用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 將軍澳真道小學好唔好?
樓主: MamaMamalalala
go

將軍澳真道小學好唔好? [複製鏈接]

原帖由 jlmammy 於 08-10-14 17:17 發表
my friend's daughter got 17, she told me that a lot of her classmates got over 20 marks.

I'm curious to know the hkcee result of our school too.

如果有其他家長可以分享就好啦

請問教師的流失是否都很多?  學校對小朋友品德培養是否都重視?  thank you.

tt

原帖由 jlmammy 於 08-10-14 17:17 發表
my friend's daughter got 17, she told me that a lot of her classmates got over 20 marks.

I'm curious to know the hkcee result of our school too.

有D奇怪, 点解學校唔公佈會考成績呀

原帖由 sinyeebb 於 08-10-14 17:23 發表

如果有其他家長可以分享就好啦

拍烏蠅,冇人回應

原帖由 中天英 於 08-10-14 23:52 發表

相信大部份的中學都唔會公佈會考成績,除非有八優九優狀元.

原帖由 CnLola 於 08-10-15 09:57 發表

相信大部份的中學都唔會公佈會考成績,除非有八優九優狀元.

唔係掛, 學校對自己咁冇信心

而家係高透明度年代, 連會考成績都唔敢公佈, 點可以話自已係一間高水平學校呢?

Mr. / Mrs. 中天英,

What make you so keen to know the public exam results of individual school here? Are you those that judge by "marks"?

Can't you see this is not an official school website ?

I don't see any problem if individual parents do not know the comprehensive details of results you're looking for. Why don't you write to the school or the Bureau for enquiry directly?

It is much better than twisting the words of the parents here. Which only provides a negative impact to the image of yours.

For your consideration.
原帖由 中天英 於 08-10-17 00:39 發表

而家係高透明度年代, 連會考成績都唔敢公佈, 點可以話自已係一間高水平學校呢?

敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

原帖由 peppergin 於 08-10-17 10:54 發表
Mr. / Mrs. 中天英,

What make you so keen to know the public exam results of individual school here? Are you those that judge by "marks"?

Can't you see this is not an official school website ?

I don ...

路過!其實中天英只係想知道呢間學校既會考成績啫,我唔覺得有乜問題喎?!

況且我地家長揀一間學校,學校既公開試成績,對我地了解學生既學業水平係好有幫助。由其係呢類新直資學校,簡介會時實會講到間學校點好,但事實又係唔係咁好呢?(我唔係講真道,我係講所有直資學校)。所以學校唔公開會考成績,的確令我地家長對呢間學校既學術水平有所懷疑?

其實好多中學都會公開會考成績,由其係成績好既學校!

最後,如有得罪請多多包涵!

原帖由 中天英 於 08-10-17 00:39 發表

說話又唔好咁講,唔公佈並不等於唔敢公佈.真道書院嘅視學報告早於7月初已經在學校網頁公開有得睇!你咁講喺咪想話比大家知,優才嘅水平喺高過全港呢?

我有朋友對優才嘅視學報告都有興趣,請問可以喺邊度有得睇呢?

My query is on his attitude and hidden agenda shown when twisting the words of responding parent.

原帖由 TerrenceMum 於 08-10-17 11:27 發表

路過!其實中天英只係想知道呢間學校既會考成績啫,我唔覺得有乜問題喎?!

況且我地家長揀一間學校,學校既公開試成績,對我地了解學生既學業水平係好有幫助。由其係呢類新直資學校,簡介會時實會講到間學校點好,但 ...
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

HKCEE

香港中學會考就快成為過去式了, 將來的新高中考試對全香港的學校會是個新挑戰. 教育是長時間的灌溉和裁培, 不是一朝一夕的事. 直資學校成績無可能跟傳統名校比較, 我們把小朋友送進直資學校是希望孩子在學業成績以外有更多發展的空間, 對嗎?
歡迎參觀yiwa的個人空間!

原帖由 yiwa 於 08-10-19 16:31 發表
香港中學會考就快成為過去式了, 將來的新高中考試對全香港的學校會是個新挑戰. 教育是長時間的灌溉和裁培, 不是一朝一夕的事. 直資學校成績無可能跟傳統名校比較, 我們把小朋友送進直資學校是希望孩子在學業成績以外 ...

絕對認同!

所有學校都係咁, 報喜不報憂。

原帖由 中天英 於 08-10-14 23:52 發表

To be fair, every school strives for survival and betterment. For the new schools, the past track could not be judged by just one single year's public examination.

