用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (1)
樓主: lucy
go

仁立紀念小學家長區 (1) [複製鏈接]

Re: 仁立紀念小學家長區

管得嚴唔嚴我就唔知,不過開學時個訓導主任好強調對波鞋一定要純白色,連LOGO其他色都唔可以,而咁耐我眼見D學生都係著純白色。
我係Dong Dong,我家姐係Ding Ding

Re: 聖公會仁立紀念小學家長區

Mrssslui

校褸一定要買架,天氣轉左冬天著校服就著校褸,如果著運動衫時就著jacket再加校褸(講緊天氣已經冬定時),因為件jacket唔會好厚,只會比風褸厚少少咋!

MIMI&LONG

應該唔使家長去訂校服,我囝囝上年都係比100蚊佢帶返學校,上堂時會去度身訂校服,你只要係張單上寫你要D乜要幾套就得,如果想預大D就要係張單到寫低(係舊生家長教我)。

Mrssslui

join唔join其實真係睇下你小朋友有冇恒心日日上網做,但我上年經驗來睇,英文個網真係好深(我覺得),囝囝無興趣,重要比左錢無耐學校提供左一個free既網站(但個期好似得半年)我都比佢激死有個free又唔一早講,等我又比左錢買個,重要囝囝無興趣,一年上左唔夠十次。但今年會唔會係咁我就唔知。所以你地要自己恒量一下。

另外一提,我今日去左中聯國貨公司睇到d男生灰長褲做緊特價七十幾蚊一條(夏天短灰褲都係五十幾蚊),如果同學校訂要起碼九十蚊,因為我囝囝上年果條校服公司幫我度到剛剛好,所以今年要買過。如果唔怕煩可以去國貨公司買。

Mrssslui

我諗囡仔裙一定要同學校訂lu!灰外套我係上年去荃灣果間中聯國貨到買,我諗吉之島應該都有。

Mrssslui, lucy

你地唔好咁緊張啦,雖然上年我都係咁,我記得上年囝囝第一次默英文係默a-z,中文就默幾個詞語,其實佢地上堂好多時老師都會抽問或測驗(分數唔會影響考試分),因為我見上年囝囝耐不耐就派一些paper返來,先知原來上堂做既,其實都幾好架,可以知道小朋友平時吸收左幾多。

而家d老師好左好多,都好識得去鼓勵小朋友,囝囝上年個英文同中文老師為例,佢地都會用貼紙或印仔去奬比小朋友,上堂答問題、默書滿分、功課做得整齊等都有貼紙或印仔,等小朋友蓄滿五個就可以去搵老師換小禮物。對小朋友來講真係幾好既奬勵。

ccpig

原來唐老師做你囡囡班主任呀,我囝囝上年都係佢做班主任,今年都係教囝囝中文同音樂,囝囝都幾鍾意佢,我覺得佢都算係幾好。

ccpig

我囝囝係2年班,之前冇聽過話1,2年班會同一個班主任喎,你係邊到聽返來架!

ccpig 寫道:
比比,
乜唔係 1,2 年班都同一個班主任咩??  OR 你個囝 3 年级??                                               
[quote]
比比 寫道:
ccpig

原來唐老師做你囡囡班主任呀,我囝囝上年都係佢做班主任,今年都係教囝囝中文同音樂,囝囝都幾鍾意佢,我覺得佢都算係幾好。
[/quote]

Mrssslui

我住石頭街都要成3:40先返到來,重係最早個日來計,你係咪坐劉生車架,其實之前我上過學校睇佢地放學情況,d學生要成半個鐘至七個字先出到學校,所以咪咁遲囉!因為佢地先放坐校車,跟住家長接送,再到自行放學,最后先到坐保母車,唔遲就奇啦,大家都要同學校反映下先得。

Heart&Moon

好開心係到見到一個家敎會常務會員,希望你可以幫下我地表達意見。

hi,invisiblema

你既資料來源係邊到,因為如果我無睇錯係今年九月開學無耐派過一份校刊比家長,上面寫住派左38人去林護喎!咁點會同仁立以倍數相差呢?而上年仁紀派去林護係48人,係比仁立既人數多。而且係校刊上竹重寫明聯繫中學係聖公會林護中學。你想知清楚些可以去以下網站到睇下啦!

仁紀校刊

Re:聖公會仁立紀念小學家長區

我今日都無乜點同個囝溫書,下晏重一家三口走左出街,成十點幾先返家,老實講,叫佢地坐定定幾個鐘無乜可能,其實我囝囝晒最多時間都係溫默書,因為一定要死記,好彩我上星期己開始同佢溫,其他我多數都係同佢睇下就算。

Mrssslui

你地中文係咪份份都未派呀,係邊個老師敎呢?我囝囝差常識未派,係余老師教,我見其他班未派多數都係因為余老師教就未派,所以咁問你囉!但其實余老師由開學到現在都無出現過,我見囝囝既常識一開學就由代課老師教,到最近又轉左第二個代課,咁到底余老師重返唔返架呢?

Mrssslui 寫道:
我地班仲未派中文卷呀!未知result.

另外,聽女女講佢話班際都有獎架!整潔,禮貌獎,秩序獎三項.
A班/D班有一個獎,
B班/E班有兩個獎,
大家都要努力D啦!

死火, 你地講既我囝囝都做齊喎.... 上年比較凍既時候, 著體育衫時, 會著風褸再加校褸,如果冇咁凍, 好似今日咁我就體育衫加冷背心, 再加風褸, 但冇比人話過,我見好多人都係咁。

Mrssslui 寫道:
係呀!我女女都係咁講,仲唔可以穿冷衫,我咪幫佢打底囉!今朝著咗件羊毛衫係裡面.
[quote]
lucy 寫道:
如果再凍d, 著運動服果日, 可唔可以著校褸? 我女話亞sir唔俾wor, 亞sir話運動服一定要著風褸. 校裙就著校褸.

有無人知呢?
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題