用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (1)
樓主: lucy
go

仁立紀念小學家長區 (1) [複製鏈接]

Re: 仁立 & 仁紀面試

我個仔也是今個星期六見仁紀, 不知道這間小學好還是馬灣基慧好,可否告知   

我其實住在荃灣區,馬灣基慧是第二輪中簽入的,間學校環境係好好,不過交通真的很不方便, 我選仁立是因為覺得間校舍好靚好大,而且舊嗰間仁立真的很出名,我其實真的矛盾,因為選仁立是否可以直升上林護中學呢? 升中派位是否很理想

mimi&long

你也是星期六去見試, 有無資料媽咪駛唔駛入埋去見咖?

mimi&long:

我小朋友讀荃灣天主教幼稚園, 但係通佑我嗰個人沒有同我講一定要父母一齊在場,我以為事旦一個到就得,我有朋友個女以前見過仁紀,佢話如果知道你個小朋友曾經學過一的課外活動,佢地會即時考返個小朋友,例如知道個小朋友有學鋼琴,會叫個小朋友彈支歌仔,考他即場表現

比比:

我想問吓係唔係可以直上林護,聽人講話有成40%可以直入林護,是否真的.

真的你講得一的都無錯,而家的家長真的很大壓力,好似小一放榜那日之前一晚真的訓不著,重緊張過自己以前放榜.拿成績那一刻,手都震埋.
另我是62網的,今年重把個網劃大咗,已經龍年效應啦,攪到今年好多學生派位成績也不理想,我職6-7個家長也是派到第五意願以後,你地話幾慘. 我自己其實也很矛盾,想自己的小朋友可以開心快樂成長,唔想谷得咁緊要,我而家個仔己經學緊琴、phonics及繪畫,遲喲重要學埋游水,但係無辦法,自己唔谷人哋谷,唯有順應,如果唔係唔夠競爭力....唉

mimi&long

唔該晒,祝大家成功先,你原本派咗去邊間小學.

562005:
我個仔是自組班的,一班4個小朋友,上門教,100蚊一堂,你們是事業媽咪,平誰人幫你們湊仔,你哋小朋友有冇學興趣班,,而家一個小朋友真的要用很多錢,唔係好似以我哋啊媽比二餐我哋食就得

562005,

我個仔今朝見完仁紀,情況不妙,個仔表現痳痳地....唉無行啦,我無叩其他學校們啦.個衰仔人哋問佢驚唔驚媽咪,佢話驚媽咪打,講到我好似個女魔頭咁.我老公重衰,人哋問佢平時點教小朋友,他說會比較輕鬆的,因為唔想小朋友成日都在咁緊張下生活,媽咪負責較讀書,大佬,出少句聲當幫忙,好心做壞事,激到我呀

我個仔是自組小朋友的,你只要湊夠數就得,如你有興趣,請告知,我話個電話你知

562005,

我本來見十點的,不過我早到咗,佢都比我上一樓填表,未夠十點已經比我個仔見,我應該見你唔到,咁你有無見到我呀,我很高的,我個仔也生得很高的,人哋問我佢係咪讀二年班喎.我梗係在場啦,  我咪唯有笶啦.
你知唔知的老師單獨問你個仔咩,個老師用英文問我個仔鐘意咩顏色,及同埋用英文問叫劃一個蘋果出來,又收佢拼番的字出來,又問佢大個想做咩職業,我個仔話想做牧師,人哋問佢點解,佢話因為佢信教,覺得牧師很叻       

各位好,

其實我得15分,最衰自己唔積極, 因為我哋教會要求如果想洗禮要我們上晒三個課程,一個課程要三個月架,才可以申請洗禮,要我們肯清楚及認定自己的信仰,又要申請及寫一篇個人得救見證才可以,不過我覺得是好值得,因為真的可以清楚自己的信仰,係呢,你們有沒有返教會,我和我個仔已返了三年,在教導孩子時,真的很好,因為我們有一套共冋標準去跟著已行,個仔會聽教d,你哋有無興趣,可以一齊返,交流育兒心得,好開心架...call我
我今年十二月終於可以上晒d堂,可以申請洗澡啦,,,yeah     

562005&mimi&long,

你哋就好啦,我還未收到通呀,我諗都係凶多吉少,我唔開心呀.....嗚    ,但係我都鄧我的戰友開,(即係你哋開心,你哋的小朋友真係好叻呀........   

多謝你哋安慰,我OK喎,不過以後可能少0的入來同你哋吹水,因為唔想阻你哋,同你哋傾0左一段時間,有感情痳 :  :
‹ 上一主題|下一主題