用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 禮賢好唔好?
樓主: scholastica
go

禮賢好唔好? [複製鏈接]

Re: 禮賢好唔好?

Anita_Lee
yes, i received the notice by mail yesterday.

i also want to know where to buy the brown shoes!

NNGG
咁如果taking by school bus, 係咪要訂埋lunch box 呀? 1:00放學, 咁 校巴學生在學校做咩呢?

o甘可能今日會收到 la, nice to meet all of you!!

第時多多交流!!

Dear all,

收到學校通告, 我都好開心!

睇晒啲資料, 覺得真係無揀錯學校, 見佢哋樣樣都安排得幾好, 尤其是 that 午膳供應商, 質素好亦好放心, 價錢都算合理, 至於brown shoe, 我都想知 where can buy? NNGG 可以都 pm 給我嗎? Thanks!!!!!  

Joanne              

Hi Honeybb,

好開心大家做新同學仔 (上兩星期, 有間最初心儀的津校收了囡囡但....我已決定揀禮賢喇)

我收到學校通告, 睇完都覺得好開心...真係架...因為真係對禮賢感覺越嚟越好, 見佢哋用好似係 "環保紙" 既紙出通告, feeling is good....

另外,
1)  source 那lunch supplier 亦唔錯, 食都安心啲
2)  聯課活動又好多 choice, 收費都算合理, 我都幾
       surprise 連 golf 都有得學, 但價錢當然貴少少, 但咁樣
       勝在夠多元化....家長可以多啲選擇
3)  校車收費幾合理

我好心急期待8月26日 that big day, 希望到時可以見到你啦.....

Joanne

Hi Honeybb, Anite Lee,

早晨啊.....你哋都在線上.....
喺未來日子裡, 大家真係要多啲交流交流.....

Joanne

joannekyl829
我都好期待29�8big day呀, 初時以為係家長only坐喺到聽talk, 原來小朋友一齊去, 仲可以一齊參觀, 仲帶備水壺,茶點

希望日後大家可以交流

joannekyl829,Anite Lee
你地住邊區呀? 會唔會搭school bus? 我住沙田好早上車呀

honeybb,

係 26/8 (六) 呀, 唔係 29/8 .... 唔好記錯呀.....我上次去學校睇放學時遇到個校長, 佢都已經話咗比我聽係同埋小朋友一齊去架, 我都好心急呀, 到時我哋就可以相認囉....

Joanne     

honeybbb,

我住何文田區架, 你住沙田區, 都唔算好遠啫, 其實都 ok 架, 因為我早兩日係 bk 綱, 有個媽咪比咗個好好好有用的 "明報web site" 睇到好多調查數字顯示各學校的 banding % 比例, 好清楚架, 我依家已經睇定埋中學綱資料喇!!!

原來禮賢的 Shamshuipo 綱裡面係包括有部分沙田區的中學的, 你都可以參考吓.... (我自己打咗一份英中的資料 for 自己睇 , 如你有興趣, 我可以 e-mail 比你, 不過打得好咋架, 唔好笑我....)

另外, 我之前成日都有啲心裡不安, 擔心 Shamshuipo 綱好的學校不太多 choice, 但 now 安落啲了, 因為有 BK 媽咪報料話原來 P6 時可以去考統局申請轉回自己住的區的校綱, 我都會打去再 confirm 一下, 因我係九龍城綱的

但點都好, 最近有啲啟發, 話什麼 band 幾 band 幾都係假, 最緊要 support 好自己小朋友, 否則入到 band 1 都無用, 小朋友跟本跟唔上, 所以我已決定會自己接放學, 跟得緊啲啦....

你呢?

Joanne      

hello 各位,

我住係油塘呀, 我個仔係禮幼升上o黎, o羊都習慣, 我覺得安排得最好係聯課活動時, 都有幼稚園校車安排, 真係perfect, 另外聯課活動o既價錢相對自己係出面揾都唔貴, 我會好安心比個仔係呢度讀, 因為我個仔係幼稚園期間, 我非常滿意學校及各老師各樣o既安排, 學校安排好細心, 每一個老師對各小朋友都好了解, 佢地關係好好, 相信佢o既小學都一樣o甘好!

joannekyl829
我同你一樣睇定中學網 shanshuipo 網真係唔熟, 亦好似唔係好多好學校選 :-| 我暫時都係plan轉入沙田網(如無意外), 而且 而家d 教育制度朝令夕改, 到佢地升中時又唔知咩世界la, 到時可能好既學校全部直資, 咩網都無所謂lu
係呢你個係囝囝定囡囡呢? 個係囝囝呀

NNGG
thanks for your info.

都話禮賢d家長好nice架la
NNGG 寫道:
there are three locations can buy :
1.Sincere dept. stores.,
2.A old shoes shop (facing Prince Edward Road) near Flower Market ("Bo" means step, Shing), I saw it in last time, they are under renovation.
3 Government Estate Mall in Lam Tin (I forgot the name of the Mall which closely to Sceneway Garden (for girls only) because they have one secondary school has same requirement.

Anita_Lee
你個小朋友係禮幼升上去, 咁都真係對禮小唔陌生la 應該會適應得好好

hi all,
你地會想同小朋友報咩課外活動呀? 運動班我囝囝就咩都鐘意, 佢想玩劍撃, 但daddy話佢仲細怕危險, 咁諗住同佢報tennis, 但文化藝術日就真係選, 我想同佢報英語小話劇, 但佢唔like, 但又想佢接觸多d english嘛, 唉,仲拗緊數 :tongue:

honeybb

我諗我個仔最難適應就係番o甘早, 因為佢係讀下午班架, 希望今個暑假尾提早訓練佢早睡早起la, 其他野, 我無太大擔心, 因為我真係對學校有信心, 只希望個仔讀得開心!

你地都唔好擔心! 小朋友去到新環境一定要比時間佢去適應, 學期初如果遇到小朋友有o羊反常或者出錯, 千祈唔好怪責佢地, 鼓勵佢地自然有信心做好! 大家互相勉勵la!!!

Anita_Lee
我又係擔心阿仔太早起身, 6:40上school bus, 早餐都唔知佢食唔食得落

hi all
我頭先去新城 市廣場3期shoes box(專賣童鞋) 見到有brown shoes made in spain, 不過要成$649/pair   太貴la, 分分鐘著3-4個月又唔岩著 真係唔明點解brown shoes會咁難買 :tongue:
‹ 上一主題|下一主題