Logos is a new school while so many famous schools have decades of history and past results. For those not recognise the new concept and the effort of this school, I advise them not to consider it but concentrate on finding your own choices in your mind. It is pointless to try to unveil anything here especially by those non-logos parents. For the Logos parents, we will gradually learn from the school in many areas. For the confidential, sensitive, restricted, private and controversial issues, let's respect our school management as we respect other schools' and give them time and space. One thing very certain is that, our school has been and always making progress and we Logos parents are knowing the rationale behind our own choices.

為什麼香港人總愛以整體會考成績來定一間學校敦優敦劣?

名校會考成績好,真的反映這些學校好嗎?為什麼沒有人想想名校Intake好,會考成績好根本是應該的?再說,現時名校生很多人都會一窩蜂去補各大補習天王,名校的佳績是否完全靠名校本身,不問可知。

過往我幫過不少名校生補習,老實說,很多的水平比我教的Band 2學校學生更不堪。再者,他們在名校都讀得極不開心,對校內勾心鬥角、只看重「叻」學生,覺得很痛苦。請問名校真的是perfect嗎?名校為什麼仍會存在這等學生?會考成績可以反映一間學校好壞嗎?

原帖由 TerrenceMum 於 08-10-17 11:27 發表

況且我地家長揀一間學校,學校既公開試成績,對我地了解學生既學業水平係好有幫助。由其係呢類新直資學校,簡介會時實會講到間學校點好,但 ...

其實本學期開學時的家長會,校方已將會考各科合格比率公布,我沒有抄下來,因為每科百分比都好高,部分更是百分之百合格,當然,沒有九優八優學生,但不要忘記,今年這批畢業生都是中學開始入讀的,並非由真道小學升上來,相信首批真道自己從小培育的學生,成績會更理想

點都好,起碼都有學生被李寳椿收咗,又有學生拿了獎學金去外國讀大學,都算對應屆家長有一點交待了吧。

原帖由 lepoint 於 08-11-3 00:00 發表

其實本學期開學時的家長會,校方已將會考各科合格比率公布,我沒有抄下來,因為每科百分比都好高,部分更是百分之百合格,當然,沒有九優八優學生,但不要忘記,今年這批畢業生都是中學開始入讀的,並非由真道小學升上來,相 ...

認同視學報告是最真實,亦為對所有一直以來特別關心真道的人一個交待。
真道有今天的成績,全賴校長的堅持、老師及家長們的共同努力及支持。

[quote]原帖由 mingdo 於 08-10-17 12:50 發表

說話又唔好咁講,唔公佈並不等於唔敢公佈.真道書院嘅視學報告早於7月初已經在學校網頁公開有得睇!

原帖由 deniset 於 08-11-9 22:39 發表
認同視學報告是最真實,亦為對所有一直以來特別關心真道的人一個交待 ... 真道有今天的成績,全賴校長的堅持、老師及家長們的共同努力及支持。

Dear deniset ,

嘻嘻,早知你仲咁生猛 仲咁好火 就唔駛我地掛足你幾個月同埋捉你出 啦;你睇你丫,正在閉關休養兼耍緊太極都咁唔襟激,即刻撲出 ... 。哈哈,都好,讓大家都知道有 deniset 度 ...

下一劑去 mmcht 度拆佢天花 ... 等佢有藉口再裝修囉

原帖由 KenBaBa 於 08-11-11 17:29 發表 Dear deniset ,
.........你睇你丫,正在閉關休養兼耍緊太極都咁唔襟激,即刻撲出 ... 。哈哈,都好,讓大家都知道有 deniset 度 ... 。下一劑去 mmcht 度拆佢天花 ... 等佢有藉口再裝修囉 ... ...

Hi KenBaBa,

難得Deniset平安歸來報到,係呢個時候大家應該要支持佢, 關心佢, 鼓勵佢, 愛護佢 .
你使唔使句句甘應口牙! , 難怪我之前估佢係比你激成甘樣.

Deniset, 一向有heart, 有points, 好開心你可以歸家, 不過最近天氣轉涼, 要穿多件衫, 冇乜事都唔好出街, 有精神就間唔事上呢支持下, 報下平安, 就好la.

拆屋.....好口牙! 我個間係擠迫戶, 拆左之後有樓分, 甘又唔駒口咼.

mmcht
‹ 上一主題|下一主題