學生自己有極大問題,否則可以安心在原校直升讀中學,家長可以完全沒有後顧之憂;但85%則意味著不能太差,所以相信有好一部分家長也會對分數非常著緊,怕被淘汰。

eviepa

Charlotte_mom,
I live in Chai Wan, I want to apply this school for my older daughter.
Just download the application form, a question " Why do you choose our school for your child"? Can u give me some idea? Would you mind tell me what did you wrote on your application?
Millions thanks     
Charlotte_mom 寫道:
哎...本來唔想答(心上一條刺呀陰公....)
好唔好 真係視乎你心目中想要d咩, 如果你想小朋友快樂學習, 唔想填鴨, hkuga係你想搵既地方
hkuga唔著重測驗考試, 佢地低年班係用"持續評估"既, 好多時都用project黎做功課, 聽講功課量唔少架
hkuga好睇重生命教育, 即係教小朋友點去做人, 學校會用positive reinforcement, 即用賞好過好罰, 所以校園氣氛好好, 小朋友好肯去發言同埋會唔怕發問
學校覺得小朋友應該有主動求學既心, 唔係做填鴨, 所以佢地要小朋友做project, 就係要佢地自己去睇書, 理解, 搵答案
所以學校揀小朋友既時候, 亦好著重:
1. 小朋友係咪適合活動教學ie會唔會左耳入右耳出, 老師講野時碌黎碌去呀...
2. 小朋友係咪有良好中英文讀寫能力
3. 小朋友會唔會主動, 唔怕羞, 合群

至於難唔難....呢樣咪就係我心上果條刺lor!
舊年1400+人, 爭120個位, 而呢1400人, 其中400人入到second round(包括我個女), 當然入到second round, 都有人歡笑有人愁啦(我咪係愁果個lor), 舊年10月出results, 到而家6月都未call waitlist(只call過好少好少on top waitlist既學生)
哎, 等(叩門)左9個月喇....好慘 :cry:
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

醒目開學勳章 王國長老

其實我真係唔係我記得寫過d咩   
不過, 都係講下我究竟欣賞學校d咩, 自己點配合到呀, 咁lor
如果你有時間, 可以睇下學校份annual report:
http://www.hkugaps.edu.hk/direct/direct_develop.shtml
入面有晒學校既swot analysis, 咁你會知道學校proud of自己d咩, 要求點樣既家校合作等等, 對了解間學校都幾有幫助 所謂"對症下藥"嘛, 寫得arm校長心水, 至可以留個好印象

妳要留意個校長做到八月就唔做。

Msma 寫道:
judy姐

回應下先,上唔到中學同85%,90%定99% 無即接關係,係個別學生的問題。

如中學真要100%收晒(一個不漏) 先叫結龍,咁就真要
judy姐介紹一下邊間學校,我都想知下 。

間間學校,年年,級級都有個別學生程度操行未達標而要另求出路,唔太出奇。

叉開話題唔好意思 !

Msma,

千祈勿稱我阿姐,我估我應該後生過你。此其一。

第二,我沒有說過100%收曬先叫結龍,我的原文是: "直資有辭退學生之自主權,但這應是迫不得己之做法,除非學生行為有問題,或屢次留級都追不上進度,不然,為了擦亮自己個名,而辭退學生,點都講唔通。"

一條龍應是12年一貫,小六升中一,就象小五升小六一樣,除非不合升班要求,不然不能迫其離校。我想,每間学校,特別是直資私校,每年大概不會有5%留級吧?85%上不到中一,大概不是正常形象吧?

Edt,

津校和直資一條龍執行上的分別是:

津校不能随意讓學生留級,小一至小六只有一次機會(聽回來的,有錯請指正),而直資私校都無此限制。

所以,津校一條龍是谷住升中一,而直資私校一條龍,却可要求學生留級。但這不表示直資中學可set定一個限額(或set定一個一大部分小六學生不能達到之target),去限制小六生升班。

直資龍校受政府津貼,其升中機制也應是合情合理和合乎家長期望。所以如有一所學校說他只收某%之小学生,那應不是龍校,此校宜在收生時作出澄請。

judy

稱呼上,專重而已,無他意。

其實set定唔定限額是否應由學校自主 ?留班次數亦應學校作主?

我估一條龍的意思係達標就直上。

大約15%無上讀中學, 當然包括去參加抽獎,出外讀書,轉讀其他類型學校,移民。。。。呢d係觀察所得,並唔係學校宣佈 ?咁都要澄清 ?
Msma

not talking about HKUGPA ? how come another school ?

funny people, always quarrel , always the last shut up thinks he is the winner

I also want to know HKUGPA, mine is a boy. Will HKUPA admitted half boys and half girls ? I worry because boys are normally not good in interview.

Thank you

Let's talk the other school. St.Paul Boys and its Secondary also DSS. However, they are not claimed as "一條龍". Because the boys in primary  there must be reach the acamedic standard which set by the Secondary.
The fact is, only around 60 boys of 90's can be admitted into St.Paul College. Of course, the amount will be more or less (depends on the acamedic results of different years).
No parents make complain as they were told that two schools were not in relation of "一條龍".
So, I agreed the point that the school need to clarify it. The students study in HKUGPA for 6 years  based on IB. It's quite important to let parents to think whether their students still can pick up the cir.of the  traditional Sec. if their children were refused by HKUGA (esp. those were rejected for the acamedic reason)

Thanks Charlotte mom.
其實我真係唔係我記得寫過d咩   
不過, 都係講下我究竟欣賞學校d咩, 自己點配合到呀, 咁lor
如果你有時間, 可以睇下學校份annual report:
http://www.hkugaps.edu.hk/direct/direct_develop.shtml
入面有晒學校既swot analysis, 咁你會知道學校proud of自己d咩, 要求點樣既家校合作等等, 對了解間學校都幾有幫助 所謂"對症下藥"嘛, 寫得arm校長心水, 至可以留個好印象
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

GiCa

請问你點download 份applicaiton form (07/08 p1)ga?  我係佢哋個web 到揾唔到ar?   

醒目開學勳章 王國長老

你去<HKUGA網頁>
就有架喇

你去<HKUGA網頁>
就有架喇

Million thanks!
‹ 上一主題|下一主題