用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友讀嘉諾撒聖家學校(聯合道)的家長, 請進來傾&#2152 ...
樓主: shsh3
go

小朋友讀嘉諾撒聖家學校(聯合道)的家長, 請進來傾吓 [複製鏈接]

Re: 小朋友讀嘉諾撒聖家學校(聯合道)的家長, 請進來傾

michaelckt 寫道:
普通話科是由小一開始已有, 每星期有1節課堂,由香港老師教的,最好自己出去再學,彌補學校不足.

咁請問kln.tong那間與她有セ分別,聽mami講舊好過新,有啲講新好過舊....唉!我有朋友在舊校己叩門成功 唔知有無其他mami收通知,大家分享吓,   

michaelckt ,
你的小朋友是否在嘉諾撒聖家學校(聯合道)讀?可不可以分享該校的學習情況、老師關顧學生的程度,對小一學生與家長的支援等問題呢?好讓我這個新手媽媽借鑒,解決我的憂心。thanks a million!!!!!!!!!!1     

[quote]
simsim 寫道:
你的小朋友是否在嘉諾撒聖家學校(聯合道)讀?可不可以分享

謝謝你的回應!我知道嘉諾撒聖家學校(聯合道)都幾傳統,新校則較活動,但也是聽聞聯合道呢間升聖家書院較多,所以揀了這間。我女兒性格較自我,不愛交朋友,就連現在幼稚園也要老師哄才跟小朋友玩,所以希望學校老師可以多d同家長溝通,令她有一個快樂的小學生涯!!!
你呢?有無小朋友?幾大個?得閒傾計呀!!!   

我老公都是這樣說, 所以揀這間.

Re: 小朋友讀嘉諾撒聖家學校(聯合道)的家長, 請進來傾吓

無mud話好吾好....只係看你點看間學校.....我個女就係聖家(聯合道)讀左6年...今年就畢業啦...要升中學...不過,聯合道聖家上中學既機會就大過九龍塘既....不過,讀邊間都要努力先有得上番自己中學,我見我個女d同學,平時懶懶咸,依家已經頭痕啦!!!!距地d啊媽都無mud理個女d功課.....由得個女自生自搣.....就累左自己個女lo.....細路點會自動自覺ga.....我地都做個細路...所以就要看緊個女d功課....吾係就累死個女...無得上自己中學....甘就慘啦!!!!!

shsh3 寫道:
如題, 學校好唔好,

connie媽:
非常同意你的說法,我覺得小朋友讀書一定要家長配合,單靠學校的老師是不足,就算是幾有名的學校也一樣。很高興有你這高班家長入來跟我們這班小一新手交流,可以分享你女兒六年的生活嗎?

今日去了做校服,亞女被編入P.1C,其他媽媽你女兒被編入邊班呢?

點解唔見晒人?  

請問學生是穿黑鞋或白黑?

書包是否可自由選擇, 不是有學校logo的 ?

lunch 是那個供應商提供,好唔好?

帶飯好定學校的好?

書單列出的書是否要全部購買, 是否全部的書都會使用?  

I want to know 2,

my girl is in P.1B

有無媽咪會幫亞女報尋日派通告個musical phonics?唔知好唔好呢?
‹ 上一主題|下一主題